Mit tegyünk, és mit ne tegyünk trombózis után?

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk trombózis után?

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk trombózis után?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.07.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mélyvénás trombózis után érdemes körültekintőbbnek lennünk, hogy megelőzzük az újabb vérrög kialakulását. Mit tegyünk, illetve ne tegyünk ilyenkor?

Legyünk tisztába a kockázattal!

Trombózis után fontos, hogy tájékozódjunk, és számba vegyük a további kockázati tényezőket. Az alábbi esetekben nagyobb az esélyünk az újabb vérrög kialakulására:

  • daganatos megbetegedés,
  • gyulladásos betegségek (pl.Crohn-betegség),
  • reumatológiai problémák (pl. rheumatoid arthritis),
  • véralvadási zavar,
  • 40 év feletti életkor,
  • túlsúly/elhízás,
  • dohányzás (különösen akkor, ha fogamzásgátlót szedünk mellette).

Óvatosan bánjunk a szúró, vágó eszközökkel!

A kezelőorvos véralvadásgátló gyógyszereket írhat fel, ami növeli a vérzés esélyét, ezért legyünk figyelmesek, és viseljünk védőfelszerelést (pl. kesztyű) ha éles szerszámokat használunk.

Figyeljünk a táplálkozásra!

Ha vérhígítót szedünk, érdemes figyelnünk a táplálkozásra, mert egyes vitaminok (pl. K-vitamin), ásványi anyagok befolyásolhatják a gyógyszer hatását. Az alkohol, a kelkáposzta, a spenót, a kelbimbó, a mángold fogyasztásával kapcsolatban, kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét.

Mozogjunk rendszeresen!

Az alacsony intenzitású sportolás (pl. úszás, gyaloglás) segíthet a trombózis utáni felépülésben. Fokozza a keringést, ezáltal hamarabb jobban fogjuk érezni magunkat. Fontos azonban, hogy mielőtt elkezdenénk sportolni, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

Tájékozódjunk a gyógyszerkölcsönhatásokról!

Amennyiben a vérhigító mellett más gyógyszert, táplálék kiegészítőt is szedünk, érdemes egyeztetnünk orvosunkkal, hiszen bizonyos összetevők (pl. ginzeng, lenmag) befolyásolhatják a véralvadásgátló felszívódását.

Fontos a tájékoztatás!

Minden esetben tájékoztassuk a többi kezelőorvost is arról (pl. fogorvos), ha trombózisunk volt, vagy még jelenleg is vérhígítót szedünk.

Használjunk kompressziós termékeket!

A speciális, szorosan illeszkedő kompressziós harisnyák és zoknik serkenthetik a véráramlást trombózis után, ám mielőtt hirtelen beszereznénk egyet, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét is róla.

Ne üljünk sokáig!

Ne tegyük keresztbe a lábunkat, illetve ne üljünk két óránál többet egy helyben trombózis után, mert ezek jelentősen befolyásolhatják a véráramlást.

Utazzunk tudatosan!

Ha hosszú útra indulunk, tartsunk több szünetet, hogy ki tudjuk nyújtani a lábunkat. Ilyenkor guggoljunk párat, ez ugyanis felgyorsíthatja a vérkeringést. Figyeljünk a hosszú repülőutakra is, és lehetőség szerint mozgassuk át a lábainkat, és álljunk fel óránként. Az utazás során ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratálásról sem, a kiszáradás ugyanis növelheti a vérrög kialakulásának esélyét.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Dos and Don’ts After a Blood Clot  (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.