Mikortól válik kényszeressé a karácsonyi vásárlás?

Mikortól válik kényszeressé a karácsonyi vásárlás?

Mikortól válik kényszeressé a karácsonyi vásárlás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.13.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
Karácsony közeledtével bizonyára mindannyian többet vásárolunk a szokásosnál, hiszen egymás megajándékozása a szeretetünk kifejezésének egyik módja. Szeretnénk örömet okozni egymásnak, és nem mindig könnyű tartani a mértéket, előfordul, hogy többet költünk, mint amit terveztünk. Mikortól válik kényszeressé a karácsonyi vásárlás?

Az előző példa még nem számít kényszeres vásárlásnak – mondta el Kele Tímea, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének klinikai szakpszichológus rezidense.  

Mikortól beszélhetünk kényszeres vásárlásról?

Akkor beszélhetünk kényszeres vásárlásról, ha az év 365 napján, nemcsak az ünnepi időszakban jellemző, és nem a másik megajándékozása, hanem az önmagunknak való örömszerzés áll a fókuszában, az emberek kb. 6-7 %-át érinti, és jellemzőbb a nőkre, mint a férfiakra.

Érthető lehet a karácsonyi vásárlási „láz”

A karácsony a szeretet ünnepe, és az ajándékozás egyike az öt szeretetnyelvnek az elismerő szavak, a minőségi idő, a szívességek és a testi érintés mellett, melyekkel kifejezhetjük a másik iránti pozitív érzéseinket. Természetes hát, hogy ebben az időszakban többet időzünk boltokban vagy webshopokban, különösen, ha azt érezzük, hogy az ajándékozás által tudjuk a leginkább kifejezni a másiknak, hogy mennyire fontos nekünk – mondta Kele Tímea.

Ha csak ebben az időszakban vásárolunk többet, az még nem tekinthető kényszeres vásárlásnak, még akkor sem, ha többet költünk, mint terveztük, és hosszasan foglalatoskodunk a vásárlás megtervezésével majd magával a vásárlással – emelte ki a klinikai szakpszichológus rezidens.

Miben más a kényszeres vásárlás?

A kényszeres vásárlás ugyanis egy impulzív viselkedészavar, mely az év minden napján jelen van. Vagyis mindig sokat, és legfőképp felesleges dolgokat vásárolnak az érintettek, jelentős anyagi gondokat, akár eladósodást is előidézve. Itt nem a másiknak, hanem az önmagának való örömszerzés áll a fókuszban.

Konfliktusok forrása lehet

Ám a boldogság nem tart sokáig, általában már a fizetés után felváltja a bűntudat és a csalódottság. Mivel a megvásárolt tárgyakra többnyire nincs szükség, előfordul, hogy végül visszaviszik a boltba, hogy enyhítsék a negatív érzéseket, de az is gyakori, hogy elajándékozzák a felesleges holmikat (pl. sokadik cipő, bizsu, kozmetikum). Vannak családok, ahol jelentős viták alakulnak ki a túlköltekezések miatt, gyakori, hogy az érintett a szégyenérzet és a konfliktusok miatt elkezdi dugdosni új szerzeményeit a többiek elől.

Mikor érdemes segítséget kérni?

A kényszeres vásárlás tehát jóval kevesebb embert érint, mint ahányan túlköltekeznek az ünnepi időszakban. Jellemzője, hogy a kényszeresség csak átmenetileg képes csökkenteni a belső ürességet, rövid időre tudja pótolni az önbecsülést és a szeretetet. Gyakran jár együtt hangulatzavarokkal, szorongásos kórképekkel, függőségekkel, evészavarokkal vagy személyiségzavarokkal. Kele Tímea kiemelte: amennyiben fennáll a probléma, érdemes pszichológushoz fordulni, a terápia során ugyanis feltárhatják és átdolgozhatják azokat a problémákat, melyek a kóros tevékenység mögött húzódnak.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2022.12.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen jelek utalhatnak autizmusra?
Az autizmus egy olyan fejlődési zavar, amely befolyásolja az érintettek kommunikációját, viselkedését és másokkal való interakcióját. A tünetei nagyon változatosak, hiszen számos tényező...
Mit tehetünk, ha félünk az intimitástól?
Számos dolog állhat annak hátterében, ha valaki fél az intimitástól, de vajon mit tehetünk, ha érintettek vagyunk? Íme, néhány tipp, amivel javíthatunk kapcsolataink minőségén.
Hogyan hatnak a kapcsolatok az egészségünkre?
A Semmelweis Egyetem tudománynépszerűsítő online előadássorozatában dr. Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója a legfrissebb szociológiai kutatások eredményeit bemutatva beszélt a bizalmas...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...