Mit tehetünk a hozzátartozónkért, ha IPF beteg?

Mit tehetünk a hozzátartozónkért, ha IPF beteg?

Mit tehetünk a hozzátartozónkért, ha IPF beteg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.19.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A család és a hozzátartozók sokat segíthetnek abban, hogy az IPF betegség miatt megváltozott életminőség és a mindennapi tennivalók fizikai és lelki terhe minél kevésbé háruljon a betegre. Hogyan?

A család támogató hozzáállása már a kezdetektől, a diagnózis felállítása során fontos szerepet játszik, hiszen a tünetek megjelenésétől a diagnózisig tartó betegút jelentősen lerövidülhet, ha a beteg segítséget kap a különféle rendelések, szakemberek, vizsgálatok és leletek útvesztőjében.

Mire figyeljen a család?

A betegség előrehaladottságával a beteg élete gyökeresen megváltozik, ugyanis a hegesedés miatt a tüdő kapacitása csökken és a légzési nehézség kihat a beteg munkavégző képességére és a terhelhetőségére. Sok esetben a beteg kénytelen feladni munkáját, ami egy korábban aktív ember számára – a betegség tudata mellett – lelkileg is megterhelő lehet. A családnak ilyen esetben arra kell törekednie, hogy a beteget minél jobban vonják be a családi életbe az állapotának megfelelően, segítsék, hogy ne érezzen kirekesztettséget, ezzel támogatva a beteg mentális egészségének megőrzését.

Élettér

Lehetőség szerint olyan helyiségben rendezzük be a beteg életterét, ahol nem szükséges lépcsőznie, és könnyen ki tud jutni az otthonából. Segítsünk a kiegészítő oxigénterápia esetén a palackok praktikus elhelyezésében – ágy mellé, a kedvenc fotel mellé -, és cseréjében. Ha a beteg is beleegyezik, tegyük el a felesleges bútorokat, tárgyakat, amelyek a mozgást akadályozhatják.

A levegő tisztán tartása

A beteg tüdejét irritálhatja a belélegzett por, a dohányfüst, a kemikáliák, ezért kerüljük a dohányzást, szellőztessünk gyakran, illetve olyan tisztítószereket használjunk, amelyek illatanyagmentesek. Érdemes a nyílászárókat, klímát gyakran tisztítani és igyekezzünk a levegő felesleges nedvesség tartalmát minél jobban csökkenteni, ugyanis ezzel megakadályozhatjuk a penész, spórák és baktériumok terjedését.

Mozgás

Fontos, hogy a beteg az állapotának megfelelően mozogjon, tartsa fent fizikai aktivitását - gyógytornász tud segíteni az optimális mozgás és torna meghatározásában -, de gondoljunk arra, hogy milyen nagy segítség a betegnek, ha a heti bevásárlást elintézzük és rá csak a kisebb és közeli boltokban intézhető vásárlás hárul. Ne feledjük, hogy a betegnek sokszor a cipő bekötése is fáradtságot okoz, ehhez mérten talán érthető, hogy a nagybevásárlás mekkora segítséget is jelent.

Általában is elmondhatjuk, hogy ha módunk van rá, segítsük a beteget a közlekedésben, a kontroll vizsgálatra járásban, a hivatalos ügyek intézésében. Próbáljunk a beteg tempójához lelassítani, ne sürgessük, és ha látjuk, hogy elfárad, tartsunk szünetet a közös tevékenységben.

Terápiahűség

A betegség előrehaladása lehet lassú, évekig tartó romlás (progresszió) vagy gyorsabb romlás, de sajnos vannak esetek, amikor extrém gyors romlásról beszélhetünk. Emellett a terápiának is lehetnek különféle mellékhatásai. Figyeljünk oda a tünetek változására, a család ebben is tud segíteni a betegnek. Az új tünetek megjelenésére és a terápia betartására különösen figyelmet kell szentelni. Minden beteg más és más, van, akinél  ízületi panaszok lépnek fel, van, akinél a reflux erősödik, és van, akinél köhögéscsillapításra van szükség.

Mit tehetünk még?

A betegség a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem gyógyítható, amivel nehéz szembenéznie nem csak a betegnek, hanem a hozzátartozóknak is. A törődés, a családi kapcsolatok fenntartása, a türelem és megértés, szükség esetén pedig pszichológus szakember bevonása azok a feladatok, amelyekben a fizikai segítség mellett a legtöbbet tehetnek a hozzátartozók a beteg életminősége és lelkiállapota érdekében.

Forrás: Hellercom

Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.08.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Hogyan fogadjuk el az IPF diagnózist?
Az idiopathiás tüdőfibrózis (IPF) ritka betegségnek számít, melynek előfordulása kevesebb mint 1, 2000 lakosra vetítve. Mit tehetünk, hogy könnyebben elfogadjuk a diagnózist?
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.