Terhességi ultrahang

Terhességi ultrahang

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, általános orvostudomány
A terhességi ultrahang vizsgálatok sugármentes, biztonságos és megbízható eljárások, bármikor megismételhetőek, és viszonylag gyors diagnózist adnak a hagyományos kétdimenziós képalkotással.

Vizsgálni lehet a fogantatás idejét, a magzat elhelyezkedését, a lepény helyét, a magzatvíz mennyiségét, az életjelenségeket, a magzat egészséges növekedését, fejlődését, méhen belüli veszélyeztetettségét.

A kóros magzati állapotok felfedezése száz százalékban még ma sem lehetséges, de a legmodernebb képalkotó technológia alkalmazása nagyobb valószínűséggel mutatja ki az egészséget vagy a betegséget, mint a korábbi technológiát alkalmazott gépeken végzett vizsgálatok.

Magzati ultrahang vizsgálatok

0. szűrés: Időpontja a terhesség 7-10. hete. Célja: a terhesség fennállásának bizonyítása, annak méhen belüli, esetleg méhen kívüli elhelyezkedésének, élő voltának, korának megállapítása, illetve annak eldöntése, hogy egyes vagy többes fogamzásról van-e szó. Célszerűen hüvelyi vizsgálófejjel történik, mert az így kapott kép sokkal finomabb részletek elkülönítését teszi lehetővé, mint a hasi vizsgálat.

I. szűrés: Időpontja a terhesség betöltött 12-13. hete. Célja a kóros koraterhességi állapotok, súlyos magzati fejlődési rendellenességek felismerése. A vizsgálat általában hüvelyi és/vagy hasi vizsgálófejjel történik – hüvelyi vizsgálat esetén üres húgyhólyag mellett. A vizsgálat során megfigyelhető a méh üregében fejlődő magzat mozgása, szívműködése, meghatározhatók testméretei. A testméretek alapján állapítjuk meg a terhesség korát. Amennyiben ez egybeesik a vérzéskimaradásból számított terhességi idővel, úgy a szülés várható időpontja az utolsó rendes menstruáció első napjától számított 40. hét végére tehető. Ha a magzat nagysága a számított időtől jelentősen eltér, a szülés várható időpontját az ultrahangvizsgálat alapján módosítjuk. Ezen vizsgálat során mérjük meg a magzati tarkótáji bőrredő vastagságát is, melynek célja magzati kromoszóma-rendellenességek (elsősorban a Down-szindróma) korai kiszűrése.

II. szűrés: Időpontja a terhesség betöltött 18-20. hete. Ezen időponttól kezdve a szűrések hasi vizsgálófejjel történnek, de néha a belső méhszájhoz közeli részek vizsgálata hüvelyi vizsgálatot is szükségessé tehet. Ez a szűrővizsgálat a normális fejlődés ellenőrzése szempontjából az egyik legfontosabb vizsgálat, mert a magzati szervek kialakulása ekkorra már nagyrészt befejeződik. Az áttekintés során testtájanként vizsgáljuk a magzatot, meghatározzuk a lepény helyzetét, érettségét, a magzatvíz mennyiségét, a magzat aktuális elhelyezkedését. A magzat növekedésének, fejlődésének ellenőrzése, a fej és a törzs átmérőinek és kerületének, valamint a combcsont, esetleg a felkarcsont méreteinek meghatározásával történik.

III. szűrés: Időpontja a terhesség 30-32. hete. Célja elsősorban a magzat fejlődésének ellenőrzése, és a késői magzati korban felismerhető fejlődési rendellenességek kiszűrése.

IV. szűrés: Időpontja a 37-38. hét. Elsősorban a közeledő szülés számára szolgáltat hasznos információkat: a magzat méhen belüli elhelyezkedése, mérete, születéskor várható súlya.

Három és négydimenziós magzatkép

A háromdimenziós gép sorozatfelvételeket készít a magzatról, s ezeket rakja össze a készülékben található számítógép térbeli képpé. A negyedik dimenzió az idő: az új gép képes arra, hogy mozgásban jelenítse meg a háromdimenziós képet. Így a megfigyelő mozgásként érzékeli az egyedi 3D képek gyors egymásutánját. Amikor a hagyományos szűrővizsgálatok alapján rendellenesség gyanúja merül fel, a 4-5D ultrahang vizsgálat segíthet ezt pontosítani, biztonságosabbá téve a magzati kóros elváltozások felismerését. Speciális diagnosztikus eljárásról van szó, ezért csak akkor alkalmazzuk, ha valamilyen konkrét kérdésre szeretnénk választ kapni. A laikus számára is egyértelműen értékelhető képet nyerünk a magzat egyes testrészeiről (arc, végtagok, nemi szervek), mozgásáról (ásítás, nyújtózkodás, egyéb testmozgások).

(Guti Gréta, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • A terhességi ultrahang vizsgálatok sugármentes, biztonságos és megbízható eljárások.
  • Vizsgálni lehet a fogantatás idejét, a magzat elhelyezkedését, a lepény helyét, a magzatvíz mennyiségét, az életjelenségeket, a magzat egészséges növekedését, fejlődését, méhen belüli veszélyeztetettségét.
  • A terhesség során a vizsgálatok meghatározott időben történnek, melyeket szülésze egyeztet majd Önnel.
Terhességi ultrahang - Részletesen a témáról
Hogyan essünk teherbe?
Gyakran előfordul, hogy az éveken át tartó fogamzásgátló tabletta használata után, amikor végre kisbabát szeretnénk, a teherbeesés nem olyan egyszerű, mint ahogy azt gondoltuk. Összeszedtünk hat kérdést, amit feltétlenül kérdezzünk meg az orvosunktól, ha úgy döntünk, hogy készen állunk a terhességre.
Biztonságos-e a vegán étrend terhesség alatt?
A vegán étrendről tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel jár. Általánosságban elmondható, hogy a növényi alapú étrend csökkentheti a szívbetegségek, az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát. A telített zsírok és a koleszterin magas szintjének elkerülése – amelyek számos állati eredetű termékben megtalálhatóak – szintén hozzájárulhat az egészséges élethez. De akkor is érdemes, ha várandós?
Vetélés – tünetek, okok és megelőzés
A vetélés a terhesség (általában a 20. hét előtti) spontán elvesztése. A terhességek körülbelül 10-20 százaléka vetéléssel végződik. De a tényleges szám valószínűleg magasabb, mivel sok vetélés nagyon korai szakaszban következik be – még azelőtt, hogy valaki egyáltalán tudomást szerezhetne a terhességről.
Hasznos lehet
Hogyan készüljünk a terhességi ultrahangra?
Hogyan készüljünk a terhességi ultrahang vizsgálatokra? Mikorra ütemezik a vizsgálatokat, és milyen információkat kaphatunk ilyenkor? A legfontosabb kérdések és válaszok a terhességi ultrahanggal...