Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?

Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?

Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Miben található telített zsírsav? Miben található telítetlen zsírsav? Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál? Kérdések és válaszok a zsírokról.

Zsíroknak nevezzük az állati eredetű zsírokat és a növényi eredetű olajokat, amelyeket az alábbi csoportokra oszthatjuk:

  • Telített zsírsavak
  • Telítetlen zsírsavak
    • egyszeresen telítetlen zsírsavak
    • többszörösen telítetlen zsírsavak
    • transzzsírsavak.

Miben található telített zsírsav?

Telített zsírsavak fogyasztásával növekszik az LDL, míg csökken a HDL koleszterinszint, ezért kevésbé kedvező a hatása, mint a telítetlen zsírsavaknak. Telített zsírsavak találhatóak az alábbiakban:

  • kókuszzsír,
  • vaj,
  • állati zsiradékok,
  • pálmaolaj,
  • Hidrogénezett növényi olajok (pl. margarin)
  • olajok.

Miben található telítetlen zsírsav?

A telítetlen zsírsavak viszonylag könnyen felismerhetőek, ugyanis szobahőmérsékleten folyékony állagúak. Kedvező hatással bírnak az egészségünkre, ugyanis csökkentik az LDL, és növelik a HDL koleszterinszintet, így a telítetlen zsírsavak fogyasztásával kedvezőbb hatást érhetünk el, mint a zsírszegény étrenddel.

Egyszeresen telítetlen zsírsavak fő forrásai:

  • avokádó,
  • hidegen sajtolt olajok (pl. repce, olívaolaj),
  • olajos magvak.

Többszörösen telítetlen zsírsavak (Omega 3, 6) fő forrásai:

  • halak,
  • lenmagolaj,
  • Napraforgó,
  • kukorica,
  • földimogyoró.

Miben található transzzsírsav?

A transzzsírsavak négyszer jobban növelik a szív-és érrendszeri megbetegedések rizikóját, mint a telített zsírsavak. Gyulladásos folyamatok kialakulását segítheti elő, nő az LDL és csökken a HDL koleszterinszint. Transzzsírsav található az alábbiakban:

  • instant termékekben ( levesporok, mártások, öntetek)
  • chipsek, ízesített pattogatott kukorica,
  • kekszek, nápolyik, krémes sütemények,
  • kész és félkész termékek,
  • éttermi, gyorséttermi zsiradékban sütött termékek.

Mire figyeljünk a zsírfogyasztásnál?

  • A napi energiabevitelünk maximum 30 százalékát tartalmazzák zsírok.
  • Ne csak a hozzáadott zsírok (pl. margarin) fogyasztását csökkentsük, hanem számoljuk bele az energia bevitelünkbe a rejtett zsírokat tartalmazó ételeket is (pl. tejföl, téli szalámi, sonka).
  • A hidrogénezett növényi zsír/olajtartalomból következtethetünk a  transzzsírsavak mennyiségére.
  • Kerüljük a bő zsíradékban való sütést, készítsük el ételeinket inkább a sütőben (zsiradék nélkül). Ha mégis zsírban sütünk, figyeljünk rá, hogy ne hevítsük túl (max. 180*).

Írta: S.J, újságíró

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.10.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.
Hőemelkedés
Az emberi szervezet átlagos testhőmérséklete 36-37oC között van. Hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha a testhő 37-38 C között van; efölött pedig már lázról van szó. Vegyük sorra, hogy mik...