Herpesz

Herpesz

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A herpesz egy fertőző betegség, mely főként az őszi/téli hónapokban okoz nagyszámú megbetegedéseket. A vírus cseppfertőzéssel és testi kontaktus során terjed (típusától függően), így ha az alábbi tüneteket tapasztalja, keresse fel háziorvosát.

A herpesz vírus (herpes simplex) az elsődleges fertőződést követően a szervezetben marad és időnként ismét tüneteket okoz. Két típusa van, a HSV-1 és a HSV-2. Mindkettő okozhat tüneteket a szájban, ajkakon és a nemi szerveken, a HSV-2 döntően a genitális fertőzésért felelős. Az elsődleges fertőződés általában már gyermekkorban megtörténik, sok esetben tünetmentesen.

A fertőződést követő 4-7 nap múlva jelentkeznek az első tünetek:

  • viszketés
  • égő fájdalom
  • vörös folt, melyből aztán kialakulnak az apró, ám fájdalmas hólyagok

A hólyagok tartalma kezdetben víztiszta, majd zavarossá válik, aztán kifakad. A helyén maradó fájdalmas fekély általában 7-14 nap alatt heg nélkül gyógyul.

Hogyan terjed?

A herpeszvírussal szinte bárhol találkozhatunk, hiszen cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed (tüsszentés, csók, közös evőeszköz, pohár használat).

A herpesz kezelése

A herpesz jelenleg nem gyógyítható, csupán tüneti kezelés lehetséges. Amikor a herpesz tüneteit észleljük magunkon, ajánlatos felkeresni háziorvosunkat (főleg, ha visszatér a vírus), hogy a számunkra megfelelő kezelést kaphassuk. 

Kipróbálhatunk vény nélkül kapható patikai krémeket, amelyek enyhítik a fájdalmat, csökkentik a bőr húzódását és felgyorsítják a seb gyógyulását. Fontos kiemelnünk, hogy a vírussal fertőzött ember hordozó marad, a vírus akkor is megtalálható a szervezetében, ha az illető tünetmentes.

Az ajkak nyugtatására használhatunk speciális ajakíreket, jégkockát vagy mézet.

Fontos, hogy a hólyagokat tilos kinyomni, kiszúrni vagy kiharapni, hiszen ezáltal a fertőzés továbbterjedhet, illetve bakteriális felülfertőződés jöhet létre. Az ajakherpesz elmúlta után javasolt a fogfeke cseréje, illetve a személyes higiénia fokozott betartása.

A herpesz megelőzése

Kis odafigyeléssel és megfelelő védekezéssel sokat tehetünk, hogy elkerüljük a herpesz megjelenését. 

  • Erősítsük immunrendszerünket: táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen és fogyasszunk vitaminokat.
  • Ügyeljünk a megfelelő higiéniára (gyakori kézmosás, ne használjunk közösen semmit másokkal).
  •  Védekezzünk óvszerrel, továbbá kerüljük az együttlétet fertőzött személlyel.

Ne feledje, ha egyszer elkapta a vírust, Ön hordozó.  A genitális herpesz tünetmentesség esetén is fertőzhet. A szuppresszív terápiával csökkenthető ennek esélye.

Útmutató

  • A herpesz egy fertőző betegség, mely főként az őszi/téli hónapokban okoz nagyszámú megbetegedéseket. 
  • A vírus cseppfertőzéssel és testi kontaktus során terjed.
  • A herpesz jelenleg nem gyógyítható, csupán tüneti kezelés lehetséges. A vény nélkül kapható patikai krémek enyhíthetik a fájdalmat, csökkenthetiik a bőr húzódását és felgyorsíthatják a seb gyógyulását. 
  • A hólyagokat tilos kinyomni, kiszúrni vagy kiharapni, hiszen ezáltal a fertőzés továbbterjedhet, illetve baktériumok is elszabadulhatnak benne. 
Herpesz - Részletesen a témáról
Milyen szövődményeket okozhat a herpeszvírus?
Az emberi szervezetet többféle herpeszvírus is megtámadhatja, melyek különböző betegségeket és szövődményeket okozhatnak.
Ajánlott gyógyszer
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan gyógyítható a herpesz?
Hasznos lehet
Hogyan kezelhető a herpesz?
A herpeszt a herpes simplex vírusok (HSV) különböző fajtái okozzák. Leggyakrabban az ajkakon és a nemi szerveken szokott megjelenni fájdalmas, égő, viszkető hólyagok formájában. Mit tehetünk ellene?
Milyen szövődményeket okozhat a herpeszvírus?
Az emberi szervezetet többféle herpeszvírus is megtámadhatja, melyek különböző betegségeket és szövődményeket okozhatnak.