Ekcéma - Mit tegyünk viszketés esetén?

Ekcéma - Mit tegyünk viszketés esetén?

Ekcéma - Mit tegyünk viszketés esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.20.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az ekcéma talán legkellemetlenebb tünete a viszketés, amit annak ellenére, hogy nehéz, fontos lenne megelőzni, hiszen a vakarással tovább súlyosbíthatjuk a panaszokat. Mit tehetünk a viszketés ellen?

Borogatás

A bőr hűsítésére használhatunk hideg vizes borogatást úgy, hogy egy törlőkendőt, törölközőt vagy egy gézt nedvesítünk be hideg vízzel, és a bőrre helyezzük. A hideg segíthet megnyugtatni a bőrfelületet, ezzel enyhülhet a kellemetlen viszketés.

Hidratáljunk!

Érdemes a normál bőrápolók helyett kifejezetten ekcéma elleni készítményeket vásárolni. Az egyik legjobb döntés, ha a ceramid tartalmú készítmények közül választunk, de a vazelin is ugyanolyan hatékony lehet, mint a drágább termékek.

Használjunk mentolt!

A mentol hűsítő hatása enyhítheti a viszketést, de fontos, hogy 1-3 százaléknál magasabb koncentrációt tartalmazó termékek már irritálhatnak.

Antihisztaminok

Bár álmossá és tompulttá tehetnek minket az antihisztaminok, mégis enyhíthetik a viszketéssel járó tüneteket, ezért az orvosok gyakran javasolják ezeket a gyógyszereket. Figyeljünk azonban arra, hogy olyan esetekben alkalmazzuk, amikor nincs szükség különösebb figyelemre - pl. autóvezetésnél tompíthat a reakcióidőn, ezért ekkor kerüljük az antihisztaminok bevételét.

Meditáljunk!

A fokozott stressz ronthat az ekcéma tünetein, így a viszketést is fokozhatja, ezért érdemes kipróbálni különböző relaxációs technikákat, meditációt, vagy egyéb stressz kezelési módszereket, ami enyhítheti a stresszel járó panaszokat.

Foglaljuk le magunkat!

Még olyankor is „rajtakaphatjuk” magunkat a vakarózáson, amikor nem is viszket a bőrünk, hiszen ugyanolyan rossz szokássá válhat, akár a körömrágás. Amennyiben észrevettük, hogy jellemző ránk a megszokásból történő vakarózás, találjunk valami hobbit (pl. videojáték, horgolás, kötés, stb.), ami lefoglalja a kezeinket, és eltereli a figyelmet a rossz szokásunkról.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Don't Scratch! What to Do When Your Eczema Itches (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.