Mennyire figyelsz saját szíved egészségére?

Mennyire figyelsz saját szíved egészségére?

Mennyire figyelsz saját szíved egészségére?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.15.
Szerző: Well PR egészséges életmód
A szerelmesek napja körül a szokásosnál nagyobb figyelmet szentelünk mások szívének - persze csak átvitt értelemben - azonban a saját szívünkről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A szív és a keringési rendszer megbetegedései komoly problémát jelentenek világszerte és Magyarországon egyaránt.

Az időskorban jelentkező gondok megelőzésének kulcsa a fiatalkori egészségtudatos életmód és a rendszeres szűrővizsgálat. Február nemcsak a szerelmesek ünnepe miatt fontos, hanem mert február 12-18. között tartják a szívelégtelenség tudatosság hetét világszerte.

A nem éppen szívderítő helyzet

A magyar lakosság egészségesen leélt éveinek száma a káros szokások és a helytelen életmód miatt jelentősen csökken. Az Egészségjelentés szerint a legfőbb kockázati tényezők (az összes elvesztett egészséges életév részaránya szerint, a legmagasabbtól indulva):

 • a nem megfelelő étkezési szokások (16%),
 • a magas szisztolés vérnyomás (15%),
 • a dohányzás (14%),
 • illetve a magas testtömeg-index (9%),
 • az alkohol- és kábítószerfogyasztás (7%).

Ezek mind szerepet játszanak a szív és keringési rendszer betegségeinek kialakulásában.

Melyek a leggyakoribb szívproblémák?

A szív és az érrendszer kulcsfontosságú mozgatóereje testünknek. Hazánkban azonban sajnos sok ember esetében alakul ki pitvarfibrilláció,a ritmuszavarok egy gyakori formája,- amikor a szív szabálytalanul, ütemtelenül kezd verni. Ennek előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, jelenleg az érintettek száma hazánkban eléri a 200.000 főt. A pitvarfibrilláció egyik veszélye, hogy megnöveli a stroke és a szívelégtelenség kialakulásának esélyét is.

Mi a szívelégtelenség?

Amikor a szív meggyengül, és már nem képes elegendő mennyiségű vért szállítani a szervekhez, szívelégtelenségről beszélünk.

Manapság a szívelégtelenség halálozási rátája a rosszindulatú daganatos betegségekével mérhető össze.  Magyarországon körülbelül 250-300 000 beteg szenved szívelégtelenségben, és kb. 30-35 000 új beteget diagnosztizálnak évente. A minél előbbi kezelés érdekében fontos a gyors felismerés.

Milyen jeleket figyeljünk magunkon?

Előfordulhat, hogy a kamrai működészavar nem okoz tüneteket, de gyakori, hogy

 • Fáradtság,
 • légszomj terheléskor és lefekvéskor,
 • légszomj, súlyosabb esetben fulladásérzet jelentkezhet,
 • étvágycsökkenés,
 • puffadás,
 • a has megdagadása,
 • a lábak megduzzadása
 • illetve köhécselés is utalhatnak szívelégtelenségre.
Well PR Szerző: Well PR egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
3 ok, amiért érdemes több gombát fogyasztani szívünk egészségéért
A szívbetegségek kockázati tényezői közül néhányat mi is tudunk befolyásolni. Életmódunkkal, például megfelelő étkezéssel és elegendő mozgással csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulását.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.