Mit együnk vagy ne együnk, ha fáj a hasunk?

Mit együnk vagy ne együnk, ha fáj a hasunk?

Mit együnk vagy ne együnk, ha fáj a hasunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Melyek azok az ételek, amelyeket ehetünk hasfájás esetén? Milyen ételeket érdemes kerülni ilyenkor? Összeszedtünk néhány ételt, ami amellett, hogy megfelelő tápanyaggal látja el a szervezetünket, még kíméli is a gyomrunkat.

Amikor fáj vagy görcsöl a hasunk, az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy olyan dolgot együnk, ami tovább ront a helyzeten. Mit tehetünk ilyenkor?

A legfontosabb: a folyadékpótlás

Ha hányással és/vagy hasmenéssel küzdünk, ne ragaszkodjunk a szilárd ételek fogyasztásához, hanem inkább arra figyeljünk, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot igyunk (pl. sportitalok, üres húsleves, kókusztej, stb).

Milyen ételeket fogyasszunk?

Az alábbi ételeket érdemes fogyasztani gyomorfájdalom esetén:

  • Banán
  • Rizs
  • Almapüré, almaszósz 
  • Piritós

Mit ehetünk hasfájás esetén?

Amennyiben a fent felsoroltak nem okoznak számunkra további panaszokat, bővíthetjük a „menünket” sütőben sült burgonyával ás/vagy sovány, bőr nélküli csirkemellel. Ha jobban érezzük magunkat, azaz 24-48 óra elteltével sem megy a hasunk és hányást sem tapasztalunk, megpróbálkozhatunk a párolt zöldség és kisebb mennyiségű gyümölcs fogyasztással is.

Mit NE együnk?

Hasfájás, gyomorpanasz esetén érdemes kerülni az alábbi ételeket:

  • Tejtermékek (sajt, tej, jégkrém)
  • Olajban sült, zsíros ételek
  • Szénsavas üdítőitalok
  • Fűszeres ételek  
  • Nyers gyümölcsök és zöldségek

Mikor forduljunk orvoshoz?

Időnként bárkivel előfordulhat, hogy gyomorrontása van, de ha túl gyakran fáj a hasunk, székrekedésünk és/vagy hasmenésünk van, mindezek mellett fogyást, véres székletet, étvágytalanságot vagy ismeretlen eredetű hasi görcsöket tapasztalunk, mielőbb forduljunk orvoshoz további kivizsgálás és a megfelelő kezelés érdekében.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: What to Eat (or Not) When Your Stomach Hurts (WebMD)

Ajánlott vizsgálat
Ajánlott gyógyszer
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.