Melyik az 5 legnagyobb diétás csapda?

Melyik az 5 legnagyobb diétás csapda?

Melyik az 5 legnagyobb diétás csapda?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.02.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Tavasszal szinte mindenkiben felmerül, hogy szeretne megszabadulni a tél nyomaitól, és formába kerülni nyárra. A diéta és a fogyókúra kifejezést azonban szerencsésebb lecserélni, és inkább életmódváltásról beszélni. Zalai Noémi, dietetikus összefoglalta, melyek a legnagyobb diétás csapdák, amelyek elkerülésére törekednünk kell.

Lehet, hogy csak normalizálni szeretnénk a testsúlyunkat, vagy éppen bele szeretnénk férni egy álomruhába, egy bizonyos alkalomkor szeretnénk jól kinézni, de a lényeg nem itt van. Ahhoz, hogy célunkat elérjük, szükség van arra, hogy másképp kezdjünk kicsit gondolkodni, és áttérjünk egy egészségesebb táplálkozásra, elhagyjunk rossz szokásokat, és újakat alakítsunk ki.

Mit érdemes elkerülnöd, ha életmódot szeretnél váltani?

Rövidtáv nem létezik

Hiába gondoljuk, hogy majd néhány nap koplalás, villámdiéta megoldja a helyzetet, ez sosem lehet elég jó megoldás. Rövidtávban gondolkodni az egyik elsőszámú diétás csapda, hiszen így nem tanulunk meg helyes életmódot kialakítani, és a vágyott cél elérése után többnyire rögtön visszatérünk az eredeti táplálkozási szokásainkhoz, amely aztán ismét elhízáshoz vezethet. A leadott kilókat, vagy sok esetben még többet is, hamar visszaszedjük. A másik probléma, hogy az egyoldalú, önsanyargatásba torkolló diéták gyakran többet ártanak, mint használnak, hiszen olyan alapvető tápanyagoktól fosztjuk meg a szervezetünket, amelyek nélkül az nem tud megfelelően működni.

Holnaptól nem eszem…

Ez a mondat és ennek társai szintén kerülendőek. Ha valaki egy vegyes táplálkozásból egyik napról a másikra átcsap egy átgondolatlan, rendkívül megszorító egyoldalú táplálkozásba, azzal saját magának mintegy büntetést szab ki, amitől hamar el fog menni a kedve, és egyszer csak azon kapja magát, hogy a cukrászdában ül és rendeli a sütit, mert elege van a büntetésből.

Akkor kihagyom a reggelit!

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, hiszen ezzel készítjük fel a szervezetünket az előtte álló napra. Hidratáljuk, energiát biztosítunk neki, hogy megfelelően helyt tudjon állni. Gondoljunk bele, ha kihagyjuk a reggelit az olyan, mintha az autót üres tankkal hagynánk a garázsban, majd az úticélunk feléig toljuk, hiszen üres a tank (nincs energiánk a példa alapján), és az út felénél tankoljuk csak meg (ebéd.) Ezzel csak azt érjük el, hogy kizsigereljük a szervezetünket.

Reggelire müzlit, zabkását eszem, az egészséges!

Lehetnek ezek egészségesek is, amennyiben nem az előre csomagolt, cukrozott változatokat választjuk, hiszen azok kalóriatartalma messze meghaladja a saját készítésű cukormentes verziókét. Azonban a legtöbben sajnos müzli alatt a bolti cukrozott gabonapelyheket, vagy a mézzel készült müzlikeverékeket értik. Gyakran ezekbe aszalt gyümölcsöket is tesznek, amelyek magas cukortartalmuk miatt nem javasoltak, sokkal jobb választás friss gyümölcsökkel dúsítani.

100%-os gyümölcslevet iszom, hiszen az cukormentes

Sajnos a 100%-os gyümölcslevek hiába nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, attól még észrevétlenül sok-sok kalóriát juttathatunk be velük a szervezetünkbe. 1 dl 100%-os gyümölcslé 45-50 kcal-t is tartalmazhat, attól függően, hogy milyen gyümölcs(ök)ből készült, ha tehát folyadékbevitelünk felét (1L) ez teszi ki, az akár 500 kcal-t is jelenthet, csak folyadékból! Fogyasszunk helyette citromos vizet, friss gyömbérrel ízesített vizet, akár mentalevéllel ízesített vizet.

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.05.02.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Hogyan csomagoljunk a gyerekeknek?
A gyermekek, serdülők jellemzően 5-8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Hogyan csomagoljunk ilyenkor a gyerekeknek?
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...