Magas pulzus

Magas pulzus

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Magas pulzus esetén nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata és az erek tartós károsodásának lehetősége, ezért fontos a pulzusunk rendszeres ellenőrzése.

Mikor a legideálisabb a pulzusmérés?

A nyugalmi pulzust a legcélszerűbb a reggeli órákban mérni, lehetőség szerint még az ágyban, felkelés előtt, hiszen ekkor valószínűleg kipihent és nyugodt állapotban vagyunk. Érdemes a nyaknál és a csuklónál is kitapogatni a szívverést, hiszen itt vékonyabb a bőr. Ha sikeresen kitapintottuk a pulzust, nézzünk egy másodpercmutatós órát és számoljuk a szívveréseket egy percen keresztül. A kapott érték a pulzusszámunk. A nyugalmi pulzus átlagértéke 70/perc, azonban az 50-60/perc és a 100-120/perc közötti érték is normálisnak tekinthető, de az ettől magasabb nyugalmi érték már életmódváltást és/vagy gyógyszeres kezelést indokol.

Hogyan csökkenthető a pulzus?

A magas pulzusszámot az alábbi tanácsok betartásával csökkenthetjük:

 • Mozogjunk rendszeresen.
 • Hidratáljunk folyamatosan (dehidratáltság esetén a szívnek keményebben kell dolgoznia).
 • Hagyjuk el a koffeint és a dohányzást.
 • Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan: fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, együnk olajas magvakat, fehér húsokat és halat.
 • Aludjunk eleget (7-9 óra).
 • Legyen egészséges a testsúlyunk, amennyiben szükséges, fogyjunk le.
 • Kezeljük a stresszt akár szakember, akár meditáció, akár kirándulás segítségével.
 • Mérjük rendszeresen pulzusunkat.

Amennyiben a fenti tanácsok után is magas a pulzusunk, szükség lehet gyógyszeres kezelésre, ezért keressük fel háziorvosunkat. A béta-receptor-blokkolókat gyakran alkalmazzák, mivel hatékonyan csökkentik a szívfrekvenciát.

Útmutató

 • A nyugalmi pulzus átlagértéke 70/perc, azonban az 50-60/perc és a 100-120/perc közötti érték is normálisnak tekinthető. 
 • A nyugalmi pulzust a legcélszerűbb a reggeli órákban mérni, lehetőség szerint még az ágyban, felkelés előtt. 
 • A pulzus értéke információt szolgáltat a szív- és érrendszeri eltérésekre.
 • A magas pulzus kockázata, hogy nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések és az erek tartós károsodásának lehetősége.
 • Amennyiben egészséges életmód mellett is magas a pulzusunk, szükség lehet gyógyszeres kezelésre, ezért keressük fel háziorvosunkat.
Magas pulzus - Részletesen a témáról
Mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?

Mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?

A stressz, a helytelen életmód olykor olyan fiataloknál is magas vérnyomást okozhat, akik látszólag egészségesek. A kezeletlen magas vérnyomás azonban akár életveszélyes szövődményeket is eredményezhet, ezért fontos a rendszeres kontroll. De mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?
Csökkenő teljesítmény - Mikor forduljunk orvoshoz?

Csökkenő teljesítmény - Mikor forduljunk orvoshoz?

A teljesítmény csökkenése bizonyos mértékig természetes, azonban van néhány tünet, amely nem feltétlenül tudható be az idő múlásának vagy akár egy nem hatékonyan felépített edzéstervnek.
Mozgás receptre?

Mozgás receptre?

A legfrissebb amerikai szakmai ajánlások erősen hangsúlyozzák a fizikai aktivitás és más életmódbeli elemek döntő szerepét az enyhén vagy közepes mértékben emelkedett vérnyomás- és koleszterinszint esetén.
Életmódváltás vagy gyógyszeres kezelés?

Életmódváltás vagy gyógyszeres kezelés?

A szakemberek szerint emelkedett vérnyomás- és koleszterinszint esetén az életmódváltásnak kellene lennie az első vonalbeli kezelési stratégiának, amely megelőzi a gyógyszeres kezelést, amivel dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus is egyetért.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mennyi a nyugalmi pulzus átlagértéke?
Mit írtak mások a magas pulzus témában?
Hasznos lehet
A mentális kimerülés az agynak olyan, mint az izmoknak a fizikai fáradtság, ám felismerése jóval nehezebb. Mikor beszélhetünk mentális kimerülésről? Honnan tudhatjuk, hogy érintettek va ...
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Diszlexiával, magatartászavarral, autizmussal küzdő fiatalok számára hiánypótló képregény jelent meg a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház szakmai támogatásával.
Cukorbetegen a terhesség tervezése, előkészítése rendkívüli gondosságot igényel, hiszen a nem megfelelő vércukorszint befolyásolhatja a magzat fejlődését, valamint növelheti a vetél ...