Nátha

Nátha

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A meghűlés, megfázás vagy nátha a felső légutak heveny vírusos fertőzése, amely ellen nem létezik védőoltás. A vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, aminek következtében kialakulnak a nátha jellegzetes tünetei. A betegség fertőz, ezért megbetegedés esetén érdemes a közösséget kerülni.

A nátha tünetei

 • Gyengeség
 • Elesettség
 • Hőemelkedés, ritkábban láz
 • Orrváladékozás
 • Orrdugulás
 • Fejfájás
 • Könnyezés
 • Tüsszögés
 • Torokfájás, torokkaparás
 • Köhögés

Miért fázunk meg?

A nátha az őszi/téli hónapokban gyakrabban előfordul, hiszen ebben az időszakban az immunrendszerünk könnyebben legyengül: szervezetünk kevesebb vitaminhoz, napsütéshez jut, a hidegnek kitett területek (pl: orr) vérellátása romlik és ebben az időszakban kevesebbet is mozgunk.

Hogyan terjed a betegség?

A vírusok cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjednek, azonban fontos megemlíteni a kontakt úton történő terjedést is. Ha a tenyerünkbe köhögünk, tüsszentünk, egy kézfogás által, a tömegközlekedés vagy közös tárgyak használata során átadhatjuk a betegséget.

Hogyan kezelhető a megfázás?

A közönséges nátha tünetei néhány nap, esetleg egy hét alatt mérséklődnek, kezelés nélkül is megszűnnek. Egyenletes hőmérséklet a lakásban, ágynyugalom tovább segítheti a gyógyulást, de alkalmazhatunk tüneti szereket is: orrcsepp, orrspray, torokfertőtlenítő készítmények, vitaminok, köptető. Fontos azonban tudni, hogy az egyszerű megfázásnál az antibiotikum alkalmazása felesleges.

Tartós, magas láz esetén, lázcsillapítás is szóba jöhet. Gyermeknek aszpirint ne adjunk! Ha panaszaink nem múlnak, érdemes felkeresni háziorvosunkat a szövődmények kialakulásának megelőzése miatt.

Legfontosabb a megelőzés

Az elsődleges megelőzésnek a higiéniás szabályok fokozott betartását tekinthetjük, hiszen ezek figyelmen kívül hagyása miatt könnyedén átadhatjuk vagy elkaphatjuk a betegséget. A betegség átadásának lehetőségét csökkentjük, ha köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendőt használunk. Rendkívül fontos, hogy szervezetünket a téli időszakban is fitten tartsuk, hiszen a legyengült immunrendszer nem biztosít hatékony ellenállást a vírusokkal szemben.

 • Fontos a rendszeres vízzel és szappannal történő kézmosás: minden hazaérkezéskor, közös tárgyak vagy tömegközlekedési eszközök használata után, továbbá akkor, ha olyan személlyel találkozott, aki fertőzött.
 • Egészséges immunrendszer fenntartása: táplálkozzon kiegyensúlyozottan, tápanyagokban gazdagon, mozogjon a szabadban, a friss levegőn és kerülje a tartós stresszt.

Útmutató

 • A meghűlés, megfázás vagy nátha a felső légutak heveny vírusos fertőzése, amely ellen nem létezik védőoltás.
 • A betegség fertőz, ezért érdemes a közösséget kerülni.
 • A vírusok cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjednek.
 • A közönséges nátha tünetei néhány nap, esetleg egy hét alatt mérséklődnek, kezelés nélkül is megszűnnek.
Nátha - Részletesen a témáról
Akár egy hét alatt is kialakulhat orrcseppfüggőség
Állandó orrdugulás, gyakori orrvérzés, irritált nyálkahártya: ezeket a tüneteket a vény nélkül kapható orrspray-k túlzásba vitt használata is okozhatja. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa arról is tájékoztatott, hogy a függőség gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat.
Iskolakezdés és betegségek – mire számíthat a szülő?
Iskola és óvodakezdés során gyakran tapasztalható, hogy alig kezdődött el a félév gyermekünk rövid idő elteltével megbetegszik. Ilyenkor gyakran fordulnak elő náthás, felsőlégúti huruttal, köhögéssel járó megbetegedések a gyermek közösségekben.
Náthás vagyok vagy allergiás?
Tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás – aki először tapasztalja az allergia tüneteit, könnyen hiheti, hogy náthás. Ám ha a panaszok huzamosabb időn át sem javulnak, esetleg tavaly is az évnek ebben az időszakában jelentkeztek, akkor gyanakodhatunk allergiára.
Mi okozhatja télen a légúti panaszokat?
A téli hónapokban jóval gyakrabban jelentkeznek az embereknél légúti panaszok, mint az év többi részében. Ehhez sok minden hozzájárul, többek között a hideg időjárás, a fűtési szezonra jellemző szmog, de szerepe van ebben a koronavírus járványnak is. Mi állhat a légúti panaszok háttérben?
Honnan tudhatom, hogy a betegségem több, mint megfázás?
Az időjárás változékonysága miatt sokszor nehezen tudjuk eldönteni, hogy egy könnyebb megfázással vagy egy komolyabb vírussal állunk szemben. Összeszedtük azokat a jeleket, amelyek segíthetik eldönteni, melyik állhat a háttérben.
Megfázás, influenza vagy Covid-19?
A különböző eredetű légúti megbetegedések rendkívül gyakoriak. Ezek sok esetben járnak hasonló tünetekkel, így egymástól való elkülönítésük nem mindig egyszerű feladat. Vegyük sorra, hogy mik segíthetnek eldönteni, hogy egy egyszerű megfázással, influenzával vagy éppen koronavírus fertőzéssel állunk szemben.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan állapot van, ami e panaszok hátterében állhat. Melyek ezek?
Orrdugulás - Mikor lehet szükség műtétre?
Idejében felismerve még jól kezelhető, de elhúzódó panaszok esetén akár műtétre is szükség lehet. A krónikus orrdugulás kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa számolt be.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan előzhető meg a nátha kialakulása?
Hasznos lehet
Honnan tudhatom, hogy a betegségem több, mint megfázás?
Az időjárás változékonysága miatt sokszor nehezen tudjuk eldönteni, hogy egy könnyebb megfázással vagy egy komolyabb vírussal állunk szemben. Összeszedtük azokat a jeleket, amelyek segíthetik...
Iskolakezdés és betegségek – mire számíthat a szülő?
Iskola és óvodakezdés során gyakran tapasztalható, hogy alig kezdődött el a félév gyermekünk rövid idő elteltével megbetegszik. Ilyenkor gyakran fordulnak elő náthás, felsőlégúti huruttal, köhögéssel...