Nátha

Nátha

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A meghűlés, megfázás vagy nátha a felső légutak heveny vírusos fertőzése, amely ellen nem létezik védőoltás. A vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, aminek következtében kialakulnak a nátha jellegzetes tünetei. A betegség fertőz, ezért megbetegedés esetén érdemes a közösséget kerülni.

A nátha tünetei

 • Gyengeség
 • Elesettség
 • Hőemelkedés, ritkábban láz
 • Orrváladékozás
 • Orrdugulás
 • Fejfájás
 • Könnyezés
 • Tüsszögés
 • Torokfájás, torokkaparás
 • Köhögés

Miért fázunk meg?

A nátha az őszi/téli hónapokban gyakrabban előfordul, hiszen ebben az időszakban az immunrendszerünk könnyebben legyengül: szervezetünk kevesebb vitaminhoz, napsütéshez jut, a hidegnek kitett területek (pl: orr) vérellátása romlik és ebben az időszakban kevesebbet is mozgunk.

Hogyan terjed a betegség?

A vírusok cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjednek, azonban fontos megemlíteni a kontakt úton történő terjedést is. Ha a tenyerünkbe köhögünk, tüsszentünk, egy kézfogás által, a tömegközlekedés vagy közös tárgyak használata során átadhatjuk a betegséget.

Hogyan kezelhető a megfázás?

A közönséges nátha tünetei néhány nap, esetleg egy hét alatt mérséklődnek, kezelés nélkül is megszűnnek. Egyenletes hőmérséklet a lakásban, ágynyugalom tovább segítheti a gyógyulást, de alkalmazhatunk tüneti szereket is: orrcsepp, orrspray, torokfertőtlenítő készítmények, vitaminok, köptető. Fontos azonban tudni, hogy az egyszerű megfázásnál az antibiotikum alkalmazása felesleges.

Tartós, magas láz esetén, lázcsillapítás is szóba jöhet. Gyermeknek aszpirint ne adjunk! Ha panaszaink nem múlnak, érdemes felkeresni háziorvosunkat a szövődmények kialakulásának megelőzése miatt.

Legfontosabb a megelőzés

Az elsődleges megelőzésnek a higiéniás szabályok fokozott betartását tekinthetjük, hiszen ezek figyelmen kívül hagyása miatt könnyedén átadhatjuk vagy elkaphatjuk a betegséget. A betegség átadásának lehetőségét csökkentjük, ha köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendőt használunk. Rendkívül fontos, hogy szervezetünket a téli időszakban is fitten tartsuk, hiszen a legyengült immunrendszer nem biztosít hatékony ellenállást a vírusokkal szemben.

 • Fontos a rendszeres vízzel és szappannal történő kézmosás: minden hazaérkezéskor, közös tárgyak vagy tömegközlekedési eszközök használata után, továbbá akkor, ha olyan személlyel találkozott, aki fertőzött.
 • Egészséges immunrendszer fenntartása: táplálkozzon kiegyensúlyozottan, tápanyagokban gazdagon, mozogjon a szabadban, a friss levegőn és kerülje a tartós stresszt.

Útmutató

 • A meghűlés, megfázás vagy nátha a felső légutak heveny vírusos fertőzése, amely ellen nem létezik védőoltás.
 • A betegség fertőz, ezért érdemes a közösséget kerülni.
 • A vírusok cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjednek.
 • A közönséges nátha tünetei néhány nap, esetleg egy hét alatt mérséklődnek, kezelés nélkül is megszűnnek.
Nátha - Részletesen a témáról
Náthás vagyok vagy allergiás?

Náthás vagyok vagy allergiás?

Tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás – aki először tapasztalja az allergia tüneteit, könnyen hiheti, hogy náthás. Ám ha a panaszok huzamosabb időn át sem javulnak, esetleg tavaly is az évnek ebben az időszakában jelentkeztek, akkor gyanakodhatunk allergiára.
Orrdugulás - Mikor lehet szükség műtétre?

Orrdugulás - Mikor lehet szükség műtétre?

Idejében felismerve még jól kezelhető, de elhúzódó panaszok esetén akár műtétre is szükség lehet. A krónikus orrdugulás kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa számolt be.
Laborvizsgálatok értelmezése: Fehérvérsejtek

Laborvizsgálatok értelmezése: Fehérvérsejtek

A fehérvérsejtek elsődleges feladata a fertőzések leküzdése. A fehérvérsejtek (FVS) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
Lázcsillapítás – Kell vagy nem kell?

Lázcsillapítás – Kell vagy nem kell?

Mikor csillapítsunk lázat? Szükséges-e egyáltalán? Összeszedtük a lázcsillapítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Hogyan kezeljük a légúti megbetegedéseket gyerekeknél?

Hogyan kezeljük a légúti megbetegedéseket gyerekeknél?

A csecsemőkorban kialakuló légúti gyulladásos elváltozások kezelése fokozottabb figyelmet követel meg, mert meghatározóak a szűkebb anatómiai viszonyok. Mit tehetünk ilyenkor?
Milyen lázcsillapítót válasszunk?

Milyen lázcsillapítót válasszunk?

A láz a szervezet egy védekező mechanizmusa, így nem kell minden esetben csillapítani. A láz maga nem betegség, hanem egy kísérő tünet, így csökkentése nem oki, hanem mindig tüneti terápia.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan előzhető meg a nátha kialakulása?
Mit írtak mások a nátha témában?
Hasznos lehet
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Diszlexiával, magatartászavarral, autizmussal küzdő fiatalok számára hiánypótló képregény jelent meg a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház szakmai támogatásával.
Cukorbetegen a terhesség tervezése, előkészítése rendkívüli gondosságot igényel, hiszen a nem megfelelő vércukorszint befolyásolhatja a magzat fejlődését, valamint növelheti a vetél ...
Tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás – aki először tapasztalja az allergia tüneteit, könnyen hiheti, hogy náthás. Ám ha a panaszok huzamosabb időn át sem javulnak, esetleg ...