Viszketés

Viszketés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A viszketést a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza. Hátterében leggyakrabban a bőr kiszáradása, rovarcsípés, illetve különböző betegségek állnak, kezelése a kiváltó októl függ.

A viszketés átmeneti panaszként gyakorta előfordul, ami rövid időn belül spontán elmúlik, de a tartós viszketéssel mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis a kellemetlenségen túl további szövődményeket okozhat. A hosszú időn át tartó viszketés és vakarás kettős egy ördögi kört alakíthat ki, hiszen ahogy próbáljuk a vakarással enyhíteni a tünetet, tovább növelhetjük vele a viszketés mértékét.

A viszketés lehetséges okai

 • száraz bőr
 • bőrgyógyászati betegségek (pl. bőrgyulladások, rühesség, bőrbetegségek,csalánkiütés)
 • irritáció különböző anyagokra (pl. tisztítószerek, kozmetikai szerek, latex, gyapjú, stb)
 • allergiás reakció (pl. ételallergia esetén)
 • gyógyszerek
 • betegségek (pl. májbetegség, lisztérzékenység, veseelégtelenség, vashiányos vérszegénység, pajzsmirigybetegség, daganatos betegségek, stb.)
 • pszichés okok
 • terhesség

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Ha egyéb tünetet is tapasztalunk (pl. láz, bőrkiütés, stb).
 • Ha 2 hétnél tovább is fennáll a viszketés és egyéb tünettel nem társul.
 • Ha súlyos viszketésről van szó (pl. alvászavart okoz vagy egész testet érinti).
 • Ha a családban egyszerre több embernél fordul elő.

Kezelés

A részletes anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat után szükség lehet laboratóriumi vagy allergia vizsgálatokra, mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálatra. A diagnózis felállítása után kezelőorvosunk a kiváltó ok függvényében dönthet a terápia menetéről.

Útmutató

 • A viszketést a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza.
 • Hátterében leggyakrabban a bőr kiszáradása, rovarcsípés, illetve különböző betegségek állnak.
 • A részletes anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat után szükség lehet laboratóriumi vagy allergia vizsgálatokra, mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálatra.
 • A diagnózis felállítása után kezelőorvosunk a kiváltó ok függvényében dönthet a terápia menetéről.
Viszketés - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha aranyérre gyanakszom?

Mit tegyek, ha aranyérre gyanakszom?

Az aranyér nem más, mint vénás tágulat, melyek a végbélnyílás körül vagy a végbélnyíláson belül keletkeznek. Hogyan ismerjük fel? Mit tegyünk, ha aranyérre gyanakszunk? Mire számítsunk a kezelésnél? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Cukorbetegség - Milyen szövődményei lehetnek?

Cukorbetegség - Milyen szövődményei lehetnek?

Magyarországon manapság több, mint 700 ezer diagnosztizált beteg szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben, valamint magas azoknak a száma is, akik még diagnózis nélkül élnek. A cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat, ezért fontos, hogy kiemelten figyeljünk a jelekre.
Hajfesték okozta allergiás reakciók

Hajfesték okozta allergiás reakciók

A hajfestés nem mindig olyan ártalmatlan, mint gondolnánk, sok esetben irritációt, heves allergiás reakciót vált ki. A hajfestékek nagyon sok kémiai anyagot tartalmaznak, melyek között a PPD már szakemberek által is kimutatott elváltozásokat okoz a bőrön.
Rovarcsípések - Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Rovarcsípések - Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Kipirosodott, irritált bőr, viszketés, hólyagok – ezek a rovarcsípések jellegzetes tünetei, melyek a legtöbbször néhány nap alatt és fájdalom nélkül elmúlnak.
Mit tegyünk pókcsípés esetén?

Mit tegyünk pókcsípés esetén?

A pókok számos fajával találkozhatunk a természetben és a lakásban, de közülük csak néhány mérges pók ismert hazánkban. Csípésük fajuktól függően különböző tüneteket okozhat, de nem minden pók fecskendez a bőrbe méreganyagokat.
Laborvizsgálatok értelmezése: Glükóz

Laborvizsgálatok értelmezése: Glükóz

A glükóz vizsgálatát elsősorban a cukorbetegség megállapítása, illetve nyomon követése miatt végzik a laborvizsgálatok alkalmával.
Antihisztamin: melyik a nekem való?

Antihisztamin: melyik a nekem való?

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket kezelhetjük. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi alapján dől el, hogy kinek, melyik készítményt kell szednie.
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a viszketés témában?
Hasznos lehet
A gyomorgörcs mindenki számára ismert fogalom. Az is átélte már, akinek soha nem kellett komoly betegséggel szembenéznie, egyszerűen csak túl sok stressz érte. Mi okozhatja a gyomorgörcsö ...
Számos módszer létezik, amely segítségünkre lehet a poszt-Covid szindróma pszichológiai tüneteinek enyhítésében, azonban ha ezek nem hoznak eredményt, minden esetben érdemes orvoshoz for ...
A daganatos megbetegedések mindig multifaktoriálisak, vagyis több tényező hozzájárul a kialakulásukhoz, amelyek közül nem mindegyikre lehetünk hatással. A melanoma rizikófaktorai közül ...
A köhögés egy védő reflexmechanizmus, mely megtisztítja a légutakat az idegen anyagoktól, felgyülemlett váladéktól. Köhögést kiválthat gyulladás, fertőzés, idegen test, rosszindulat ...