Miért ne együnk mentes ételeket, ha egészségesek vagyunk?

Miért ne együnk mentes ételeket, ha egészségesek vagyunk?

Miért ne együnk mentes ételeket, ha egészségesek vagyunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.30.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
A köztudatban úgy él, hogy bizonyos összetevők (pl. glutén) vagy ételek (tejtermékek) károsak. Szabó Adrienn, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa szerint azonban szükségtelen a glutén vagy laktóz nélküli ételek fogyasztása az egészségesek számára.

Nem vagyok gluténérzékeny, mégis panaszaim vannak. Mi okozza ezt?

A glutén egy egyszerű fehérje, és csak cöliákia (gluténérzékenység) esetén okoz problémákat. Ha valaki puffadást tapasztal kenyérfélék fogyasztása után, érdemes kivizsgáltatni, hogy fennáll-e ez az autoimmun betegség. Negatív eredmény esetén gondolhatunk arra, hogy a panaszokat a gyorskelesztett pékáru okozza, mivel ahhoz gyakran adalékanyagokat és esetleg gyengébb minőségű lisztet használnak – mondja Szabó Adrienn. Ilyenkor érdemes lehet a valódi kovászolt pékárut keresni, ami csak liszt, só és víz felhasználásával készül.

A hasi diszkomfort hátterében az is állhat, hogy az egyoldalú étkezés miatt (kevés zöldség, gyümölcs, olajos mag, hüvelyes és teljes értékű gabona) nem elég diverz a bélflóra, mely így nem tudja kellően támogatni az emésztést. A mikrobiom rendbetételére a minél színesebb, vegyes étrend javasolt. Dietetikus segítségével érdemes lehet megpróbálni az úgynevezett FODMAP diétát is, mely az átmeneti, tüneti kezelésnek elfogadott módszere.

Egészséges-e a tejfogyasztás?

A tej sem okoz gyulladást, ugyanakkor tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, amelynek fogyasztása, bizonyos mennyiségben, szinte minden korosztály számára javasolható.

Mit (t)együnk, ha mégis laktózérzékenyek vagyunk?

A tejcukor (laktóz) bontó enzimünk (laktáz) az életkor előrehaladtával azonban csökkent mennyiségben termelődhet, ezért természetes jelenség, hogy sokan nem tolerálják jól a tejet. Számukra jó alternatíva lehet a kevesebb tejcukrot tartalmazó, könnyebben emészthető kefir vagy joghurt.

Érdemes-e kalóriamentes termékeket fogyasztani?

Szintén téves feltételezés, hogy az ún. mentes alapanyagok kalóriamentesek vagy energiaszegények. Ha cukor helyett például datolya cukrot használunk, annak ugyanakkora a kalóriatartalma, mint a cukornak, és a datolya őrleménynek sem sokkal kisebb az energiatartalma. Inkább javasolt az édességfogyasztáson csökkenteni, mint újabb és újabb cukor-alternatívákat keresni – javasolja a dietetikus, hozzátéve: az olajos magvakból készült liszt kalóriatartalma még sokkal magasabb is lehet, mint a búzaliszté.

Miért ne válasszunk mentes ételeket, ha egészségesek vagyunk?

A szakember szerint gyakran esünk abba a hibába is, hogy az ún. mentesből többet eszünk, mert azt gondoljuk, azt büntetlenül ehetjük. Pedig az evés sosem bűn, ahogy nem léteznek „hízlaló” ételek sem, csupán az fordulhat elő, hogy az egyes tápanyag típusokból nem a megfelelő arányban, vagy mértékben látjuk el a szervezetünket.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2022.12.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?