Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?
Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?
A zsíroknak számos fontos funkciója van a szervezetünkben (pl. energiát szolgáltatnak, védik és melegítik a szerveinket, részt vesznek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, stb), ezért bár sokszor kiemelik a zsírok korlátozásának jelentőségét, nélkülözhetetlen tápanyagok.
Milyen zsírokat ismerhetünk?
Zsíroknak nevezzük az állati eredetű zsírokat és a növényi eredetű olajokat, amelyeket az alábbi csoportokra oszthatjuk:
- Telített zsírsavak
- Telítetlen zsírsavak
- egyszeresen telítetlen zsírsavak
- többszörösen telítetlen zsírsavak
- transzzsírsavak.
Miben található telített zsírsav?
Telített zsírsavak fogyasztásával növekszik az LDL, míg csökken a HDL koleszterinszint, ezért kevésbé kedvező a hatása, mint a telítetlen zsírsavaknak. Telített zsírsavak találhatóak az alábbiakban:
- kókuszzsír,
- vaj,
- állati zsiradékok,
- pálmaolaj,
- Hidrogénezett növényi olajok (pl. margarin)
- olajok.
Miben található telítetlen zsírsav?
A telítetlen zsírsavak viszonylag könnyen felismerhetőek, ugyanis szobahőmérsékleten folyékony állagúak. Kedvező hatással bírnak az egészségünkre, ugyanis csökkentik az LDL, és növelik a HDL koleszterinszintet, így a telítetlen zsírsavak fogyasztásával kedvezőbb hatást érhetünk el, mint a zsírszegény étrenddel.
Egyszeresen telítetlen zsírsavak fő forrásai:
- avokádó,
- hidegen sajtolt olajok (pl. repce, olívaolaj),
- olajos magvak.
Többszörösen telítetlen zsírsavak (Omega 3, 6) fő forrásai:
- halak,
- lenmagolaj,
- Napraforgó,
- kukorica,
- földimogyoró.
Miben található transzzsírsav?
A transzzsírsavak négyszer jobban növelik a szív-és érrendszeri megbetegedések rizikóját, mint a telített zsírsavak. Gyulladásos folyamatok kialakulását segítheti elő, nő az LDL és csökken a HDL koleszterinszint. Transzzsírsav található az alábbiakban:
- instant termékekben ( levesporok, mártások, öntetek)
- chipsek, ízesített pattogatott kukorica,
- kekszek, nápolyik, krémes sütemények,
- kész és félkész termékek,
- éttermi, gyorséttermi zsiradékban sütött termékek.
Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?
- A napi energiabevitelünk maximum 30 százalékát tartalmazzák zsírok.
- Ne csak a hozzáadott zsírok (pl. margarin) fogyasztását csökkentsük, hanem számoljuk bele az energia bevitelünkbe a rejtett zsírokat tartalmazó ételeket is (pl. tejföl, téli szalámi, sonka).
- A hidrogénezett növényi zsír/olajtartalomból következtethetünk a transzzsírsavak mennyiségére.
- Kerüljük a bő zsíradékban való sütést, készítsük el ételeinket inkább a sütőben (zsiradék nélkül). Ha mégis zsírban sütünk, figyeljünk rá, hogy ne hevítsük túl (max. 180*).
Írta: S.J, újságíró, Forrás: Types of Dietary Fats (WebMD)