Későn kér pszichés segítséget a meddő párok többsége

Későn kér pszichés segítséget a meddő párok többsége

Későn kér pszichés segítséget a meddő párok többsége

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.14.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A meddőséggel küzdő párok többsége komoly lelki sérüléseket szerez a teherbeesésért való, sokszor nehéz és bizonytalan végkimenetelű küzdelem során. A páciensek 70 százaléka „későn” érkezik meg mentál-egészségügyi szakember rendelőjébe. Mit jelent ez?

Mennyi az esélye a meddőség kialakulásának?

Sokan készülnek tudatosan a terhességre és a gyermek születése utáni időszakra. Azonban viszonylag kevesen számolnak azzal a lehetőséggel, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük, ha a vágyott gyermek nem, vagy nehezített úton érkezik meg hozzájuk. „A hazai statisztikák szerint minden ötödik, gyermekre vágyó párt érint a meddőség.

Későn kérnek segítséget

Nincs pontos adatunk arról, hogy közülük hányan jutnak el mentális tanácsadásra, ám valószínűsíthető, hogy csak egy elenyésző hányaduk. Tapasztalataink szerint, akik végül segítséget kérnek, 70 százalékban már későn teszik” - mondta el Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus, a Budai Termékenységi Centrum vezetője. Ez azt jelenti, hogy mire segítséget kapnak, már jellemzően kialakult náluk szorongás, vagy hangulatzavar. Ez pedig még inkább megnehezíti, hogy a meddőség okozta kihívásokkal hatékonyan megbirkózzanak.

A bizonytalanság krízist okozhat

„A nehezített gyermekvállalás a sok bizonytalanság és az ismételt veszteségek miatt eleve egy krónikus krízis. Ha még erre rájönnek a külvilág negatív kommentjei, például a család elvárásai, az ismerősök kérdései, a kéretlen tanácsok, az még tovább rontja a helyzetet. Számos páciens jön hozzám azzal, hogy a környezetétől azt hallja, biztos nem akarja igazán a teherbeesést, rosszul csinál valamit. Az áldozathibáztatás miatt, főként a nők azt élik meg, hogy az ő hibájuk az, hogy nem esnek teherbe” - mondta Soltész Krisztina.

Jellemző lehet az elszigetelődés

A szakember szerint a párokra jellemző az elszigetelődés, hiszen nem akarnak a „mikor érkezik a baba” kérdésekre századjára is válaszolni. A pszichológusok azt javasolják a pároknak, hogy ne várják meg, míg lelki egészségük és emberi kapcsolataik is mélypontra kerülnek, az első intő jelnél kérjenek szakértői segítséget. „A pácienseink megközelítőleg felénél kognitív-viselkedésterápiás módszereket alkalmazunk a depressziós vagy szorongásos tünetek enyhítésére. Körülbelül minden ötödik páciens esetében a veszteségfeldolgozás a megfelelő segítség, de gyakori a párkapcsolati tanácsadás és a stresszkezelési, relaxációs technikák átadása, például autogén tréning formájában” - tette hozzá Soltész Krisztina.

Miért fontos a mentális egészség a gyermekvállalásnál?

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a kiegyensúlyozottabb páciensek jobban együtt tudnak működni a kezelőorvosukkal, ez pedig növeli a gyermekvállalási esélyeket, hiszen az orvosi beavatkozásokhoz, lombikkezelésekhez kitartás és türelem kell.

Ezt támasztja alá dr. Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi specialista is. „Még ideális körülmények között is a 3-4. embrió beültetését követően a legmagasabb az eredményesség, tehát az elvégzett kezelések száma növeli a sikeres fogantatás esélyét. Ezért lényeges, hogy a páciensek egy-két sikertelen próbálkozás után ne adják fel a küzdelmet. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a páciensek támogató vezetésének része legyen az erre a területre specializálódott, tapasztalt pszichológus, szükség esetén pszichiáter közreműködése” – tette hozzá dr. Vesztergom Dóra.

Forrás: Astoria Agency

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.14.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Milyen tényezők rontják a hímivarsejtek minőségét?
Hanyatlik a férfi nemzőképesség. Melyek azok a fő rizikófaktorok, melyek ronthatják a spermiumok funkcióját?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.