IPF tüdőfibrózis

IPF tüdőfibrózis

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) a ritka betegségek közé tartozik, Magyarországon pár száz embert érinthet. A betegségnek eleinte csak nagyon enyhe tünetei vannak, de akár tünetmentes is lehet. A pontos diagnózis felállításához több szakterület együttműködésére van szükség.

A tüdőfibrózis az úgynevezett intersticiális tüdőbetegségek (ILD) csoportjába tartozó betegség, amely csoport több, mint 200 különböző tüdőbetegséget foglal magában. A betegségek közös jellemzője, hogy a tüdő kötőszövetében gyulladás, hegesedés keletkezik, amely a beteg légzését, így a szervezet oxigénellátását nehezíti. A legtöbbünknek természetes, hogy lélegzünk és a tüdőnk eljuttatja a létfontosságú oxigént a sejtjeinkhez, de tüdőfibrózis esetében ez nincs így.

A nem tipikus és a tipikus tünetek megjelenése

Az IPF ismeretlen eredetű tüdőbetegség, amely eleinte tünetmentes, vagy csak nagyon enyhe tünetei vannak:

  • gyakori fáradtság,
  • apró, száraz köhécselés,
  • étvágytalanság,
  • légzési nehézség, amely kezdetben csak terhelésre jelentkezik.

Ezek a tünetek más légúti betegségnek is lehetnek a tünetei. A betegek általában nem, vagy csak késve fordulnak orvoshoz, pedig minél korábbi fázisban kerül diagnosztizálásra a betegség, annál jobb eséllyel lassítható a tüdőfibrózisban szenvedő beteg állapotromlása. Sokszor csak véletlenül derül fény a betegségre, például egy más okból elvégzett mellkasröntgen esetén.

A betegség előrehaladtával a nehézlégzés és a légszomj nyugalmi állapotban is jelentkezik, valamint megváltozik a körmök és az ujjbegyek alakja, ellaposodnak, kiszélesednek, úgynevezett dobverő ujjak alakulnak ki. Ezek a tünetek már nagyon jellegzetesek.

A tünettől a diagnózisig

A tünetekkel a betegnek először a háziorvost kell felkeresnie, aki tüdőgondozóba utalhatja. Itt el tudják végezni a szükséges vizsgálatok egy részét – például légzésfunkciós vizsgálatot, ami a tüdő kapacitását mutatja meg -, illetve további vizsgálatokat írhatnak elő.

Tüdőfibrózis gyanúja esetén HR-CT (magas felbontású kép készítésére alkalmas berendezés) vizsgálatot kérhet az orvos, amely egészen részletes képet képes készíteni a test belsejéről. A vizsgálat során a számítógép a különböző szögből készített röntgenfelvételeket illeszti össze, az eredmény pedig egy keresztmetszeti kép, amely képes kimutatni a tüdőfibrózisra, a tüdő hegesedésére utaló elváltozásokat.

A diagnózishoz fonendoszkópot is alkalmaznak: a heges tüdő vizsgálata során jellegzetes, tépőzárhoz hasonló hang hallható.

A terápia betartása létfontosságú

A szakértői csapat által felállított pontos diagnózis az alapja a személyre szabott terápiának. Létfontosságú, hogy a beteg pontosan betartsa a terápia előírásait és végrehajtsa azokat az életmódbeli változtatásokat, amelyek támogatják a terápiát – itt elsősorban a megfelelő étrendre és fizikai aktivitásra kell gondolni. Bár a tüdőfibrózis visszafordíthatatlan folyamatot jelent, a terápia pontos követése jelentősen lassíthatja a betegség romlását, hozzájárulva a magasabb életminőség fenntartásához.

