Viszketés

Viszketés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A viszketést a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza. Hátterében leggyakrabban a bőr kiszáradása, rovarcsípés, illetve különböző betegségek állnak, kezelése a kiváltó októl függ.

A viszketés átmeneti panaszként gyakorta előfordul, ami rövid időn belül spontán elmúlik, de a tartós viszketéssel mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis a kellemetlenségen túl további szövődményeket okozhat. A hosszú időn át tartó viszketés és vakarás kettős egy ördögi kört alakíthat ki, hiszen ahogy próbáljuk a vakarással enyhíteni a tünetet, tovább növelhetjük vele a viszketés mértékét.

A viszketés lehetséges okai

 • száraz bőr
 • bőrgyógyászati betegségek (pl. bőrgyulladások, rühesség, bőrbetegségek,csalánkiütés)
 • irritáció különböző anyagokra (pl. tisztítószerek, kozmetikai szerek, latex, gyapjú, stb)
 • allergiás reakció (pl. ételallergia esetén)
 • gyógyszerek
 • betegségek (pl. májbetegség, lisztérzékenység, veseelégtelenség, vashiányos vérszegénység, pajzsmirigybetegség, daganatos betegségek, stb.)
 • pszichés okok
 • terhesség

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Ha egyéb tünetet is tapasztalunk (pl. láz, bőrkiütés, stb).
 • Ha 2 hétnél tovább is fennáll a viszketés és egyéb tünettel nem társul.
 • Ha súlyos viszketésről van szó (pl. alvászavart okoz vagy egész testet érinti).
 • Ha a családban egyszerre több embernél fordul elő.

Kezelés

A részletes anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat után szükség lehet laboratóriumi vagy allergia vizsgálatokra, mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálatra. A diagnózis felállítása után kezelőorvosunk a kiváltó ok függvényében dönthet a terápia menetéről.

Útmutató

 • A viszketést a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza.
 • Hátterében leggyakrabban a bőr kiszáradása, rovarcsípés, illetve különböző betegségek állnak.
 • A részletes anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat után szükség lehet laboratóriumi vagy allergia vizsgálatokra, mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálatra.
 • A diagnózis felállítása után kezelőorvosunk a kiváltó ok függvényében dönthet a terápia menetéről.
Viszketés - Részletesen a témáról
Hajfesték okozta allergiás reakciók

Hajfesték okozta allergiás reakciók

A hajfestés nem mindig olyan ártalmatlan, mint gondolnánk, sok esetben irritációt, heves allergiás reakciót vált ki. A hajfestékek nagyon sok kémiai anyagot tartalmaznak, melyek között a PPD már szakemberek által is kimutatott elváltozásokat okoz a bőrön.
Mit tegyek, ha aranyérre gyanakszom?

Mit tegyek, ha aranyérre gyanakszom?

Az aranyér nem más, mint vénás tágulat, melyek a végbélnyílás körül vagy a végbélnyíláson belül keletkeznek. Hogyan ismerjük fel? Mit tegyünk, ha aranyérre gyanakszunk? Mire számítsunk a kezelésnél? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Cukorbetegség - Milyen szövődményei lehetnek?

Cukorbetegség - Milyen szövődményei lehetnek?

Magyarországon manapság több, mint 700 ezer diagnosztizált beteg szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben, valamint magas azoknak a száma is, akik még diagnózis nélkül élnek. A cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat, ezért fontos, hogy kiemelten figyeljünk a jelekre.
Antihisztamin: melyik a nekem való?

Antihisztamin: melyik a nekem való?

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket kezelhetjük. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi alapján dől el, hogy kinek, melyik készítményt kell szednie.
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a viszketés témában?
Hasznos lehet
A tartós fájdalom csillapítása és kezelése minden esetben komplex. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvos ...
A hetekig tartó kánikulában az éjszakák is nehezek lehetnek, sokan úgy érezhetik, hogy teljesen kimerültek, ám mégis csak forgolódni tudnak éjszaka. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Közpon ...
A hetekig tartó kánikulában az éjszakák is nehezek lehetnek, sokan úgy érezhetik, hogy teljesen kimerültek, ám mégis csak forgolódni tudnak éjszaka. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Közpon ...
Egyes szakértők becslése szerint naponta akár 100, vagy akár ennél is több hajszálunk hullhat ki. Ez nem ad okot az aggodalomra, és nem is jelenti azt, hogy meg fogunk kopaszodni. Mitől hull ...