Mi az a kardiogén demencia?

Mi az a kardiogén demencia?

Mi az a kardiogén demencia?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.06.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Míg a demenciát általában agyi betegségnek tekintik, egy tanulmány kimutatta, hogy a szívbetegség növelheti a kognitív problémák kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint a klinikai vizsgálatok egyre szélesebb körben dokumentálják ezt a típusú betegséget. Ha nem kezelik, a kardiogén demencia negatívan befolyásolhatja az életminőséget, ezért nagyon fontos a korai felismerés és kezelés.

A kapcsolat az agy és a szív között

A szívbetegség és a demencia közötti kapcsolat összetett, de a kutatóknak számos elméletük van arról, hogy a szív- és érrendszer egészsége miért befolyásolja a kognitív funkciókat.

A szívelégtelenség kezdeti szakaszában a kalcium áramlása a szívbe akadozni kezd. Egy tanulmány szerint a kalciumcsatornák túlstimulálódnak, és nem záródnak megfelelően, megakadályozva, hogy elegendő kalcium jusson a szív sejtjeihez. Mivel a kalciumrészecskék segítik a szív működését, a kalciumhiány szívproblémákat okozhat vagy súlyosbíthatja a már meglévőket.

Mivel az agynak hasonló kalciumcsatornái vannak, a kutatók lehetségesnek tartják, hogy a kalciumszivárgás kognitív károsodást is okozhat. A fent említett vizsgálat során a szívelégtelenségben szenvedő egereknél kalciumszivárgást tapasztaltak, ami kognitív károsodáshoz vezetett.

Hogyan járul hozzá a szívbetegség a demenciához?

A szívbetegségek közvetlen és közvetett módon is okozhatnak demenciát. Az egyik közvetlen példa a szívelégtelenség. Az agy olyan szerv, amelynek megfelelő működéséhez elegendő oxigénre és energiára van szüksége. Amikor a szívet betegség veszélyezteti, a szív kevésbé hatékony pumpává válik, ezért előfordulhat, hogy az agy nem jut elegendő vérhez, oxigénhez és cukorhoz a normális működéshez. Egyik oka az agy károsodásának, ha azt stroke okozta szívbetegség okozza.

A szélütésben az agysejtek elpusztulnak az elégtelen véráramlás miatt.  Vérrögök képződhetnek a szívben vagy a szívbillentyűkben. Ha ezek a vérrögök leválnak, eljuthatnak az agyba, és elzárhatják a véráramlást bizonyos agyi régiókban, ami az agyszövetek elhalásához és kognitív problémákhoz vezethet. A demenciát továbbá közvetetten a szervezetben lévő gyulladás is okozhatja. A kardiogén demencia kétirányú, vagyis az agyi problémák szívproblémákat okozhatnak, és fordítva.

Kit fenyeget a kardiogén demencia?

Valószínűleg nem meglepő, hogy a szívelégtelenségben vagy pangásos szívelégtelenségben szenvedők a kardiogén demencia leginkább veszélyeztetett csoportjai közé tartoznak. A pitvarfibrillációban szenvedő embereknél nagyobb a demencia kockázata is.

További kockázati csoportok közé tartoznak a dohányzók, a kábítószer-fogyasztók, az alvási apnoéban szenvedők, valamint a magas vérnyomásban, magas koleszterinszintben vagy cukorbetegségben szenvedők.

Hogyan védje meg agyát a szívbetegségtől?

Néha az agyban okozott károsodás, amely kognitív problémákhoz vezet, nem visszafordítható, ezért kulcsfontosságú a megelőzés. Bár nem igazán lehet megelőzni konkrét intézkedésekkel, néhány általános, egészséggel kapcsolatos lépést tehet szíve és agya védelme érdekében.

Összpontosítson szíve egészségének javítására, ami végső soron befolyásolja a kognitív funkcióit. Ez azt jelenti, hogy a vérnyomás, a vércukorszint, a koleszterin, a dohányzás és a testsúly szabályozása elősegíti a szív és az agy egészséges öregedését. 

Ha magas a vérnyomása, a koleszterinszintje vagy a vércukorszintje, a felírt gyógyszer szedése és az életmódbeli változtatások kulcsfontosságúak az egészséges tartományon belül tartáshoz.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.06.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Alkoholos demencia
A krónikus alkoholfogyasztás memória- és viselkedésbeli változásokat okozhat, amelyeket gyakran alkoholos demenciának neveznek. Az alkoholos demenciának számos tényezője és típusa van, beleértve a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.