Mit tehetünk, ha tüdőfibrózisban szenvedünk?

Mit tehetünk, ha tüdőfibrózisban szenvedünk?

Mit tehetünk, ha tüdőfibrózisban szenvedünk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.20.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Jelenleg nincs ismert gyógymód a tüdőfibrózisra, azonban a megfelelő terápia lassíthatja a betegség előrehaladását. Az alábbi tanácsok betartásával javítható a betegek életminősége.
  • Ha dohányzunk, azonnal hagyjunk fel ezzel a káros szokással.
  • Bár néha nehéz lehet elkezdeni, de fontos egy kevés mozgást is beiktatni a napi teendők közé. Ez lehet egy kis séta, kertészkedés vagy nyújtás. A napi 15-30 perc könnyed mozgásra érdemes törekedni.
  • Helyes diéta tartásával a beteg elkerülheti a túlsúlyt, ami szintén nehezítheti a légzést, azonban a kóros soványság miatti izomvesztés is a légzés rovására mehet, hiszen a beteg kevesebb izmot tud használni levegővétel során. A kiegyensúlyozott étrend, amely elegendő fehérjét, szénhidrátot, esszenciális zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, a fertőzések és más betegségek leküzdésében is segít.
  • Végül, a pihentető és elegendő alvás is fontos, figyeljünk oda, hogy naponta legalább 7-8 órát töltsünk alvással. Az IPF-betegek számára több izommunkát és energiát jelent a napi tevékenységeik elvégzése, ami fárasztó lehet. Ha a beteg nem piheni ki magát, másnap fáradtság, koncentrációhiány, feledékenység és a légzés során további nehézségek jelentkezhetnek. Ennek elkerülése érdekében: figyeljünk oda a koffeinbevitelre, például a kávét és az energiaitalokat, különösen délután és este már ne fogyasszuk!
  • Tartsunk rendszeres alvási ütemtervet: ha minden nap ugyanabban az időben fekszünk le és ébredünk, könnyebben tudunk kialakítani egy olyan alvásritmust, amelyet a szervezetünk meg tud szokni.
  • Fogyasszunk nagyobb mennyiségű ételt a nap elején, hogy szervezetünknek legyen ideje azt megemészteni mielőtt elalszunk.
  • Lefekvés előtt hagyjunk időt a pihenésre, ilyenkor már csökkentsük az elektronikus eszközökkel, például mobiltelefonokkal vagy laptopokkal töltött időt.

Forrás: HellerCom

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.