Alacsony koleszterinszint

Alacsony koleszterinszint

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható, nélkülözhetetlen a szervezet számára. A normál koleszterinszinttől való eltérés (túl magas vagy túl alacsony) veszélyes is lehet.

A koleszterinnek három típusát különítjük el: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin. Egészséges embernél az összkoleszterin célértéke 5 mmol/l alatti, az LDL koleszteriné pedig 3 mmol/l alatti. A következő táblázat megmutatja, hogy a koleszterin szint emelkedése mely tartománytól veszélyes:

Ajánlott érték

Átlagos kockázat 

Enyhén fokozott kockázat

Fokozott kockázat

5,0 mmol/l alatt

5,0 mmol/l

5,0 és 6,4 mmol/l között

6,4 mmol/l felett

A koleszterin szintet egy egyszerű vérvétellel ellenőrizheti a háziorvos, ugyanakkor léteznek otthoni mérésre alkalmas eszközök is, ezek azonban inkább csak tájékoztató jellegűek.

A magas koleszterinszint okai

 • A magas koleszterinszint egyik fő oka, hogy a táplálékkal túl sok koleszterint viszünk be, ilyenkor a szervezet nem képes a koleszterin megfelelő lebontására.
 • A másik ok, ha a szervezet szabályozó mechanizmusában rendellenesség keletkezik (ez lehet genetikai vagy szerzett).

A magas koleszterinszint rizikót jelent a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulására, illetve ronthat a már meglévő társbetegségeken is.

Az alacsony koleszterin

Nem csak a magas, hanem az alacsony koleszterinszint is káros lehet. Ezt az állapotot alultápláltság, daganatos betegségek, májbetegségek, fertőző betegségek, pajzsmirigy-túlműködés vagy felszívódási zavarok okozhatják.

Mit tehetünk a normál koleszterinszint fenntartásáért?

A vérben található koleszterin szintjét rendkívül befolyásolja a bevitt táplálék koleszterintartalma, ezért az első lépés a diéta bevezetése. Fontos, hogy változatosan étkezzünk, fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget. Az alábbi ételek pozitívan befolyásolják a koleszterinszintet:

 • brokkoli
 • hal, halolaj
 • zöld leveles zöldségek
 • citrusfélék
 • sárgarépa
 • teljes kiőrlésű gabona

A táplálkozáson kívül – amennyiben szükséges  - csökkentsük testsúlyunkat, mozogjunk rendszeresen. 

Amennyiben az életmódváltás három hónap alatt sem hoz eredményt, érdemes felkeresni háziorvosunkat, ugyanis ebben az esetben koleszterincsökkentő gyógyszerekkel állítható be az optimális tartomány.

Útmutató

 • A koleszterinnek három típusát különítjük el: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin. Egészséges embernél az összekoleszterin célértéke 5 mmol/l alatti, az LDL koleszteriné pedig 3 mmol/l alatti.
 • A koleszterinszintet egy egyszerű vérvétellel ellenőrizheti háziorvosa.
 • Amennyiben az életmódváltás (rendszeres sport, egészséges táplálkozás) három hónap alatt sem hoz eredményt, érdemes felkeresni háziorvosunkat, ugyanis ebben az esetben koleszterincsökkentő gyógyszerekkel állítható be az optimális tartomány.
Alacsony koleszterinszint - Részletesen a témáról
Milyen ételeket kerüljünk, ha magas a koleszterinszintünk?
Hazánkban a 19-64 év közötti felnőtt lakosság 60 százalékánál a vér koleszterinkoncentrációja meghaladja a normál értéket, ennek is következménye, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak – figyelmeztet a MDOSZ. Mire figyeljünk az étrendünk összeállításánál, hogy ezt elkerüljük?
Hogyan csökkentsük a koleszterinszintünket?
Az emelkedett koleszterinszint rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással könnyen befolyásolható. Milyen életmódbeli tényezőkre figyeljünk, ha csökkenteni szeretnénk a koleszterinszintünket?
Miért olyan fontos a B-vitamin?
A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, általánosságban elmondható róluk, hogy a sejtosztódásban van rendkívül nagy szerepük. Bizonyos típusai nélkülözhetetlenek más enzimek, vitaminok és egyéb tápanyagok hasznosításához, vagyis ha a szervezetünkbe túl kevés B-vitamin jut, akkor ez más, fontos folyamatokban részt vevő molekulák működésére is hatással van.
Hogyan előzzük meg a téli súlytöbblet kialakulását?
A vitaminhiány mellett a téli étkezések problémája a tavaszra megjelenő többletkilók. Hogyan kerüljük el mindezt?
Melyik az 5 legnagyobb diétás csapda?
Tavasszal szinte mindenkiben felmerül, hogy szeretne megszabadulni a tél nyomaitól, és formába kerülni nyárra. A diéta és a fogyókúra kifejezést azonban szerencsésebb lecserélni, és inkább életmódváltásról beszélni. Zalai Noémi, dietetikus összefoglalta, melyek a legnagyobb diétás csapdák, amelyek elkerülésére törekednünk kell.
Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?
Miben található telített zsírsav? Miben található telítetlen zsírsav? Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál? Kérdések és válaszok a zsírokról.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Miért fontos a koleszterin szinten tartása?
Hasznos lehet
Milyen ételeket kerüljünk, ha magas a koleszterinszintünk?
Hazánkban a 19-64 év közötti felnőtt lakosság 60 százalékánál a vér koleszterinkoncentrációja meghaladja a normál értéket, ennek is következménye, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető...