Koleszterin

Koleszterin

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható, nélkülözhetetlen a szervezet számára. A normál koleszterinszinttől való eltérés (túl magas vagy túl alacsony) veszélyes is lehet.

A koleszterinnek három típusát különítjük el: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin. Egészséges embernél az összkoleszterin célértéke 5 mmol/l alatti, az LDL koleszteriné pedig 3 mmol/l alatti. A következő táblázat megmutatja, hogy a koleszterin szint emelkedése mely tartománytól veszélyes:

Ajánlott érték

Átlagos kockázat 

Enyhén fokozott kockázat

Fokozott kockázat

5,0 mmol/l alatt

5,0 mmol/l

5,0 és 6,4 mmol/l között

6,4 mmol/l felett

A koleszterin szintet egy egyszerű vérvétellel ellenőrizheti a háziorvos, ugyanakkor léteznek otthoni mérésre alkalmas eszközök is, ezek azonban inkább csak tájékoztató jellegűek.

A magas koleszterinszint okai

 • A magas koleszterinszint egyik fő oka, hogy a táplálékkal túl sok koleszterint viszünk be, ilyenkor a szervezet nem képes a koleszterin megfelelő lebontására.
 • A másik ok, ha a szervezet szabályozó mechanizmusában rendellenesség keletkezik (ez lehet genetikai vagy szerzett).

A magas koleszterinszint rizikót jelent a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulására, illetve ronthat a már meglévő társbetegségeken is.

Az alacsony koleszterin

Nem csak a magas, hanem az alacsony koleszterinszint is káros lehet. Ezt az állapotot alultápláltság, daganatos betegségek, májbetegségek, fertőző betegségek, pajzsmirigy-túlműködés vagy felszívódási zavarok okozhatják.

Mit tehetünk a normál koleszterinszint fenntartásáért?

A vérben található koleszterin szintjét rendkívül befolyásolja a bevitt táplálék koleszterintartalma, ezért az első lépés a diéta bevezetése. Fontos, hogy változatosan étkezzünk, fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget. Az alábbi ételek pozitívan befolyásolják a koleszterinszintet:

 • brokkoli
 • hal, halolaj
 • zöld leveles zöldségek
 • citrusfélék
 • sárgarépa
 • teljes kiőrlésű gabona

A táplálkozáson kívül – amennyiben szükséges  - csökkentsük testsúlyunkat, mozogjunk rendszeresen. 

Amennyiben az életmódváltás három hónap alatt sem hoz eredményt, érdemes felkeresni háziorvosunkat, ugyanis ebben az esetben koleszterincsökkentő gyógyszerekkel állítható be az optimális tartomány.

Útmutató

 • A koleszterinnek három típusát különítjük el: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin. Egészséges embernél az összekoleszterin célértéke 5 mmol/l alatti, az LDL koleszteriné pedig 3 mmol/l alatti.
 • A koleszterinszintet egy egyszerű vérvétellel ellenőrizheti háziorvosa.
 • Amennyiben az életmódváltás (rendszeres sport, egészséges táplálkozás) három hónap alatt sem hoz eredményt, érdemes felkeresni háziorvosunkat, ugyanis ebben az esetben koleszterincsökkentő gyógyszerekkel állítható be az optimális tartomány.
Koleszterin - Részletesen a témáról
B-vitaminok

B-vitaminok

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, általánosságban elmondható róluk, hogy a sejtosztódásban van rendkívül nagy szerepük. Bizonyos típusai nélkülözhetetlenek más enzimek, vitaminok és egyéb tápanyagok hasznosításához, vagyis ha a szervezetünkbe túl kevés B-vitamin jut, akkor ez más, fontos folyamatokban részt vevő molekulák működésére is hatással van.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Miért fontos a koleszterin szinten tartása?
Mit írtak mások a koleszterin témában?
Hasznos lehet
Mikor és hogyan térjünk vissza a sportoláshoz? Összeszedtük azokat az információkat, amelyeket - amatőr és hobbi sportolóként - mindenképp tudnod kell a Covid-fertőzés utáni sportba va ...
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi o ...
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél fig ...
Koronavírus fertőzésen estél át? Szeretnél vérplazmát adni? Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segítségedre szolgálnak ahhoz, ha plazmaadásoddal szeretnéd a fertőzöt ...