Hogyan hat a tévénézés az egészségünkre?

Hogyan hat a tévénézés az egészségünkre?

Hogyan hat a tévénézés az egészségünkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.20.
Szerző: Well PR egészséges életmód
A rendszeres és órákon át tartó passzivitás - mint például tévénézés-, olyan folyamatokat indít be szervezetünkben, melyek az erek pangásához vezetnek és elősegíthetik a vérrögképződést.

Az egészséges életvitelt sokszor olyan dolgok is bojkottálják, amire nem is gondolnánk: például a tévénézés. A tévézés az egyik legfőbb passzív kikapcsolódási forma világszerte és óriási tömegeket érint. Ráadásul napi szinten töltünk vele hosszú órákat. Mivel a trombózis kialakulásának esélye szoros összefüggésbe hozható a mozgásszegény életmóddal, a kutatókban felmerült a kérdés, hogy a tévénézés befolyásolhatja-e valamilyen mértékben a trombózis kialakulását.

Hogyan hat a tévénézés az egészségünkre?

Három nagyszabású kutatást folytattak 2016 és 2021 között, amelynek során bebizonyosodott, hogy a rendszeres tévénézés hatására valóban nőhet a trombózisveszély. Természetesen nem mindegy, milyen hosszan ülünk a tv előtt: napi 4 óra, illetve annál több tévézés jelentősen fokozhatja a vénás trombóembólia, illetve az érszűkület kialakulásának veszélyét.  Ha 4 órát vagy annál többet tévézünk egy nap, akár 35 százalékkal nagyobb lehet az esélye a vérrögök kialakulásának, mintha napi 2,5 órát ülnénk a képernyő előtt.

Mi okozza ezt?

Ilyenkor a következő folyamatok indulnak be testünkben:

  • A hosszantartó passzivitás következtében először a tévénézők általános egészségügyi értékei indulnak romlásnak, túlsúly, illetve magas vérnyomás alakulhat ki.
  • A  következő stádiumban a sejtek viszkozitása megnő, majd a vérlemezkék is besűrűsödnek.
  • Végül pedig vénás pangás alakul ki az elégtelen vénás áramlás miatt.

Mire figyeljünk?

A kutatók még egy rendkívül meglepő felfedezést tettek: a vizsgálati alanyoknál szinte teljesen függetlenül alakult ki trombózis attól függetlenül, hogy az adott személy rendszeresen sportolt-e vagy sem. Igaz, az aktív élet minimálisan mérsékelte a trombózis kialakulásának valószínűségét, de nem ellensúlyozta teljesen. Kiderült, hogy az egyik döntő tényező az, hogy az ember tévénézés közben egyáltalán nem kel fel a kanapéról, mert órákra leköti a műsor, így teljesen mozdulatlan marad. Ha viszont bizonyos időközönként megszakítjuk a tévénézést és felkelünk kicsit sétálni, tenni-venni, érdemben csökkenthetjük a vérrögképződés kockázatát. Nemcsak az számít tehát, hogy egy héten hány órát töltünk testmozgással vagy tévézéssel, hanem az is, hogy a teljesen passzív ülő vagy fekvő helyzet milyen hosszan tart, illetve milyen időközönként szakítjuk meg egy kis átmozgatással.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Well PR Szerző: Well PR egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.10.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.