Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?

Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?

Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.28.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Miben található telített zsírsav? Miben található telítetlen zsírsav? Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál? Kérdések és válaszok a zsírokról.

A zsíroknak számos fontos funkciója van a szervezetünkben (pl. energiát szolgáltatnak, védik és melegítik a szerveinket, részt vesznek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, stb), ezért bár sokszor kiemelik a zsírok korlátozásának jelentőségét, nélkülözhetetlen tápanyagok.

Milyen zsírokat ismerhetünk?

Zsíroknak nevezzük az állati eredetű zsírokat és a növényi eredetű olajokat, amelyeket az alábbi csoportokra oszthatjuk:

  • Telített zsírsavak
  • Telítetlen zsírsavak
    • egyszeresen telítetlen zsírsavak
    • többszörösen telítetlen zsírsavak
    • transzzsírsavak.

Miben található telített zsírsav?

Telített zsírsavak fogyasztásával növekszik az LDL, míg csökken a HDL koleszterinszint, ezért kevésbé kedvező a hatása, mint a telítetlen zsírsavaknak. Telített zsírsavak találhatóak az alábbiakban:

  • kókuszzsír,
  • vaj,
  • állati zsiradékok,
  • pálmaolaj,
  • Hidrogénezett növényi olajok (pl. margarin)
  • olajok.

Miben található telítetlen zsírsav?

A telítetlen zsírsavak viszonylag könnyen felismerhetőek, ugyanis szobahőmérsékleten folyékony állagúak. Kedvező hatással bírnak az egészségünkre, ugyanis csökkentik az LDL, és növelik a HDL koleszterinszintet, így a telítetlen zsírsavak fogyasztásával kedvezőbb hatást érhetünk el, mint a zsírszegény étrenddel.

Egyszeresen telítetlen zsírsavak fő forrásai:

  • avokádó,
  • hidegen sajtolt olajok (pl. repce, olívaolaj),
  • olajos magvak.

Többszörösen telítetlen zsírsavak (Omega 3, 6) fő forrásai:

  • halak,
  • lenmagolaj,
  • Napraforgó,
  • kukorica,
  • földimogyoró.

Miben található transzzsírsav?

A transzzsírsavak négyszer jobban növelik a szív-és érrendszeri megbetegedések rizikóját, mint a telített zsírsavak. Gyulladásos folyamatok kialakulását segítheti elő, nő az LDL és csökken a HDL koleszterinszint. Transzzsírsav található az alábbiakban:

  • instant termékekben ( levesporok, mártások, öntetek)
  • chipsek, ízesített pattogatott kukorica,
  • kekszek, nápolyik, krémes sütemények,
  • kész és félkész termékek,
  • éttermi, gyorséttermi zsiradékban sütött termékek.

Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?

  • A napi energiabevitelünk maximum 30 százalékát tartalmazzák zsírok.
  • Ne csak a hozzáadott zsírok (pl. margarin) fogyasztását csökkentsük, hanem számoljuk bele az energia bevitelünkbe a rejtett zsírokat tartalmazó ételeket is (pl. tejföl, téli szalámi, sonka).
  • A hidrogénezett növényi zsír/olajtartalomból következtethetünk a  transzzsírsavak mennyiségére.
  • Kerüljük a bő zsíradékban való sütést, készítsük el ételeinket inkább a sütőben (zsiradék nélkül). Ha mégis zsírban sütünk, figyeljünk rá, hogy ne hevítsük túl (max. 180*).

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Types of Dietary Fats (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.