Gyaloglás, mint sport – hogy kezdjünk hozzá?

Gyaloglás, mint sport – hogy kezdjünk hozzá?

Gyaloglás, mint sport – hogy kezdjünk hozzá?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.21.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A rendszeres gyaloglás jótékony hatással van az egészségünkre: javíthatja a keringésünket, a hangulatunkat, de kordában tarthatjuk vele a testsúlyunkat is. Útra kelhetünk egyedül, de akár barátainkkal is, emellett másik nagy előnye, hogy nincs szükség speciális felszerelésre, csupán a két lábunkra. De hogyan fogjunk hozzá? Mire figyeljünk, ha gyalogolni kezdünk?

Tűzzünk ki célokat!

Fontos, hogy reális legyen a kitűzött cél, ellenkező esetben a kezdeti lelkesedés hamar elillanhat, de akár sérüléseket, illetve fájdalmat is tapasztalhatunk az esetleges túlterheléstől.

Illeszd be a napirendedbe!

Ha koránkelő vagy, akkor kezd a napot sétával, de ha az esték ideálisabbak, akkor ütemezd be erre az időszakra. Ha sikerül rendszeresítened a sétákat, könnyebben veheted rá a barátaidat is a mozgásra, így nehezebben fogjátok kihagyni a közös programot. 

Indulj el!

Nem kell maratonokat sétálnod ahhoz, hogy javíts az egészségi állapotodon, hetente körülbelül 150 perc is elegendő ehhez, ami heti öt napon mindössze napi 30 percet jelent. Ne aggódj akkor sem, ha eleinte nem megy ennyi, 5 perc is több mint a semmi. Amennyiben valamilyen betegséged van, érdemes kikérned a kezelőorvosod véleményét, mielőtt hozzáfogsz a rendszeres gyalogláshoz.

Gondoskodj a megfelelő lábbeliről!

A megfelelő alátámasztás, tartás és méret nagyon fontos egy sportcipő kiválasztásánál. Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget a cipő kiválasztásánál.

Viselj megfelelő ruházatot!

Fontos, hogy a gyalogláshoz laza, kényelmes és légáteresztő ruházatot válasszunk. Érdemes hideg időben rétegesen öltözni, hogy alkalmazkodni tudjunk az időjárás változáshoz. Gondoljunk a sapkára, sálra, kesztyűre is, nyáron pedig a megfelelő nap elleni védelemre.

Sétálj, ahova tudsz!

Gondold át a napod és tervezd úgy, hogy ahova tudsz, oda gyalog menj. Parkolj az élelmiszerbolt túlsó végén vagy menj gyalog a postára, ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy elvégezd a napi gyaloglási célodat.

Kövesd nyomon!

Számos alkalmazás vagy eszköz tudja már mérni a lépéseket vagy a kilométereket, ami plusz motivációt jelenthet a mindennapokban, ezért érdemes rögzítened a gyaloglásaidat.

Gondoskodj a megfelelő folyadékfogyasztásról!

Gyaloglás közben többet izzadhatsz, ezért érdemes még jobban odafigyelned a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitelre. Hidegben kevésbé veszed észre azt, hogy kevesebbet iszol, ezért érdemes gyaloglás előtt „feltöltened” magad, míg hőségben vigyél magaddal egy kulacs vizet.

Fordította: S.J, Forrás: How to Start a Walking Program

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.