Miért lehet veszélyes a csontkovácsolás?

Miért lehet veszélyes a csontkovácsolás?

Miért lehet veszélyes a csontkovácsolás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.28.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Kik fordulnak csontkovácshoz? Milyen veszélyeket rejt magában a csontkovácsolás? Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza válaszol ezekre a kérdésekre.

A csontkovácsolással az egyik alapprobléma az, hogy nem szükséges hozzá semmilyen szakirányú végzettség, akár 2-3 napos tanfolyam után már vizsgázhatnak is a jelentkezők. Továbbá azt is fontos tudni, hogy hazánkban nem létezik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Orvosi Kamara által elismert csontkovács képzés. A manuálterápia viszont államilag elismert, akkreditált, több éves képzés – számos vizsgát le kell tennie egy orvosnak vagy egy gyógytornásznak ahhoz, hogy ilyen terápiát végezhessen.

Kik fordulnak csontkovácshoz?

Számos tanulmány vizsgálta, hogy kik kérnek kiropraktikus kezelést. Ezek alapján kiderült, hogy a csontkovácsot felkereső páciensek:

  • 50 százalékának derékfájása,
  • körülbelül 23 százalékának nyaki-,
  • és körülbelül 10 százalékának végtagfájdalma volt,
  • a többiek pedig szerettek volna egy kis „wellness” kezelésben részesülni.

Milyen veszélyei vannak a csontkovácsolásnak?

Mit csinál a csontkovács? A csontkovácsok hirtelen, gyors manipulációval – úgynevezett „ropogtatással” – kezelik a fájdalmas területet, ezért a beavatkozás komoly kockázatot jelenthet a páciens számára:

  • csonttörés,
  • keringési zavar,
  • bénulás alakulhat ki,
  • sőt akár életveszélyes is lehet az eljárás.

A New Zealand Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a kiropraktikai kezelések biztonságosabbnak tűnhetnek, mint amilyenek a valóságban, mert a csontkovácsok nem számolnak be egyértelműen a vizsgálatok során tapasztalt kellemetlen tünetekről, illetve a későbbi szövődményekről. Edzard Ernst, az Exeteri Egyetem Peninsula Orvostudományi karának professzora úgy véli, ez az eljárás etikátlan, ugyanis lehetővé teszi a csontkovácsok számára, hogy hamis képet alkossanak a kezelések biztonságáról.

A professzor szerint a csontkovácsok furcsán viszonyulnak beavatkozásaik biztonságához: például azt állítják, hogy a gerincvelő manipuláció 100 százalékban biztonságos. „Annak ellenére, hogy az esettanulmányok százai dokumentálták a beavatkozással kapcsolatos problémákat. A csontkovácshoz forduló betegek körülbelül 50 százalékánál jelentkeznek káros hatások a kezelések után, ami megdöbbentő” – mondta Ernst. A szakértő szerint a „kellemetlen tünetek” elhallgatása megakadályozza, hogy a páciens legjobb kezelésben részesüljön. Ráadásul, ha nem ismerjük a kockázatokat, annak súlyos következményei lehetnek.

Akár agyvérzést is okozhat

A kiropraktikus nyaki manipulációk kockázatáról heves viták folynak. A kutatások során több, mint 500 olyan esetet regisztráltak, amikor a beteg a nyaki manipuláció után agyvérzést kapott, és ezt követően közülük sokan meghaltak. Ebből az következik, hogy a csontkovácsok által végrehajtott  manipulációk – különösen az, amikor a nyakat erőteljesen az egyik oldalra fordítják – túlfeszíthetik a gerinc mentén futó artériát. Ha ez megtörténik, akkor az ér megsérül, ami az agy véráramlásának elzáródását eredményezheti. A legtöbb csontkovács határozottan tagadja, hogy agyvérzést okozhat a kezelésük.

Az eddigi bizonyítékok nem teljesen egyértelműek, azonban az amerikai idegsebészek egyik cikke érdekes tényeket közölt a témával kapcsolatban. A szakemberek elemezték a stroke-on átesett betegek adatbázisát, azonosítani akarták azokat, akik az agyi esemény előtt kiropraktikai kezelésben részesültek. Három éven belül 13 ilyen beteget találtak, náluk károsodtak a felső csigolyák közelében elhelyezkedő artériák. A gyógyszeres vagy műtéti kezelések után három betegnél maradandó károsodást tapasztaltak, kilenc páciens teljesen felépült, egy pedig meghalt.

Súlyos következmények

Az amerikai idegsebészek a vizsgálatok során az alábbi következtetésre jutottak: „A nyaki gerinc kiropraktikus manipulációja a csigolya- és a nyaki artériák sérülését eredményezheti. Ezek az artériás sérülések súlyosak lehetnek, káros neurológiai következményekkel, sőt akár halált is okozhatnak.”

Fontos!

A csontkovácsolás során manipulációs technikát alkalmaznak, ami a manuálterápia egyik része. Azonban fontos tudni, hogy ilyen módszert csak orvos vagy főiskolát végzett gyógytornász végezhet! A manipuláció, ami egy adott ízületnél hirtelen mozdulattal elért változás ugyanis rendkívül veszélyes lehet, ha nem szakszerűen csinálják!

Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2022.09.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.