Valóban könnyebb a leszokás az e-cigarettával?

Valóban könnyebb a leszokás az e-cigarettával?

Valóban könnyebb a leszokás az e-cigarettával?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az új típusú füstmentes dohánytermékek a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem támogatják a leszokást, sőt a cigarettával való gyakori együttes használatnak köszönhetően még veszélyesebbek is lehetnek.

Azt, hogy a dohányzás káros az egészségre, ma már senki nem vitatja. Az új dohánytermékeket azonban a hagyományos cigaretta kevésbé ártalmas verziójának állítják be, mellyel az alternatívát kereső dohányzókat célozzák.

A cél a teljes leszokás legyen

„A dohányipar az új típusú dohánytermékeket a dohányzás visszaszorítása érdekében megalkotott stratégia részeként, ártalomcsökkentő termékekként szeretné pozícionálni. Ez azonban szemben áll minden eddigi népegészségügyi törekvéssel, amelynek kiemelt célja, hogy az egészségre ártalmas szereket és eszközöket korlátozza, a betegségeket megelőzze, illetve szűrővizsgálatokkal idejében felismerje, valamint az egészséges életmódot népszerűsítse” – hangsúlyozzák a Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei.

Milyen egészségkárosító következményeket okozhatnak az új típusú dohánytermékek?

Mindezek mellett az új típusú dohánytermékek nikotintartalmáról sem szabad megfeledkezni. Több kutatás alátámasztja, hogy a nikotin nem csak függőséget okoz, hanem számos más egészségkárosító következménye ismert:

  • szerepet játszik az érelmeszesedés,
  • az inzulinrezisztencia,
  • illetve a daganatos betegségek kialakulásában,
  • növeli a szívfrekvenciát,
  • rontja a vérkeringést
  • emeli a vérnyomást
  • káros hatással van a termékenységre és a magzati fejlődésre,
  • gyermekkorban hozzájárulhat a fiatalkori viselkedészavarok,
  • hangulatzavarok,
  • függőségek kialakulásához.

Valóban könnyebb a leszokás az e-cigarettával?

Az e-cigaretta ugyanolyan nikotinfüggőséget képes kialakítani, mint a hagyományos cigaretta. Veszélyes, mert a rendszeres használata bizonyítottan növeli a cigarettára való rászokás esélyét, valamint fogékonnyá tesz a többféle dohánytermék együttes használatára is. Ez különösen kockázatos a fiatalok esetében, akik körében újabb ismeretek szerint egyre népszerűbbek az új típusú nikotintartalmú és dohánytermékek.

Forrás:Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.