Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?

Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?

Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.30.
Szerző: Arterego egészséges életmód
40 éve fedezték fel a kórokozót, ami ma minden 5. embert érint Közép-Európában. Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?

A Lyme-kór fertőzöttek száma folyamatosan nő

Idén megjelent kutatás szerint a világon Közép-Európában a legmagasabb a fertőzési arány, közel 21%. A legnagyobb kockázatnak a vidéki területeken élő 50 év feletti férfiak vannak kitéve.

Az 1980-as évek óta a Lyme-kórral fertőződöttek száma egyre nő a világ minden tájékán. Az amerikai járványügyi központ, a CDC már 2012-ben a 10 legfontosabb bejelentés köteles betegség közé sorolta.

A korábbiaktól eltérő módszerekkel végzett, 2022-es becslésük szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül 476 ezer ember kaphatja el a Lyme-kórt. Európában még ennél is több, egyes becslések szerint akár 2,5 millió új fertőzött lehet évente.

Miért nehéz a diagnózis?

A Lyme-kór diagnózisa még a gyakorlott orvos számára is nehézségekkel teli. A diagnózist nehezíti, hogy nincs egyértelmű laboratóriumi módszer a szakorvos döntésének megalapozására, és a tünetek sem mindig egyértelműek.

Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?

A fertőzés kimutatására ma többféle tesztet is találhatunk, és az eddigi, immunválaszon alapuló laborvizsgálatok mellett már megjelentek a kórokozót közvetlenül kimutató, úgynevezett direkt tesztek. A Lyme-fertőzés folyamata során a baktérium a szervezet védekezését aktívan gátolja. A hatékony immunreakció így az esetek nagy részében nem is tud kialakulni, vagy nem mérhető. Ennek következtében az immunreakción alapuló tesztek az esetek felében nem adnak pozitív eredményt, a fennálló fertőzés ellenére. A fertőzés kimutatása ilyenkor leginkább egy direkt teszt alkalmazásával igazolható, aminek eredménye csak a kórokozó jelenlététől függ.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.12.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.