Nátha

Nátha

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A meghűlés, megfázás vagy nátha a felső légutak heveny vírusos fertőzése, amely ellen nem létezik védőoltás. A vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, aminek következtében kialakulnak a nátha jellegzetes tünetei. A betegség fertőz, ezért megbetegedés esetén érdemes a közösséget kerülni.

A nátha tünetei

 • Gyengeség
 • Elesettség
 • Hőemelkedés, ritkábban láz
 • Orrváladékozás
 • Orrdugulás
 • Fejfájás
 • Könnyezés
 • Tüsszögés
 • Torokfájás, torokkaparás
 • Köhögés

Miért fázunk meg?

A nátha az őszi/téli hónapokban gyakrabban előfordul, hiszen ebben az időszakban az immunrendszerünk könnyebben legyengül: szervezetünk kevesebb vitaminhoz, napsütéshez jut, a hidegnek kitett területek (pl: orr) vérellátása romlik és ebben az időszakban kevesebbet is mozgunk.

Hogyan terjed a betegség?

A vírusok cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjednek, azonban fontos megemlíteni a kontakt úton történő terjedést is. Ha a tenyerünkbe köhögünk, tüsszentünk, egy kézfogás által, a tömegközlekedés vagy közös tárgyak használata során átadhatjuk a betegséget.

Hogyan kezelhető a megfázás?

A közönséges nátha tünetei néhány nap, esetleg egy hét alatt mérséklődnek, kezelés nélkül is megszűnnek. Egyenletes hőmérséklet a lakásban, ágynyugalom tovább segítheti a gyógyulást, de alkalmazhatunk tüneti szereket is: orrcsepp, orrspray, torokfertőtlenítő készítmények, vitaminok, köptető. Fontos azonban tudni, hogy az egyszerű megfázásnál az antibiotikum alkalmazása felesleges.

Tartós, magas láz esetén, lázcsillapítás is szóba jöhet. Gyermeknek aszpirint ne adjunk! Ha panaszaink nem múlnak, érdemes felkeresni háziorvosunkat a szövődmények kialakulásának megelőzése miatt.

Legfontosabb a megelőzés

Az elsődleges megelőzésnek a higiéniás szabályok fokozott betartását tekinthetjük, hiszen ezek figyelmen kívül hagyása miatt könnyedén átadhatjuk vagy elkaphatjuk a betegséget. A betegség átadásának lehetőségét csökkentjük, ha köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendőt használunk. Rendkívül fontos, hogy szervezetünket a téli időszakban is fitten tartsuk, hiszen a legyengült immunrendszer nem biztosít hatékony ellenállást a vírusokkal szemben.

 • Fontos a rendszeres vízzel és szappannal történő kézmosás: minden hazaérkezéskor, közös tárgyak vagy tömegközlekedési eszközök használata után, továbbá akkor, ha olyan személlyel találkozott, aki fertőzött.
 • Egészséges immunrendszer fenntartása: táplálkozzon kiegyensúlyozottan, tápanyagokban gazdagon, mozogjon a szabadban, a friss levegőn és kerülje a tartós stresszt.

Útmutató

 • A meghűlés, megfázás vagy nátha a felső légutak heveny vírusos fertőzése, amely ellen nem létezik védőoltás.
 • A betegség fertőz, ezért érdemes a közösséget kerülni.
 • A vírusok cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjednek.
 • A közönséges nátha tünetei néhány nap, esetleg egy hét alatt mérséklődnek, kezelés nélkül is megszűnnek.
Nátha - Részletesen a témáról
Laborvizsgálatok értelmezése: Fehérvérsejtek

Laborvizsgálatok értelmezése: Fehérvérsejtek

A fehérvérsejtek elsődleges feladata a fertőzések leküzdése. A fehérvérsejtek (FVS) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
Lázcsillapítás – Kell vagy nem kell?

Lázcsillapítás – Kell vagy nem kell?

Mikor csillapítsunk lázat? Szükséges-e egyáltalán? Összeszedtük a lázcsillapítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan előzhető meg a nátha kialakulása?
Mit írtak mások a nátha témában?
Hasznos lehet
Koronavírus fertőzésen estél át? Szeretnél vérplazmát adni? Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segítségedre szolgálnak ahhoz, ha plazmaadásoddal szeretnéd a fertőzöt ...
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintole ...
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket ...
Ha úgy érzed, hogy az élet egyetlen értelme az, hogy dolgozol, mindemellett hanyagolod a családodat és a barátaidat, akkor valószínűsíthető, hogy munkamániában szenvedsz. Nézd meg, mit ...