Hogyan javítsunk a vérkeringésünkön?

Hogyan javítsunk a vérkeringésünkön?

Hogyan javítsunk a vérkeringésünkön?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.29.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Hideg kezek és lábak, fáradékonyság, hajhullás, zsibbadás, száraz bőr mind annak a jele lehet, hogy nem megfelelő a vérkeringésünk. Fontos, hogy ezeket az ártalmatlannak tűnő tüneteket is komolyan vegyük, hiszen az elégtelen vérkeringés akár komoly betegségek kialakulásához (pl. stroke) is vezethet. Mit tehetünk keringésünk javítása érdekében?

Szokjunk le a káros szenvedélyeinkről!

A dohányzás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás káros hatással van –többek között-  a szív- és érrendszerre, ezért az első és legfontosabb lépés a keringésünk fokozása érdekében, hogy hagyjunk fel a káros szenvedélyeinkkel.

Rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat!

A magas vérnyomás lassíthatja a véráramlást, ezért érdemes rendszeresen ellenőriznünk állapotunkat. Amennyiben többször eltér a normál értéktől, esetleg egyéb magas vérnyomásra utaló jeleket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz további kivizsgálás érdekében.

Figyeljünk a folyadékbevitelre!

A vízfogyasztás fontos szerepet játszik szervezetünk – így a keringésünk - egészséges működésében, ezért fontos, hogy figyeljünk az életkornak, fizikai aktivitásnak és időjárásnak megfelelő folyadékbevitelre.

Tartsunk szünetet munka közben!

A hosszú ideig tartó egyhelyben ülés lassítja a vérkeringést a lábakban, ezért ha ülőmunkát végzünk, érdemes elgondolkodnunk az álló íróasztal beszerzésén. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, tartsunk kisebb szüneteket azért, hogy át tudjuk mozgatni lábainkat, ezzel megelőzhetjük a trombózis kialakulásának esélyét.

Mozogjunk rendszeresen!

A rendszeres testmozgás jótékony hatással van a vérkeringésre, így a legjobb, amit tehetünk a keringésünk fokozása érdekében az, ha rendszeresen, heti öt alkalommal legalább 30 percet meghaladó testmozgást végzünk.

Táplálkozzunk egészségesen!

Az állati eredetű élelmiszerekben található telített zsírok, illetve a só túlzott mértékű fogyasztása lassíthatja a vérkeringésünket, ezért - ha indokolt - érdemes mérsékelni ezek fogyasztását. Fogyasszunk helyette rostban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú élelmiszereket és teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket.

Jótékony hatású lehet a rendszeres masszázs!

A masszázsnak keringésjavító hatása lehet, ezért érdemes rendszeresen beiktatni a mindennapjainkba az arc, a nyak, a hát vagy a teljes testet célzó kezeléseket.

Forrás: https://www.webmd.com/dvt/ss/slideshow-dvt-improve-circulation

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?