Mit tehetünk a hozzátartozónkért, ha IPF beteg?

Mit tehetünk a hozzátartozónkért, ha IPF beteg?

Mit tehetünk a hozzátartozónkért, ha IPF beteg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.19.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A család és a hozzátartozók sokat segíthetnek abban, hogy az IPF betegség miatt megváltozott életminőség és a mindennapi tennivalók fizikai és lelki terhe minél kevésbé háruljon a betegre. Hogyan?

A család támogató hozzáállása már a kezdetektől, a diagnózis felállítása során fontos szerepet játszik, hiszen a tünetek megjelenésétől a diagnózisig tartó betegút jelentősen lerövidülhet, ha a beteg segítséget kap a különféle rendelések, szakemberek, vizsgálatok és leletek útvesztőjében.

Mire figyeljen a család?

A betegség előrehaladottságával a beteg élete gyökeresen megváltozik, ugyanis a hegesedés miatt a tüdő kapacitása csökken és a légzési nehézség kihat a beteg munkavégző képességére és a terhelhetőségére. Sok esetben a beteg kénytelen feladni munkáját, ami egy korábban aktív ember számára – a betegség tudata mellett – lelkileg is megterhelő lehet. A családnak ilyen esetben arra kell törekednie, hogy a beteget minél jobban vonják be a családi életbe az állapotának megfelelően, segítsék, hogy ne érezzen kirekesztettséget, ezzel támogatva a beteg mentális egészségének megőrzését.

Élettér

Lehetőség szerint olyan helyiségben rendezzük be a beteg életterét, ahol nem szükséges lépcsőznie, és könnyen ki tud jutni az otthonából. Segítsünk a kiegészítő oxigénterápia esetén a palackok praktikus elhelyezésében – ágy mellé, a kedvenc fotel mellé -, és cseréjében. Ha a beteg is beleegyezik, tegyük el a felesleges bútorokat, tárgyakat, amelyek a mozgást akadályozhatják.

A levegő tisztán tartása

A beteg tüdejét irritálhatja a belélegzett por, a dohányfüst, a kemikáliák, ezért kerüljük a dohányzást, szellőztessünk gyakran, illetve olyan tisztítószereket használjunk, amelyek illatanyagmentesek. Érdemes a nyílászárókat, klímát gyakran tisztítani és igyekezzünk a levegő felesleges nedvesség tartalmát minél jobban csökkenteni, ugyanis ezzel megakadályozhatjuk a penész, spórák és baktériumok terjedését.

Mozgás

Fontos, hogy a beteg az állapotának megfelelően mozogjon, tartsa fent fizikai aktivitását - gyógytornász tud segíteni az optimális mozgás és torna meghatározásában -, de gondoljunk arra, hogy milyen nagy segítség a betegnek, ha a heti bevásárlást elintézzük és rá csak a kisebb és közeli boltokban intézhető vásárlás hárul. Ne feledjük, hogy a betegnek sokszor a cipő bekötése is fáradtságot okoz, ehhez mérten talán érthető, hogy a nagybevásárlás mekkora segítséget is jelent.

Általában is elmondhatjuk, hogy ha módunk van rá, segítsük a beteget a közlekedésben, a kontroll vizsgálatra járásban, a hivatalos ügyek intézésében. Próbáljunk a beteg tempójához lelassítani, ne sürgessük, és ha látjuk, hogy elfárad, tartsunk szünetet a közös tevékenységben.

Terápiahűség

A betegség előrehaladása lehet lassú, évekig tartó romlás (progresszió) vagy gyorsabb romlás, de sajnos vannak esetek, amikor extrém gyors romlásról beszélhetünk. Emellett a terápiának is lehetnek különféle mellékhatásai. Figyeljünk oda a tünetek változására, a család ebben is tud segíteni a betegnek. Az új tünetek megjelenésére és a terápia betartására különösen figyelmet kell szentelni. Minden beteg más és más, van, akinél  ízületi panaszok lépnek fel, van, akinél a reflux erősödik, és van, akinél köhögéscsillapításra van szükség.

Mit tehetünk még?

A betegség a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem gyógyítható, amivel nehéz szembenéznie nem csak a betegnek, hanem a hozzátartozóknak is. A törődés, a családi kapcsolatok fenntartása, a türelem és megértés, szükség esetén pedig pszichológus szakember bevonása azok a feladatok, amelyekben a fizikai segítség mellett a legtöbbet tehetnek a hozzátartozók a beteg életminősége és lelkiállapota érdekében.

Forrás: Hellercom

Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.08.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.