Mit tehetünk a szívbetegségek megelőzése érdekében?

Mit tehetünk a szívbetegségek megelőzése érdekében?

Mit tehetünk a szívbetegségek megelőzése érdekében?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.16.
Szerző: Well PR egészséges életmód
A szív és a keringési rendszer megbetegedései komoly problémát jelentenek világszerte és Magyarországon egyaránt, azonban életmódváltással és rendszeres szűrővizsgálattal sok problémát lehetne megelőzni vagy kezelni. Mit tehetünk?

Az időben felfedezett pitvarfibrilláció – a stroke-ért gyakran felelős szívritmuszavar – felismerhető és sok esetben kezelhető. Már rendelkezésre állnak modern, szájon át szedhető véralvadásgátló készítmények, így a szakorvos által előírt terápiának köszönhetően sok esetben megelőzhetőek a pitvarfibrilláció szövődményei.

Mit tehetünk a szívbetegségek megelőzése érdekében?

  • Szokjunk le a dohányzásról! A cigaretta és az egyéb dohánytermékek szinte minden szervre károsan hatnak, így a szív-és érrendszerre is. Dohányzók esetében megnő az erek elmeszedésének, valamint a szívinfarktus veszélye.
  • Változtassunk étkezési szokásainkon! Az egészségtudatos életmód egyik alapköve a helyes táplálkozás. A telített zsírsavak minimális fogyasztása, valamint a zöldségben, gyümölcsben és fehérjében gazdag étrend segíthet a megfelelő vérnyomás elérésében, a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.
  • Mozogjunk rendszeresen! Heti legalább 150 percet (napi kb. 20 perc) fordítsunk aktív testmozgásra, ennyi ugyanis elengedhetetlen a szervezet fitten tartásához. Otthon, edzőteremben, szabad levegőn végtelen számú lehetőség van a mozgásra, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.
  • Legyünk tisztában egészségi állapotunkkal! A magas vérnyomás és a magas koleszterin szint veszélyt jelenthetnek a szív- és keringési rendszer egészségére. Mérjük ezeket az értékeket rendszeresen, és ne feledkezzünk meg az orvosi szűrővizsgálatokról sem!
  • Kövessük az orvosi előírásokat! Ma már szerencsére rendelkezésre állnak a szívbetegségek kockázatát csökkentő, szájon át szedhető készítmények. Ezeket mindig az orvos utasításai szerint alkalmazzuk, akkor is, ha esetleg teljes mértékben panaszmentesnek és egészségesnek érezzük magunkat!

Figyeljünk magunkra!

Minél több kockázati tényezőnek kitéve él valaki, annál nagyobb a keringési megbetegedések és cukorbetegség kialakulásának esélye, mely szívelégtelenséggel is társulhat. A csekélynek tartott, kezelésre nem szoruló panaszok esetén is fontos az elővigyázatosság, forduljunk orvoshoz, vizsgáltassuk ki apróságnak tűnő panaszunkat is! Ha azonban már fennáll a szívelégtelenség problémája nálunk vagy családunkban, igyekezzünk az életmódváltásra fektetni a hangsúlyt, illetve felkeresni orvosunkat, akivel beállíthatjuk a legmegfelelőbb gyógyszeres terápiát.

Well PR Szerző: Well PR egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
3 ok, amiért érdemes több gombát fogyasztani szívünk egészségéért
A szívbetegségek kockázati tényezői közül néhányat mi is tudunk befolyásolni. Életmódunkkal, például megfelelő étkezéssel és elegendő mozgással csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulását.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.