Pszichofiziológiai állapotfelmérés

Pszichofiziológiai állapotfelmérés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Milyen panaszok esetén javallott a pszichofiziológiai állapotfelmérés? Hogyan működik? Miért fontos, hogy tisztában legyünk alkati tulajdonságainkkal? Kérdések és válaszok a Stressz-ellenállóképesség vizsgálatról.

A pszichofiziológiai állapotfelmérés során felmérik, hogy a mesterségesen előállított mentális, emocionális, környezeti stresszorokra hogyan reagál az idegrendszerünk.  Az eredmények függvényében kialakítják a számunkra leginkább megfelelő kezelési tervet, mellyel egy kiegyensúlyozottabb életvitel érhető el.  

Hogyan működik?

A különböző emocionális és környezeti stresszhatások olyan biológiai reakciókat (pl. vérnyomás, szívritmus, testhő emelkedés, izomfeszülés, stb.), indítanak be, amelyek alapján vizsgálható az idegrendszer természetes ellenálló képessége.

Miért fontos, hogy tisztában legyünk az alkati tulajdonságunkkal?

A prevenció szerves része a helyes életvitel, mely magában foglalja a megfelelő stresszkezelést is. Ha az állandó stresszhatásokat rosszul és/vagy nem kezeljük megfelelően, csökkenhet a fizikai és szellemi teljesítőképesség, illetve megnövekedhet az olyan krónikus betegségek kialakulásának esélye, mint a magas vérnyomás vagy szívelégtelenség. A vizsgálat segítségével képet kaphatunk az idegrendszer állapotáról, illetve a stressz érzékenység típusáról, és megtudhatjuk hogyan, és milyen irányban kell változtatnunk ahhoz, hogy megelőzzük a hosszútávú stressz káros hatásait.

Mit mér a vizsgálat?

Öt testi funkciót vizsgálnak a pszichofiziológiai állapotfelmérés során:

  • az idegrendszer pszichofiziológiás arousal aktivációját,
  • pulzust,
  • légzésmintázatot,
  • a hajszálerek véráramváltozását,
  • izomtenziót.

 Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

A pszichofiziológiai állapotfelmérés egy általános beszélgetéssel kezdődik, melyben a szakember felméri a fizikai és mentális állapotunkat, majd felhelyezik az elektródákkal ellátott szenzorokat a bőrünkre, ami méri a különböző ingerhelyzetre adott stresszreakciónkat.

Útmutató

  • A pszichofiziológiai állapotfelmérés során az idegrendszer állapotát mérik.
  • A vizsgálat fájdalommentes, körülbelül 20 percet vesz igénybe, és egy rövid relaxációval zárul.
  • Az értékelést klinikai szakpszichológusok végzik.
Pszichofiziológiai állapotfelmérés - Részletesen a témáról
Hogyan kezelhető a stressz inkontinencia?
Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy az Amerikai Urológiai Társaság szerint a 30-60 év közti nők közel 30 százaléka, a férfiaknak 1,5-5 százaléka tapasztalja. Ahhoz, hogy eldönthessük, milyen kezelés a leghatékonyabb, pontosan tudnunk kell, mi váltja ki a stressz inkontinenciát.
Mi hajlamosíthat stressz inkontinenciára?
A stressz inkontinencia kifejezés nem a pszichés terhelésre, hanem a fizikai nyomásra utaló megnevezés, amely vizeletszivárgással jár, és amely nagyon kellemetlenül érintheti a pácienseket.
Mit tegyünk, ha túl stresszes az életünk?
Sajnos időnként mindannyiunk életében előfordul egy-egy stresszesebb időszak. A felgyülemlett feszültséget ilyenkor számos dologgal enyhíthetjük. Melyek ezek?
A krónikus stressz alattomosan megbetegíthet
Ki ne érezne magát stresszesnek a koronavírus járvány miatt? Ez az érzés azonban nem csak pszichés, de fizikai rombolással is jár, ugyanis a kezeletlen, krónikus stressz komolyan veszélyezteti a szív-érrendszer egészségét.
Hogyan kerüljük el a stresszt a szoptatás időszakában?
A stresszt el kell kerülni a szoptatás alatt, mert az az anyatej csökkenéséhez, vagy elapadásához vezethet. Ennek érdekében a kismama vegye igénybe a család és a barátok segítségét, és szánjon időt egy kis pihenésre, kikapcsolódásra.
Kevesebb gyógyszerre lehet szükség, ha több időt töltünk a szabadban?
Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a szabadban töltött idő? Valóban kevesebb gyógyszerre lehet szükségünk, ha több időt töltünk a szabadban? Egy január 16-i finn tanulmány a természet és bizonyos gyógyszerek szedésének kapcsolatát vizsgálta.
Milyen jelek utalhatnak autizmusra?
Az autizmus egy olyan fejlődési zavar, amely befolyásolja az érintettek kommunikációját, viselkedését és másokkal való interakcióját. A tünetei nagyon változatosak, hiszen számos tényező befolyásolhatja az autizmus súlyosságát (pl. egyéb fennálló betegségek, fejlődési zavarok). Milyen jelek utalhatnak autizmusra?
Segíthet-e a botox a pszichés betegségek kezelésében?
A homlokba injekciózott botulinum toxin (BTX) segíthet egyes pszichés betegségek kezelésében a Semmelweis és a Hannoveri Egyetem új, közös kutatása szerint.
Hasznos lehet
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...
Hogyan készüljünk a terhességi ultrahangra?
Hogyan készüljünk a terhességi ultrahang vizsgálatokra? Mikorra ütemezik a vizsgálatokat, és milyen információkat kaphatunk ilyenkor? A legfontosabb kérdések és válaszok a terhességi ultrahanggal...