Csigolya biopszia

Csigolya biopszia

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A csigolya kóros átépülésének hátterében többféle tényező állhat, amelynek felderítése csigolya biopsziával történhet. Mi okozhat csigolya elváltozást? Milyen tünetei lehetnek, és hogyan zajlik maga a vizsgálat?

Melyek lehetnek a csigolya kóros átépülésének okai?

 • csontritkulás,
 • daganat,
 • gyulladás,
 • genetikai tényező,
 • törés.

Milyen tünetei lehetnek?

Az alábbi tünetek esetén gyanakodhatunk a csigolya kóros átépülésére:

 • gerinncoszlop deformitás,
 • (terhelésre jelentkező vagy nyugalomban fennálló) helyi fájdalom,
 • idegi érintettségből adódó tünetek megjelenése (pl. koordinációs zavar a végtagokban, izomgyengeség, bénulás, vizelet és székletürítési problémák).
 • érzészavar,
 • kisugárzó fájdalom.

Mikor javasolt a csigolya biopszia?

Csigolya biopszia indokolt azokban az esetekben, amikor a kóros átépülés oka nem tisztázott. A szövettani mintavétel segítségével meghatározható, hogy mi áll a csigolya kóros átépülésének hátterében, ezzel kiválasztható a megfelelő kezelés és a további állapotromlás kialakulása.

Mire számíthatok a csigolya biopszia vizsgálaton?

A műtét során az átépülésben érintett csigolyába vezetik be a mintavételező eszközt egy apró (3-5 mm-es) metszésen keresztül. Komplikációmentes eljárás esetén aznap vagy másnap visszatérhetünk otthonunkba, és egy hét múlva varratszedésen kell megjelennünk. A műtét után fokozatosan felépített gyógytorna javasolható.

Van-e bármi veszélye a vizsgálatnak?

A gerincoperáción már átesett betegeknél a csigolya biopszia elvégzése magasabb kockázatot jelenthet. Az eljárás során bevezetett eszköz felsértheti a metszett terület szöveteit, ami egyéb, korábban nem tapasztalt tünetek (pl. légzészavar) kialakulásához vezethet.

Útmutató

 • A csigolya kóros átépülésének hátterében többféle tényező állhat, amelynek felderítése csigolya biopsziával történhet.
Hasznos lehet
Mi állhat monocitaszám túltengésének hátterében?
A monocita a fehérvérsejtben található, feladata, hogy megsemmisítse a szervezetbe jutott kórokozókat, idegen anyagokat, daganatsejteket. Mikor beszélünk normál értékről, mi okozhat túltengést, és mi...
Mennyire megbízható a genetikai szűrés?
2012-ben még csak a Down-szindróma kimutatására volt alkalmas a prenatális genetikai teszt, ma már a vizsgálatok köre kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességekre és a magzat teljes...
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...
Milyen tünetekkel fordulhatunk hematológushoz?
Milyen tünetek esetén forduljunk hematológushoz, és mire számíthatunk a vizsgálaton? Kérdések és válaszok a hematológiai szakrendelésről.