Biztonságos-e a vegán étrend terhesség alatt?

Biztonságos-e a vegán étrend terhesség alatt?

Biztonságos-e a vegán étrend terhesség alatt?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.05.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A vegán étrendről tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel jár. Általánosságban elmondható, hogy a növényi alapú étrend csökkentheti a szívbetegségek, az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát. A telített zsírok és a koleszterin magas szintjének elkerülése – amelyek számos állati eredetű termékben megtalálhatóak – szintén hozzájárulhat az egészséges élethez. De akkor is érdemes, ha várandós?

A vegán étrend előnyei a terhesség alatt

Vannak olyan tápanyagok, amelyek a terhesség alatt nélkülözhetetlenek, amelyeket nehezebb növényi forrásokból beszerezni. A jól megtervezett vegán étrend azonban mindent megadhat, amire szükség lehet a terhesség minden szakaszában, beleértve a szoptatást is.

Ezenkívül a sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend segíthet megvédeni Önt bizonyos terhességi szövődményektől, mint például a magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség. A terhesség alatti növényi alapú étrend csökkentheti bizonyos gyermekkori betegségek, például az asztma, az ekcéma és a cukorbetegség kockázatát is. A növényi alapú étrend javítja az anyagcserét és csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának lehetőségét.

Ha attól tart, hogy nem kapja meg az összes szükséges tápanyagot a növényi alapú étrendtől, érdemes konzultálnia egy dietetikussal, aki megvizsgálja, hogy minden szükséges tápanyagot megkap-e a terhesség alatt.

A vegán étrend kockázatai a terhesség alatt

A terhesség alatti vegán étrendnek egészségesnek, változatosnak és jól megtervezettnek kell lennie. Ha nem, akkor valószínűleg hiányoznak az alapvető tápanyagok. A vegán étrend, amely nem tartalmaz tápanyagokat, például fehérjét, B12-vitamint, D-vitamint, kalciumot, DHA-t és vasat, növelheti annak a kockázatát, hogy a baba alacsony születési súllyal vagy születési rendellenességgel jön a világra.

A vegán étrendnek tartalmaznia kell a következőket:

B-12 vitamin. Ez a legtöbb növényi élelmiszerben nem található meg, ezért mindenképpen szükséges lehet kiegészítő vitamin szedésére. 

Vas. A növényi eredetű vasforrások közé tartoznak az olyan élelmiszerek, mint a bab, a sötétzöld zöldségek, a szárított gyümölcsök, a diófélék és a magvak. Lehetséges, hogy ennek ellenére is pótolnia kell, különösen a terhesség második felében.

Kalcium. A kalciumban gazdag növények közé tartozik a spenót, a zöldfűszer és a kelkáposzta.

Omega-3 zsírok. Ezek az egészséges zsírok olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint a dió, a chia mag és a halak.

Fehérje. A terhes nőknek körülbelül 70 gramm fehérjére van szükségük naponta a második és a harmadik trimeszterben. A magas fehérjetartalmú növényi élelmiszerek közé tartozik a bab, a tofu, a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek.

D-vitamin. Ha nem jut elegendő D-vitaminhoz a napsugarak által, szintén szükség lehet kiegészítő vitaminra.

Tippek az egészséges vegán étrendhez

Kövesse az alábbi irányelveket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy vegán étrendje egészséges és minden táplálkozási szükségletét kielégíti a terhesség alatt:

Étrendje legyen változatos. Ügyeljen arra, hogy az elfogyasztott élelmiszerek nagy része minimálisan feldolgozott legyen. Tartalmazzon sok különböző zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát.

Korlátozza a növényi zsírokat. Gondosan válassza meg a növényi zsírokat, ügyeljen arra, hogy sok omega-3 zsírt fogyasszon. Korlátozza a transzzsírokat és a trópusi olajokat, például a kókuszdió-, pálma- és pálmamagolajat.

Megfelelő vitaminpótlás. Ügyeljen az elegendő kalcium, B-12 vitamin és D-vitamin bevitelre. Egyen sok olyan növényt, amely magas kalciumtartalmú, illetve sétáljon sokat a friss levegőn, hogy feltöltse a D-vitamin készleteit. Mivel a B-12-vitamin elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben található meg, ezért rendszeresen pótolnia kell azt növényi étrend esetén.

Ha bizonytalan vagy hiánybetegséget tapasztal, kérje dietetikus segítségét.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.05.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vetélés – tünetek, okok és megelőzés
A vetélés a terhesség (általában a 20. hét előtti) spontán elvesztése. A terhességek körülbelül 10-20 százaléka vetéléssel végződik. De a tényleges szám valószínűleg magasabb, mivel sok vetélés...
Fejfájás a terhesség alatt: amit tudnia kell
Sajnos fejfájás a terhesség időszakában is előfordulhat. Bár ez a fejfájás lehet, hogy eltér az addig tapasztalttól, a legtöbb terhesség alatti fejfájás nem káros.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?