5 tápláló őszi alapanyag a memória javítására
5 tápláló őszi alapanyag a memória javítására
Az alábbi alapanyagok nemcsak az agy, hanem az általános egészségre is jótékony hatással vannak, ezért ősszel érdemes beiktatni az étrendünkbe. Mivel sokoldalúak és finomak, ez nem is nehéz feladat.
Íme, 5 tápláló őszi alapanyag, amelyet érdemes megkóstolni idén (is).
1. Édesburgonya
Az édesburgonya béta-karotinban, C-vitaminban és rostban gazdag zöldség. Ráadásul antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt és javítják az agysejtek kommunikációját.
Egyes kutatások azt mutatják, hogy a hosszú távú, béta-karotinban gazdag étrend segíthet fenntartani a kognitív funkciókat, különösen, ha más antioxidánsokkal, például E- és C-vitaminnal kombinálják. Az édesburgonyát egyszerűen meg lehet sütni, ráadásul egy kis dióvaj hozzáadásával egészséges zsiradékot és E-vitamint is bevihet a szervezetébe.
2. Gyömbér
A gyömbér fűszeres gyökér, amelyet sütőtökös pitékben és hangulatos őszi levesekben, illetve teákban használnak. Ez a szezonális összetevő vitaminokat, ásványi anyagokat és bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt és a krónikus gyulladásokat, amelyek hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór kialakulásához és az életkorral összefüggő memóriavesztéshez.
Egy 2011-es kutatás kimutatta, hogy a gyömbérkivonat egészséges középkorú nők egy csoportjában javította a memóriát. Egy 2021-es áttekintő cikk szerint a gyömbér segíthet megelőzni a demencia kialakulását, részben a gyökér gyulladáscsökkentő hatása miatt.
3. Cékla
A cékla színes gyökérzöldség, amely gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, például folsavban, káliumban, vasban és C-vitaminban. A benne található folát segíthet csökkenteni a homocisztein szintjét, amely aminosav károsíthatja az ereket és hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához. A homocisztein magas szintje összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral és a demenciával is.
A cékla jó forrása az étkezési nitrátoknak is, amelyeket a szervezet nitrogén-monoxiddá alakít át a véráramlás javítása érdekében. Ha több céklát szeretne fogyasztani ebben a szezonban, a táplálkozási szakértők azt javasolják, adjon friss céklát salátához vagy turmixhoz.
4. Áfonya
Az áfonya fanyar vörösbogyós gyümölcs, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. Egy 2022-es tanulmány megállapította, hogy egy kis csésze áfonyalé napi elfogyasztása segíti a memória teljesítményét és az agy egészségének fenntartását az idősebb felnőtteknél.
Ezek a bogyók flavonoidokat, természetben előforduló vegyületeket tartalmaznak, amelyek csökkenthetik az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát. Az áfonya körülbelül két hétig eláll a hűtőben, néha tovább, azonban le is fagyasztható.
5. Zöld zöldségek
A sötét levelű zöldek, mint a kelkáposzta és a spenót rengeteg jótékony hatással vannak az agy egészségére. Káliumot, vasat, valamint E-, K- és C-vitamint tartalmaznak.
Kutatások kimutatták, hogy ha minden nap egy adag zöld levelű zöldséget adunk az étrendünkhöz, lassíthatjuk az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást.
Ha több leveles zöldet szeretne enni, készítsen kelkáposzta pesto-t, blansírozott spenótot, vagy dobja bele a zöldeket egy levesbe. Amikor leveles zöldeket vásárol, keresse az élénk zöldeket, amelyek nem fonnyadtak, barnák vagy sárgák.