Biztonságos a szex, ha szívbetegsége van?

Biztonságos a szex, ha szívbetegsége van?

Biztonságos a szex, ha szívbetegsége van?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.04.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Figyelnie kell arra, hogyan érzi magát szex közben – vagy bármilyen más fizikai tevékenység – során, ha szívbetegsége van. A szívbetegség azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy tartózkodnia kell a szextől.

„Általában elmondható, hogy a szexuális tevékenység biztonságos a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek számára" - mondta Lindsey Rosman, az Észak-Karolinai Egyetem Orvostudományi Kar kardiológiai részlegének adjunktusa.

Hasznos lehet, ha ugyanúgy gondolkodunk a szex kockázatairól és előnyeiről, mint egy edzésről, hiszen a vérnyomás és a pulzus ilyenkor megemelkedik – mondta Jim Liu, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának belgyógyász adjunktusa.  

Bár a szex általában biztonságos, ha szívbetegségben szenved, beszélnie kell orvosával minden olyan tünetről, amelyre figyelnie kell a szex során. A betegek és házastársuk nagyon vonakodnak attól, hogy valaha is kérdezzenek a szexuális tevékenységről, és az orvosok nem túl jók abban, hogy spontán módon vessék fel a témát” – vallja Glenn Levine, a Baylor College of Medicine kardiológiai osztályának orvosprofesszora. "Mind a betegeknek, mind a kezelőorvosnak tisztában kell lenniük ezzel, és nem kell félniük attól, hogy elindítsanak egy ilyen beszélgetést."

Fontos tudni, hogy a szívbetegséggel való együttélés nem jelenti azt, hogy a szex „veszélyes” az Ön számára. Valójában jótékony hatással lehet általános egészségére és jólétére. A szexuális tevékenység erősítheti a szívet, csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást. A fizikai előnyökön túl lehetnek lelki előnyei is. A szex hatással van az életminőségre, ami pozitív hatással lehet a szív egészségére is.

Lehet-e szívrohamom szex közben?

Fokozott a kockázata annak, hogy szívproblémát tapasztal, amikor fizikailag aktív, akár szexuális tevékenységről, akár sétálásról van szó. Szex közbeni szívroham azonban nem gyakran fordul elő. Az összes szívroham kevesebb mint egy százaléka fordul elő szexuális tevékenység során.

Mindenkinek, akinek szívbetegsége van, figyelnie kell a következő figyelmeztető jelekre a szexuális tevékenység során vagy után:

  • mellkasi fájdalom,
  • légszomj,
  • szapora szívverés,
  • szabálytalan szívverés,
  • szédülés,
  • álmatlanság szexuális tevékenység után,
  • fáradtság a szexuális tevékenységet követő napon.

Ha szívbetegsége van és elkezdi tapasztalni ezeket a tüneteket, forduljon kezelőorvosához.

Befolyásolja-e a szívbetegség a szexuális funkciót?

Szakértők szerint egy szívbetegség sokféle módon befolyásolhatja a szexuális életet. Maga a betegség és az előírt kezelések befolyásolhatják a nemi funkciót. A szívbetegség és annak kezelése megváltoztathatja a vér keringésének módját a szervezetben, és csökkentheti a szív által a test távoli részeibe szállított vér mennyiségét, beleértve a nemi szerveket is. A csökkent véráramlás a férfiaknál merevedési zavarokhoz, a nőknél pedig szexuális izgalmi nehézségekhez vezethet, vagyis mind a férfiak, mind a nők nehezen érhetik el az orgazmust.

A szív- és érrendszeri megbetegedések súlyosan befolyásolhatják a mentális egészséget is. Az érzelmi stressz, a depresszió és a szorongás gyakori a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegeknél, ami szexuális problémákat okozhat. A szívbetegség diagnózisát követően előfordulhat, hogy fizikailag kevésbé lesz aktív, mint korábban, ami befolyásolhatja szexuális vágyát és teljesítményét.

A szívbetegségben szenvedők partnerei is érintettek lehetnek. A szívbetegség stresszes lehet a betegek házastársa és partnere számára, ami hatással lehet az intim kapcsolatokra.

Végül a szívbetegséggel járó tünetek miatt – mint a szapora szívdobogás, a mellkasi fájdalom, a légszomj és a fáradtság – kevésbé valószínű, hogy a betegek szexuális tevékenységet akarnak folytatni.

Szedhetnek-e a szívbetegek olyan gyógyszereket, amelyek befolyásolják a szexuális teljesítményt?

Ha szívbetegséggel diagnosztizálták, fontos, hogy beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen új gyógyszert szedne, beleértve a szexuális teljesítményt szolgáló gyógyszereket is. Általában véve a legtöbb olyan gyógyszer, amely fokozza a libidót vagy más módon befolyásolja a szexuális teljesítményt, biztonságos. Azonban érdemes tisztában lennie a lehetséges mellékhatásokkal vagy szövődményekkel.

Kinek kell kerülnie a szexet?

Bár a szex általában biztonságos a szívbetegségben szenvedők számára, súlyosbíthat bizonyos állapotokat. Emiatt az előrehaladott szívbetegségben, instabil anginában vagy kontrollálatlan magas vérnyomásban szenvedő betegeknek beszélniük kell orvosukkal, mielőtt szexuális tevékenységet folytatnának. Az előrehaladott szívbetegségek közé tartoznak az instabil koszorúér-betegségek vagy a súlyos szívelégtelenség.

Normális, ha a szívbetegség diagnosztizálása után folytatni kívánja a szexuális tevékenységet. Amikor lehetséges, meg kell beszélnie a szexuális tevékenység kockázatait és előnyeit orvosával és partnerével.

Kardiológusa javasolhat olyan terápiákat a szívbetegségek kezelésén kívül, amelyek segíthetnek. Ha az érzelmi szorongás, a depresszió és a stressz hozzájárul a szexuális nehézségekhez, a betegek számára előnyös lehet egy pszichológus vagy mentális egészségügyi szolgáltató egyéni tanácsadása vagy a párterápia.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.04.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.