Hátfájás

Hátfájás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A hátfájást leggyakrabban a rossz testtartás idézi elő, azonban számos más probléma is állhat a hátterében. Összeszedtük azokat a kevésbé ismert okokat, amelyek hátfájáshoz vezethetnek.

Alvászavar

Bár a pontos oka egyelőre nem ismert, bizonyos kutatások szerint, alvászavar fennállása esetén másfélszer nagyobb az esély a hátfájdalom kialakulásának. Alakítsunk ki egy alvási rutint, próbáljunk ki relaxációs technikákat vagy egyéb terápiákat, hogy alvászavarunkat kezeljük, illetve elkerüljük a hátfájdalom kialakulását.

Járásmód

Amennyiben felfigyeltünk arra, hogy mindig hosszabb séták, illetve nagyobb terhelés hatására jelentkezik a hátfájdalom, érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulnunk, ugyanis a lúdtalp, harántboltozat süllyedés és egyéb elváltozások is okozhatják ezt a panaszt.

Ülő életmód (munka, videó játék)

Ha túl sok időt töltünk ülve, előretolt fejtartással, beesett vállakkal, és órákon át ezt a rossz testtartást tartjuk, gyakran panaszkodhatunk rá, hogy fáj a hátunk.  Ilyenkor érdemes megszakítanunk a hosszan tartó egyhelyben ülést (20-30 percenként vagy legalább óránként), felállnunk és átmozgatnunk magunkat.

Hegek

A háton lévő hegek érzékennyé tehetik ezt a területet, illetve akadályozhatják annak akadálytalan véráramlását, ami fájdalomhoz vezethet. Amennyiben úgy érezzük, hogy a sebeink akadályozzák mozgásunkat vagy érzékenyebb ez a terület, keressük fel kezelőorvosunkat.

Császármetszés

Kutatások szerint azoknál a nőknél, akik epidurális érzéstelenítéssel és császármetszéssel szültek, nagyobb valószínűséggel jelentkezik hát, illetve derékpanasz,  

Dohányzás

A dohányosok majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek derékfájástól, mint azok, akik nem dohányoznak. Ilyenkor lassul a keringés, ezáltal a csontok és szövetek szerkezete változhat, ami a porckorongok ellaposodáshoz vezethet.  

Nem megfelelő lábbeli

A vékony talpú, sarok nélküli cipők, flip flop papucsok, balerinacipők, szandálok viselése hátfájdalomhoz vezethet. Ilyenkor a sarok csillapítás nélkül ütődik a talajhoz., amelynek következménye, hogy az ízületek - a bokától egészen a nyaki csigolyákig – fokozott terhelésnek vannak kitéve. Figyeljünk arra, hogy megfelelő cipőt válasszunk, ha szükséges, kérjük ki ortopéd szakorvos véleményét.

Útmutató

  • A hátfájás hátterében számos állapot vagy tényező állhat, ezért érdemes átgondolni, hogy a probléma megjelenésekor történt-e valamilyen életmóbeli vagy egyéb változtatás.
  • KÍmélettel, gyógytornával, esetleg vény nélkül kapható készítményekkel enyhíthetünk a panaszainkon, de hatartósan fennáll a fájdalom, érdemes orvoshoz fordulnunk további kivizsgálás érdekében.

Forrás: Surprising Reasons for Back Pain

Hátfájás - Részletesen a témáról
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is egyre gyakoribb.
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint tizedének van szüksége műtéti megoldásra.
Miért fáj a térdem, ha jön a hideg?
„Ha jön a hideg, sajog a térdem; ha front van, fáj a sebem; ha erős a szél, feszülnek az izmaim” – ugye ismerős? Sokunk számára egyértelmű az összefüggés az időjárás és a különböző nyavaják, fájdalmak felbukkanása között. De, valóban létezik az a hatás, amit a frontnak, a szélnek vagy éppen a hirtelen jött lehűlésnek tulajdonítunk?
Hasznos lehet
Mit tegyünk a melanoma rizikófaktorai ellen?
A daganatos megbetegedések mindig multifaktoriálisak, vagyis több tényező hozzájárul a kialakulásukhoz, amelyek közül nem mindegyikre lehetünk hatással. A melanoma rizikófaktorai közül néhányat...
Kihez fordulhatok, ha poszt-COVID pszichés tüneteim vannak?
Számos módszer létezik, amely segítségünkre lehet a poszt-Covid szindróma pszichológiai tüneteinek enyhítésében, azonban ha ezek nem hoznak eredményt, minden esetben érdemes orvoshoz fordulni. Mikor...
Hogyan küzdjük le a poszt-Covid örömtelenség érzését?
Az örömérzés képességének gyengülése vagy az örömtelenség (anhedonia) gyakori tünete a poszt-COVID mentális szindrómának. Ha azt érzékeljük,hogy csökkent az örömre való képességünk, akkor a...
Mi okozhat görcsös hasi fájdalmat?
Mi okozhat görcsös hasi fájdalmat? Mit tehetünk ellene? Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni? Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász segít megválaszolni ezeket a kérdéseket.