
A reggel a nap legjobb időszaka, hogy kávézzunk?
A reggel a nap legjobb időszaka, hogy kávézzunk?

A kiterjedt megfigyeléses vizsgálat több mint 40 000 amerikai felnőtt adatait foglalta magában. A kutatók figyelembe vettek olyan tényezőket, amelyek befolyásolhatják az eredményeket, mint például az alvás időtartama, a fizikai aktivitás szintje, a dohányzás és az étrend minősége.
Azoknál, akik reggel egy-két csésze kávénál többet ittak, 16%-kal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkezett halálozás, és 31%-kal alacsonyabb a szívbetegség miatti halálozás kockázata, mint a nem kávézóké.
"A kávé méltatlanul rossz hírnévre tesz szert, és több adat áll rendelkezésre annak bizonyítására, hogy az egészséges táplálkozási mintának nagyon is része" - mondta Bethany Doerfler, a Northwestern Medicine Digestive Health Institute vezető klinikai kutató dietetikusa.
A korábbi tanulmányok a kávét számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe: csökkentheti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió kockázatát. Ez a tanulmány azonban az elsők között vizsgálta a kávéfogyasztás idejét és annak egészségügyi előnyeit.
A koffeintartalom nem magyarázza meg teljesen a vizsgálat eredményeit
Emberek milliói isznak kávét naponta, gyakran energiafeltöltés céljából, de a túl késői koffeinfogyasztás megnehezítheti az éjszakai elalvást. Egyes kutatások azt javasolják, hogy lefekvés előtt legalább nyolc órával hagyja abba a koffeintartalmú italok fogyasztását.
A későbbi kávéivás befolyásolhatja az alvás időtartamát és minőségét. „A nem megfelelő alvás olyan betegségek kockázati tényezője, mint az elhízás és a metabolikus szindróma” – tájékoztatott Gabrielle Judd, a Johns Hopkins Bayview Medical Center klinikai dietetikusa. Körülbelül három-négy óra kell, mire a koffein fele lebomlik a szervezetben, bár ez az anyagcserétől és az adalékanyagoktól függően változik.
A tanulmány kiemeli, hogy a délutáni kávéfogyasztás megzavarhatja a cirkadián ritmust, ami csökkenti a melatonintermelést. A kutatások szerint az alacsony melatoninszint és a megzavart alvás növelheti a szívbetegségek kockázatát. Mivel azonban a tanulmány koffeinmentes kávét is tartalmazott, a koffeintartalom önmagában nem magyarázza meg teljesen az eredményeket.
„A kávé egyéb összetevői, például a polifenolok szintén hozzájárulhatnak a kávé egészségügyi előnyeihez” – mondta Frank Hu, a Harvard T.H. táplálkozástudományi és epidemiológiai professzora. A kávé gyulladáscsökkentő tulajdonságai azonban erősebben hathatnak reggel fogyasztva.
Csak reggel érdemes kávét inni?
Ha nem nagy kávéivó, ennek a tanulmánynak köszönhetően nem kell elkezdenie kávézni. Az ok-okozati összefüggést nem állapították meg. Ez különösen akkor fontos, ha valaki nem szereti a kávé ízét, ezért a fogyasztás növelése érdekében sok hozzáadott cukrot és tejszínt tartalmazó fajtákat választ.
Ha a kávéját tejszínnel vagy édesítőszerrel ízesíti, az több kalóriát, hozzáadott cukrot és telített zsírokat tartalmaz, ami megcáfolhatja a tanulmányban bemutatott egészségügyi előnyöket. Aki pedig rendszeresen kávézik, akár napi többször is, érdemes csak a reggeli időszakra korlátoznia.





