Hogyan kezelhető a banyapúp?

Hogyan kezelhető a banyapúp?

Hogyan kezelhető a banyapúp?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.06.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
A tünetek enyhítéséhez és a púp csökkentéséhez a kezelés mellett életmódbeli változtatások is szükségesek, így ehhez hónapok munkája kell. Hogyan történik a kezelés?

Mikor kezeljük a banyapúpot?

A banyapúpot akkor kezeljük, ha a páciens valamilyen tünettel érkezik, és a vizsgálat alapján megállapítottuk, hogy a nyaki púp és a kialakult kötőszöveti- és izomfeszülés lehet a kiváltó ok. A kezelés menete, időtartama és módszerei a páciens állapotától függenek és a tünetek súlyosságától.

Manuálterápiás megközelítés

Mivel egy már rögzült deformitásról beszélünk, a manuálterápiás kezelés elengedhetetlen! A nyaki-háti átmenetben a csigolyákon felgyülemlett kötőszövet fellazításával, oldásával szabadabbá tehetjük a csigolyákat, és ezáltal a nyak mozgását. A csigolyák rögzült helyzetét ezután ízületi mobilizációval tudjuk oldani. 

Amennyiben a páciens légzési nehezítettséggel érkezik hozzánk, a bordák mobilizációjával és a kilégzési és/vagy belégzési bordamozgás növelésével csökkenthetjük a tüneteket.

Banyapúp elleni torna?

A gyógytorna célja a mobilizáció után a mozgásterjedelem növelése és az izomegyensúly helyreállítása. A mély nyakizmok, a mély hátizmok és a lapocka körüli izmok erősítésével a nyak és a vállöv helyzetét stabilizáljuk. 

Alkalmazhatunk ún. retrakciós gyakorlatokat, melynek során az állunkat húzzuk hátrafelé előre néző tekintettel, mindeközben tarkóra kulcsolt kézzel megtámasztjuk a nyaki-háti átmenet magasságát, a  nyak alsó részét.  Ezzel a gyakorlattal mi magunk is mobilizálhatjuk az érintett területet. 

Gyógytorna során egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat is alkalmazunk stabil vagy instabil felszínen, kiemelten az idősebb korosztály esetében.

Banyapúp masszázs

A kötőszövet és a nyak körüli feszes izmok lazításával segíthetjük gyógyulást, enyhíthetjük a tüneteket, azonban önmagában a masszázs vagy az smr henger nem elegendő! A nyak és vállöv körül kialakuló ún. felső keresztezett szindróma során a hátizmok, lapocka körüli izmok nyak elülső izmai megnyúlt állapotba kerülnek, a mellkas és a nyak hátsó izmai megrövidülnek. Akár rövidült, akár megnyúlt állapotú izomról beszélünk, mindkettő gyengült izom, mely a funkcióját nem tudja megfelelően ellátni. A masszázs mellett épp ezért a megfelelő izomerősítésre is szükség van!

Passzív eszközök a banyapúp eltüntetésére

A passzív terápiás módszerek, mint a kineziológiai tapasz nem tudják a fejet, nyakat tehermentesíteni. 

A fejünk súlya átlagosan 4- 5 kg, ha egy vonalban van a gerincünkkel. Ilyenkor a nyakizmoknak minimális működése szükséges a fej megtartásához. Azonban, ha a nyakunk 60 fokban előre dől a háti gerincszakaszhoz képest, a 4-5 kg-ból a teher akár öt-hatszorosára is nőhet, ami komoly feszülést jelent a nyakizmok, hátizmok számára.

A passzív eszközökhöz sorolható a megfelelő párna és a matrac kiválasztása is az alváshoz. Fekvő helyzetben a csigolyák tehermentesített helyzetben vannak, így a panasz kialakulásában az alvási póz nem játszik szerepet,  a már meglévő panaszunkra pedig kevés befolyással lehetünk. A hétköznapi aktivitásunkra, testhelyzetünkre jóval nagyobb befolyással vagyunk, mint arra, hogyan alszunk, így a hangsúlyt inkább arra helyezzük, hogyan ülünk és mennyit mozgunk.

Hétköznapi praktikák a banyapúp ellen

  • Megelőző céllal az alábbi életmódbeli változtatásokkal kezdhetjük:
  • Rendszeres sporttal, bármilyen számunkra kedves mozgásformával.
  • Munkakörülményeink megfigyelésével, mennyire terheli a nyakat az adott pozíció, tudunk-e módosítani a monitor helyzetén, ülésmagasságon és a klaviatúra pozícióján.
  • Tartsunk óránként rövid szünetet, kerüljük a hosszan tartó statikus terhelést, mozgassuk át a nyakunkat és vállakat!
Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2022.11.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Biztonságos a szex, ha szívbetegsége van?
Figyelnie kell arra, hogyan érzi magát szex közben – vagy bármilyen más fizikai tevékenység – során, ha szívbetegsége van. A szívbetegség azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy tartózkodnia kell a...
Mit kell tudni a skarlátról?
A skarlát az A-csoportú streptococcus által okozott fertőzés, ugyanaz a baktérium okozza, amely a torokgyulladásért felelős. Milyen tüneteket okoz és hogyan előzhető meg?
Mi az a nem kissejtes tüdőrák?
A tüdőrák a sejtek abnormális növekedése miatt alakul ki. Ezek a kóros sejtek daganatokat képeznek, amelyek károsítják a tüdő működését. A legtöbb tüdőrákos eset nem kissejtes tüdőrák (NSCLC), amely...
Influenza - tippek a gyorsabb gyógyuláshoz
Az influenza gyors leküzdésének legjobb módja a pihenés és a hidratáltság. Van azonban néhány további tanács, amely szintén segítségére lehet. Ha azonban pár nap alatt nem javulnak a tünetek, érdemes...