Scleroderma

Scleroderma

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Hogyan őrizhetik meg a sclerodermában érintett betegek a mentális egészségüket a diagnózist követően és a mindennapok során?

Milyen betegség a scleroderma?

A betegség neve latinul „kemény bőrt” jelent, ami alapján azt gondolnánk, hogy ez egy szimpla bőrbetegség, azonban sajnos ennél többről van szó. A keményedés ugyanis a szervezet kötőszöveteit érinti, így megbetegítheti a tüdőt, a szívet, a veséket, az emésztőszerveket, az ízületeket és természetesen a bőrt is.

Kiket érinthet a scleroderma?

A sclerodermában érintettek számát világszerte 2,5 millióra becsülik. A legtöbb esetben az életük aktív időszakában lévő, 25-55 év közötti nőknél jelentkezik ez az igen ritka betegség

Mi okozza?

Kialakulásának oka nem ismert, és jelenleg gyógymód sincs rá, bár már vannak olyan terápiák, amelyekkel sikeresen lehet lassítani a betegség előrehaladását és enyhíteni a tüneteit. Ráadásul a diagnózis sem egyszerű, mert a kórkép különféle szerveknél jelentkezhet, ezért nehéz felismerni az okot. Mint sok más betegségnél, itt is rendkívül fontos a korai felismerés és az időben elkezdett terápia.

Miért fontos a felismerése?

A mentális teher először akkor jelentkezhet, amikor a fennálló és sokáig megmagyarázhatatlan tünetek után a betegséget végre sikerül pontosan diagnosztizálni. A diagnózis ijesztő és megterhelő lehet a betegnek, mindamellett, hogy végre bizonyosságot nyer az, hogy milyen betegséggel is áll szemben. Később pedig, a betegség előrehaladtával és a tünetek változásával az életminőség romlása okozhat lelki problémákat, amelyekre nagyon fontos odafigyelni a betegnek is és a környezetének is.

Miként lehet úrrá lenni a hétköznapi nehézségeken?

  • A legfontosabb tanács, hogy azokra a dolgokra fókuszáljon a beteg, amit változtatni, befolyásolni képes, és adjon időt magának arra, hogy ezt az új helyzetet megértse, elfogadja, átgondolja.
  • A scleroderma a szervezet különböző részeit érintheti, ezért a tünetek változóak és sokfélék, ezért fontos, hogy ismerni kell a betegséget, a tüneteket, amelyek időről időre változhatnak, újabb tünetek jelenhetnek meg, ezért különösen fontos a rendszeres kontroll, az orvos tájékoztatása még a jelentéktelennek tűnő változásokról  is.
  • A betegnek meg kell tanulnia a mindennapi praktikákat (pl.: a tollra vastagabb gumipántot tekernek, ami megkönnyíti a fogást, a konyhai munkák során használatos csavaros tetejű üvegekből a folyadékot pattintható tetejűben tárolják, a főzéshez könnyű edényeket választanak, hiszen a nehéz edények, serpenyők megtartása is gondot okozhat), amelyek segítik a korábban magától értetődően egyszerű, hétköznapi tevékenységek elvégzésében. Nem is gondolnánk rá, hogy a kéz fájó és merev ízületeivel milyen nehéz sminkelni, nehézséget okoz lecsavarni az üdítősüveg tetejét, apróbb dolgokat felvenni, tollal írni, vagy az arc bőrének megkeményedése esetén szűk szájú üvegből inni.
  • A hétköznapi tennivalók elvégzésének képessége azt is jelenti, hogy az érintett személy továbbra is teljes értékű tagja tud maradni a közösségének, és nem kell félnie az elszigetelődéstől, bár lesznek olyan helyzetek, amikor a betegnek mások segítségére kell támaszkodnia, aminek az elfogadása nem mindig könnyű.
  • A nehézségeken átsegítheti a betegeket, ha fenntartják fizikai aktivitásukat, ami segít úrrá lenni a stresszen, az ízületi fájdalmakon, merevségen. A betegek állapotukhoz mérten tornagyakorlatokat, nyújtó gyakorlatokat végezhetnek, a kéz ügyességét fenntartó gyakorlatokat csinálhatnak – ilyen lehet például a horgolás -, vagy megtanulhatják a relaxációt segítő légzést.

Hogyan kezelhető?

A sclerodermára jelenleg nincs gyógymód, viszont számos terápiát alkalmaznak a betegség lefolyásának lassítására, és a területre irányuló kutatások száma is nő. Különösen nagy a jelentősége annak, hogy egy beteg esetében minél hamarabb felállítsák a diagnózist, és a beteg minél előbb a megfelelő szakemberekhez kerüljön.

Forrás: HellerCom

Útmutató

  • A betegség  a szervezet kötőszöveteit érinti (pl. tüdőt, a szívet, a veséket, az emésztőszerveket, az ízületeket és a bőrt), kialakulásának oka nem ismert, jelenleg sajnos nincs rá gyógymód.
  • A mindennapi praktikák elsajátításához szerencsére már elérhetőek oktatóvideók, de a betegszervezeteknél is sok hasznos tanácsot kaphatnak a betegek.
  • Jó átgondolni azt előre, hogy nehéz helyzetekben a beteg kire számíthat.
  • Korai diagnózis és megfelelő kezelés mellett, akár jelentősen lelassítható a betegség előrehaladása, amely kihat a beteg további életének minőségére.
Scleroderma - Részletesen a témáról
Miért lehetek érzékenyebb a hidegre?
Bár az idei tél nem tartozik a leghidegebbek közé, azért fázni lehet a 10 fok körüli időben is. Van egy betegcsoport, amely tagjai különösen megszenvedik a hideget, mivel lényegesen érzékenyebbek a hidegre, mint egészséges társaik.
Hogyan állapítható meg, hogy a tüdőt is érinti a scleroderma?
A scleroderma egy ritka autoimmun, kollagén-túltermeléssel járó betegség, amely a bőrre lokalizálódik és annak elváltozásával jár, míg a szervezet egészére kiterjedő formája, a szisztémás szklerozis, az ízületeket, izmokat, ereket és belső szerveket is károsíthatja az őket körülvevő kötőszövet megvastagodása és hegesedése révén.
Hasznos lehet
Hogyan állapítható meg, hogy a tüdőt is érinti a scleroderma?
A scleroderma egy ritka autoimmun, kollagén-túltermeléssel járó betegség, amely a bőrre lokalizálódik és annak elváltozásával jár, míg a szervezet egészére kiterjedő formája, a szisztémás szklerozis...
Miért lehetek érzékenyebb a hidegre?
Bár az idei tél nem tartozik a leghidegebbek közé, azért fázni lehet a 10 fok körüli időben is. Van egy betegcsoport, amely tagjai különösen megszenvedik a hideget, mivel lényegesen érzékenyebbek a...