Magas pulzus

Magas pulzus

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Magas pulzus esetén nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata és az erek tartós károsodásának lehetősége, ezért fontos a pulzusunk rendszeres ellenőrzése.

Mikor a legideálisabb a pulzusmérés?

A nyugalmi pulzust a legcélszerűbb a reggeli órákban mérni, lehetőség szerint még az ágyban, felkelés előtt, hiszen ekkor valószínűleg kipihent és nyugodt állapotban vagyunk. Érdemes a nyaknál és a csuklónál is kitapogatni a szívverést, hiszen itt vékonyabb a bőr. Ha sikeresen kitapintottuk a pulzust, nézzünk egy másodpercmutatós órát és számoljuk a szívveréseket egy percen keresztül. A kapott érték a pulzusszámunk. A nyugalmi pulzus átlagértéke 70/perc, azonban az 50-60/perc és a 100-120/perc közötti érték is normálisnak tekinthető, de az ettől magasabb nyugalmi érték már életmódváltást és/vagy gyógyszeres kezelést indokol.

Hogyan csökkenthető a pulzus?

A magas pulzusszámot az alábbi tanácsok betartásával csökkenthetjük:

 • Mozogjunk rendszeresen.
 • Hidratáljunk folyamatosan (dehidratáltság esetén a szívnek keményebben kell dolgoznia).
 • Hagyjuk el a koffeint és a dohányzást.
 • Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan: fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, együnk olajas magvakat, fehér húsokat és halat.
 • Aludjunk eleget (7-9 óra).
 • Legyen egészséges a testsúlyunk, amennyiben szükséges, fogyjunk le.
 • Kezeljük a stresszt akár szakember, akár meditáció, akár kirándulás segítségével.
 • Mérjük rendszeresen pulzusunkat.

Amennyiben a fenti tanácsok után is magas a pulzusunk, szükség lehet gyógyszeres kezelésre, ezért keressük fel háziorvosunkat. A béta-receptor-blokkolókat gyakran alkalmazzák, mivel hatékonyan csökkentik a szívfrekvenciát.

Útmutató

 • A nyugalmi pulzus átlagértéke 70/perc, azonban az 50-60/perc és a 100-120/perc közötti érték is normálisnak tekinthető. 
 • A nyugalmi pulzust a legcélszerűbb a reggeli órákban mérni, lehetőség szerint még az ágyban, felkelés előtt. 
 • A pulzus értéke információt szolgáltat a szív- és érrendszeri eltérésekre.
 • A magas pulzus kockázata, hogy nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések és az erek tartós károsodásának lehetősége.
 • Amennyiben egészséges életmód mellett is magas a pulzusunk, szükség lehet gyógyszeres kezelésre, ezért keressük fel háziorvosunkat.
Magas pulzus - Részletesen a témáról
Csökkenő teljesítmény - Mikor forduljunk orvoshoz?

Csökkenő teljesítmény - Mikor forduljunk orvoshoz?

A teljesítmény csökkenése bizonyos mértékig természetes, azonban van néhány tünet, amely nem feltétlenül tudható be az idő múlásának vagy akár egy nem hatékonyan felépített edzéstervnek.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mennyi a nyugalmi pulzus átlagértéke?
Mit írtak mások a magas pulzus témában?
Hasznos lehet
A prediabétesz a felnőtt lakosság 25-35 százalékát érinti, de 65 éves kor fölött ez az arány akár 45-50 százalék is lehet. Azoknál a betegeknél, akik kezeltetik megemelkedett vércukor ...
Sokakat elbizonytalanítanak az évről évre megjelenő, magukat „természetes” módszerként hirdető megoldások az allergia kezelésére. Ennek egyik szélsőséges példája, amikor az allerg ...
A nyombélfekély a vékonybél felső szakaszán kialakult szövethiány, melynek kezelése helyes táplálkozással, gyógyszerekkel, végső esetben műtéttel történik.
A szívbetegségek megelőzése mindig az egyén saját felelősségén múlik, mennyire figyel oda önmagára, és mennyire tartja fontosnak saját egészségét. Mit tehetünk a szívbetegségek meg ...