Viszketés

Viszketés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A viszketést a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza. Hátterében leggyakrabban a bőr kiszáradása, rovarcsípés, illetve különböző betegségek állnak, kezelése a kiváltó októl függ.

A viszketés átmeneti panaszként gyakorta előfordul, ami rövid időn belül spontán elmúlik, de a tartós viszketéssel mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis a kellemetlenségen túl további szövődményeket okozhat. A hosszú időn át tartó viszketés és vakarás kettős egy ördögi kört alakíthat ki, hiszen ahogy próbáljuk a vakarással enyhíteni a tünetet, tovább növelhetjük vele a viszketés mértékét.

A viszketés lehetséges okai

 • száraz bőr
 • bőrgyógyászati betegségek (pl. bőrgyulladások, rühesség, bőrbetegségek, csalánkiütés)
 • irritáció különböző anyagokra (pl. tisztítószerek, kozmetikai szerek, latex, gyapjú stb)
 • allergiás reakció (pl. ételallergia esetén)
 • gyógyszerek
 • betegségek (pl. májbetegség, lisztérzékenység, veseelégtelenség, vashiányos vérszegénység, pajzsmirigybetegség, daganatos betegségek stb.)
 • pszichés okok
 • terhesség

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Ha egyéb tünetet is tapasztalunk (pl. láz, bőrkiütés stb).
 • Ha két hétnél tovább is fennáll a viszketés és egyéb tünettel nem társul.
 • Ha súlyos viszketésről van szó (pl. alvászavart okoz vagy egész testet érinti).
 • Ha a családban egyszerre több embernél fordul elő.

Érdemes naplót vezetni, melyben rögzíti a lehetséges okokat (kozmetikai termékek, gyógyszerek, étrend-kiegészítők, a viszketés ideje, a tünetek súlyossága). Ez segíthet a pontos diagnózis felállításában.

Kezelés

A részletes anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat után szükség lehet laboratóriumi vagy allergia vizsgálatokra, mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálatra. A diagnózis felállítása után kezelőorvosunk a kiváltó ok függvényében dönthet a terápia menetéről.

Útmutató

 • A viszketést a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza, hátterében leggyakrabban a bőr kiszáradása, rovarcsípés, illetve különböző betegségek állnak.
 • A részletes anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat után szükség lehet laboratóriumi vagy allergia vizsgálatokra, mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálatra.
 • A diagnózis felállítása után kezelőorvosunk a kiváltó ok függvényében dönthet a terápia menetéről.
Viszketés - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha aranyérre gyanakszom?
Az aranyér nem más, mint vénás tágulat, melyek a végbélnyílás körül vagy a végbélnyíláson belül keletkeznek. Hogyan ismerjük fel? Mit tegyünk, ha aranyérre gyanakszunk? Mire számítsunk a kezelésnél? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Hogyan kezelhető a lábgomba?
A lábgomba egy rendkívül elterjedt betegség, ami szinte bárkit érinthet. Vegyük sorra, hogyan terjed, milyen tünetei lehetnek, és mit tehetünk ellene.
Hajfesték okozta allergiás reakciók
A hajfestés nem mindig olyan ártalmatlan, mint gondolnánk, sok esetben irritációt, heves allergiás reakciót vált ki. A hajfestékek nagyon sok kémiai anyagot tartalmaznak, melyek között a PPD már szakemberek által is kimutatott elváltozásokat okoz a bőrön.
A téli náthát gyakran a poratka okozza
Krónikus orrdugulást, úgynevezett „allergiás náthát”, ritkább esetben szemvörösséget, szemviszketést okozhat a télen gyakrabban jelentkező házipor-allergia. Mit tehetünk ellene?
Cukorbetegség - Milyen szövődményei lehetnek?
Magyarországon manapság több, mint 700 ezer diagnosztizált beteg szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben, valamint magas azoknak a száma is, akik még diagnózis nélkül élnek. A cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat, ezért fontos, hogy kiemelten figyeljünk a jelekre.
Ekcéma - Mit tegyünk viszketés esetén?
Az ekcéma talán legkellemetlenebb tünete a viszketés, amit annak ellenére, hogy nehéz, fontos lenne megelőzni, hiszen a vakarással tovább súlyosbíthatjuk a panaszokat. Mit tehetünk a viszketés ellen?
Gyógyítható-e a pikkelysömör?
A pikkelysömör bármely életkorban kialakulhat, de az első tünetek jellemzően 15 és 35 éves kor között jelentkeznek, de vajon bőrbetegségnek tekinthető-e ez az állapot?
Rovarcsípések - Mikor érdemes orvoshoz fordulni?
Kipirosodott, irritált bőr, viszketés, hólyagok – ezek a rovarcsípések jellegzetes tünetei, melyek a legtöbbször néhány nap alatt és fájdalom nélkül elmúlnak.
Hasznos lehet
Mi állhat a viszketés hátterében?
A viszketés egy gyakori és rendkívül kellemetlen panasz, amivel mindenki találkozik élete során. Vegyük sorra, hogy mik okozhatnak viszketést, és mit tehetünk ellene!