Mi történik a szervezetünkkel, ha leállunk az alkoholfogyasztással?

Mi történik a szervezetünkkel, ha leállunk az alkoholfogyasztással?

Mi történik a szervezetünkkel, ha leállunk az alkoholfogyasztással?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.04.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számtalan jótékony egészségügyi hatással szembesülhetünk, ha leállunk az alkoholfogyasztással. Melyek ezek?

Baleseteket kerülhetünk el

Statisztikák szerint a balesetek körülbelül felében játszik szerepet az alkoholfogyasztás, így súlyos égési sérüléseket, baleseteket, fulladásokat kerülhetünk el, ha elhagyjuk az alkoholt. De már akkor is jelentősen csökkenhet azok esélye, ha az alkoholmennyiséget a harmadára csökkentjük.

Egészségesebb szív

Bár sokszor javasolják a szív egészségének megőrzéséhez a rendszeres vörösborfogyasztást, mégis fontos kiemelni, hogy ez csak nagyon kismértékű fogyasztására igaz. Ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk alkoholt, az épp ellenkezőleg hat szívünk egészségére.

Javulnak a májfunkciók

A mértéktelen alkoholfogyasztás jelentősen megterheli a májunkat, ami hosszú távon májkárosodáshoz vezethet. A jó hír azonban az, hogy az alkohol elhagyásával a máj képes a regenerálódásra.

Csökkenhet a testsúlyunk

Egy pohár sör körülbelül 150, míg egy pohár bor 120 kalóriát tartalmaz, ezért ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk alkoholt, akkor felesleges kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe amellett, hogy fokozza az étvágyunkat is, ami hosszú távon ez elhízáshoz vezethet.

Javulhatnak a kapcsolataink

A mérsékelt alkoholfogyasztás közösségben fogyasztva javíthat a kapcsolatainkon, ami elősegíti a másokhoz való kötődésünket. Ezzel szemben az otthon, egyedül fogyasztott sör, bor fogyasztása egészségtelen szokássá alakulhat. Amennyiben elhagyjuk függőségünket, javulhatnak a kapcsolataink és könnyebben tudunk majd családunk, barátainkra vagy a munkahelyünkre koncentrálni.

Jobban alszunk

Bár az alkohol eleinte valóban elálmosíthat, hosszú távon alvászavarok kialakulásához vezethet (pl. megzavarhatja a REM szakaszt, gyakrabban járunk ki este a mosdóba).

Írta: S.J, újságíró, Forrás: What Happens to Your Body When You Stop Drinking Alcohol (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.