Útmutató

  • Az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) egy visszafordíthatatlan folyamat, ami a ritka betegségek közé tartozik.
  • Eleinte tünetmentes, vagy csak nagyon enyhe tünetei vannak: gyakori fáradtság, apró, száraz köhécselés, étvágytalanság, légzési nehézség, amely kezdetben csak terhelésre jelentkezik.
  • A betegség előrehaladtával a nehézlégzés és a légszomj nyugalmi állapotban is jelentkezik, valamint megváltozik a körmök és az ujjbegyek alakja, ellaposodnak, kiszélesednek, úgynevezett dobverő ujjak alakulnak ki.
  • A szakértői csapat által felállított pontos diagnózis az alapja a személyre szabott terápiának.
  • Létfontosságú, hogy a beteg pontosan betartsa a terápia előírásait és végrehajtsa azokat az életmódbeli változtatásokat, amelyek támogatják a terápiát.
IPF tüdőfibrózis - Részletesen a témáról
Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?
Tüdőfibrózis tünetekkel a betegnek először a háziorvost kell felkeresnie, aki tüdőgondozóba utalhatja, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatok egy részét. Ha beigazolódik a tüdőfibrózis, akkor a beteg a területileg illetékes IPF Centrumba kerül, ahol további vizsgálatok várnak rá a pontos diagnózis felállítása érdekében. Melyek ezek?
Tüdőfibrózissal összefüggő ritka betegségek
Napjainkban több mint 6000 ritka betegség létezik, amelyek 80%-a genetikai okokra vezethető vissza. Ennek ellenére az alapbetegségek gyakran átlagos tünetei miatt sokszor akár négy évbe is telhet egy ritka betegség pontos diagnózisának felállítása. A tüdőfibrózis egy ritka, a légutak közötti szöveteket érintő tüdőbetegség, amely különböző alapbetegségekben jelentkezhet, melyek ezek?
Mit tegyünk kánikulában, ha tüdőbetegek vagyunk?
Szinte minden tüdőbetegség esetében terhet jelent a nyári hőség, és így van ez az ILD-vel élőkkel is. A légzési nehézségek és a fáradékonyság amúgy is megnehezíti az ILD-s betegek hétköznapjait, de a nyári meleg további kihívásokkal szembesíti őket. Mit tehet nyáron egy tüdőbeteg?
Mit tehetünk a hozzátartozónkért, ha IPF beteg?
A család és a hozzátartozók sokat segíthetnek abban, hogy az IPF betegség miatt megváltozott életminőség és a mindennapi tennivalók fizikai és lelki terhe minél kevésbé háruljon a betegre. Hogyan?
Mit tehetünk, ha tüdőfibrózisban szenvedünk?
Jelenleg nincs ismert gyógymód a tüdőfibrózisra, azonban a megfelelő terápia lassíthatja a betegség előrehaladását. Az alábbi tanácsok betartásával javítható a betegek életminősége.
Mire figyeljen az ILD-s beteg ősszel?
Az ILD betegség leggyakoribb tünete a nehézlégzés, amely fizikai terhelés során jelentkezik a tüdő folyamatos és visszafordíthatatlan hegesedése miatt. Bár a betegség gyógyíthatatlan, mégis van néhány dolog, amivel javíthatunk életminőségünkön az őszi-téli időszakban.
Miért nehéz az ILD diagnózisa?
Az ILD (intersticiális tüdőbetegség) betegségcsoportot legtöbben az idősebb korhoz kötik, miközben sajnos fiatalok között is előfordulhat. Miért nehéz a diagnózis?
Mi okozhatja télen a légúti panaszokat?
A téli hónapokban jóval gyakrabban jelentkeznek az embereknél légúti panaszok, mint az év többi részében. Ehhez sok minden hozzájárul, többek között a hideg időjárás, a fűtési szezonra jellemző szmog, de szerepe van ebben a koronavírus járványnak is. Mi állhat a légúti panaszok háttérben?
Hasznos lehet
Hogyan fogadjuk el az IPF diagnózist?
Az idiopathiás tüdőfibrózis (IPF) ritka betegségnek számít, melynek előfordulása kevesebb mint 1, 2000 lakosra vetítve. Mit tehetünk, hogy könnyebben elfogadjuk a diagnózist?
Mit tehetünk a hozzátartozónkért, ha IPF beteg?
A család és a hozzátartozók sokat segíthetnek abban, hogy az IPF betegség miatt megváltozott életminőség és a mindennapi tennivalók fizikai és lelki terhe minél kevésbé háruljon a betegre. Hogyan?
Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?
Tüdőfibrózis tünetekkel a betegnek először a háziorvost kell felkeresnie, aki tüdőgondozóba utalhatja, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatok egy részét. Ha beigazolódik a tüdőfibrózis, akkor a beteg...