Csigolya biopszia

Csigolya biopszia

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A csigolya kóros átépülésének hátterében többféle tényező állhat, amelynek felderítése csigolya biopsziával történhet. Mi okozhat csigolya elváltozást? Milyen tünetei lehetnek, és hogyan zajlik maga a vizsgálat?

Melyek lehetnek a csigolya kóros átépülésének okai?

 • csontritkulás,
 • daganat,
 • gyulladás,
 • genetikai tényező,
 • törés.

Milyen tünetei lehetnek?

Az alábbi tünetek esetén gyanakodhatunk a csigolya kóros átépülésére:

 • gerinncoszlop deformitás,
 • (terhelésre jelentkező vagy nyugalomban fennálló) helyi fájdalom,
 • idegi érintettségből adódó tünetek megjelenése (pl. koordinációs zavar a végtagokban, izomgyengeség, bénulás, vizelet és székletürítési problémák).
 • érzészavar,
 • kisugárzó fájdalom.

Mikor javasolt a csigolya biopszia?

Csigolya biopszia indokolt azokban az esetekben, amikor a kóros átépülés oka nem tisztázott. A szövettani mintavétel segítségével meghatározható, hogy mi áll a csigolya kóros átépülésének hátterében, ezzel kiválasztható a megfelelő kezelés és a további állapotromlás kialakulása.

Mire számíthatok a csigolya biopszia vizsgálaton?

A műtét során az átépülésben érintett csigolyába vezetik be a mintavételező eszközt egy apró (3-5 mm-es) metszésen keresztül. Egy ún. munkacsatorna létrehozása után ezen keresztül vezetik ki a szövettani mintát. Szükség esetén a meggyengült csigolyatest feltölthető csontcementtel ugyanazon a munkacsatornán keresztül. Erről helyben dönt majd a biopsziát végző orvos.

Van-e bármi veszélye a vizsgálatnak?

A gerincoperáción már átesett betegeknél a csigolya biopszia elvégzése magasabb kockázatot jelenthet. Az eljárás során bevezetett eszköz felsértheti a metszett terület szöveteit, ami egyéb, korábban nem tapasztalt tünetek (pl. légzészavar) kialakulásához vezethet.

Mire számíthatok a beavatkozás után?

Amennyiben a csigolya biopszia komplikációmentesen zajlik, a bevatkozás utáni állapottól függően akár aznap vagy már másnap visszatérhetünk otthonunkba, és egy hét múlva varratszedésen kell megjelennünk. Addig nem tanácsos, hogy a sebet víz érje, így fürdeni, úszni csak akkor lehet majd, amikor már nem fedi a sebet  varr és teljesen begyógyult (vagyis heges). A műtét napjától a teljes mobilitás visszanyeréséig injekció javasolt, hogy megelőzzük a vérrögösödést, ezt megtanítják majd beadni magunknak. A műtét után továbbá fokozatosan felépített gyógytorna javasolható.

Útmutató

 • A csigolya kóros átépülésének hátterében többféle tényező állhat, amelynek felderítése csigolya biopsziával történhet.
Csigolya biopszia - Részletesen a témáról
Hogyan előzhetjük meg a daganatos betegségek kialakulását?
A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokok.
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?