Hogyan javítsunk a vérkeringésünkön?

Hogyan javítsunk a vérkeringésünkön?

Hogyan javítsunk a vérkeringésünkön?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Hideg kezek és lábak, fáradékonyság, hajhullás, zsibbadás, száraz bőr mind annak a jele lehet, hogy nem megfelelő a vérkeringésünk. Fontos, hogy ezeket az ártalmatlannak tűnő tüneteket is komolyan vegyük, hiszen az elégtelen vérkeringés akár komoly betegségek kialakulásához (pl. stroke) is vezethet. Mit tehetünk keringésünk javítása érdekében?

Szokjunk le a káros szenvedélyeinkről!

A dohányzás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás káros hatással van –többek között-  a szív- és érrendszerre, ezért az első és legfontosabb lépés a keringésünk fokozása érdekében, hogy hagyjunk fel a káros szenvedélyeinkkel.

Rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat!

A magas vérnyomás lassíthatja a véráramlást, ezért érdemes rendszeresen ellenőriznünk állapotunkat. Amennyiben többször eltér a normál értéktől, esetleg egyéb magas vérnyomásra utaló jeleket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz további kivizsgálás érdekében.

Figyeljünk a folyadékbevitelre!

A vízfogyasztás fontos szerepet játszik szervezetünk – így a keringésünk - egészséges működésében, ezért fontos, hogy figyeljünk az életkornak, fizikai aktivitásnak és időjárásnak megfelelő folyadékbevitelre.

Tartsunk szünetet munka közben!

A hosszú ideig tartó egyhelyben ülés lassítja a vérkeringést a lábakban, ezért ha ülőmunkát végzünk, érdemes elgondolkodnunk az álló íróasztal beszerzésén. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, tartsunk kisebb szüneteket azért, hogy át tudjuk mozgatni lábainkat, ezzel megelőzhetjük a trombózis kialakulásának esélyét.

Mozogjunk rendszeresen!

A rendszeres testmozgás jótékony hatással van a vérkeringésre, így a legjobb, amit tehetünk a keringésünk fokozása érdekében az, ha rendszeresen, heti öt alkalommal legalább 30 percet meghaladó testmozgást végzünk.

Táplálkozzunk egészségesen!

Az állati eredetű élelmiszerekben található telített zsírok, illetve a só túlzott mértékű fogyasztása lassíthatja a vérkeringésünket, ezért - ha indokolt - érdemes mérsékelni ezek fogyasztását. Fogyasszunk helyette rostban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú élelmiszereket és teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket.

Jótékony hatású lehet a rendszeres masszázs!

A masszázsnak keringésjavító hatása lehet, ezért érdemes rendszeresen beiktatni a mindennapjainkba az arc, a nyak, a hát vagy a teljes testet célzó kezeléseket.

Forrás: How to Improve Your Circulation (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Hogyan csomagoljunk a gyerekeknek?
A gyermekek, serdülők jellemzően 5-8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Hogyan csomagoljunk ilyenkor a gyerekeknek?
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...