Mit együnk vagy ne együnk, ha fáj a hasunk?
Mit együnk vagy ne együnk, ha fáj a hasunk?
Amikor fáj vagy görcsöl a hasunk, az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy olyan dolgot együnk, ami tovább ront a helyzeten. Mit tehetünk ilyenkor?
A legfontosabb: a folyadékpótlás
Ha hányással és/vagy hasmenéssel küzdünk, ne ragaszkodjunk a szilárd ételek fogyasztásához, hanem inkább arra figyeljünk, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot igyunk (pl. sportitalok, üres húsleves, kókusztej, stb).
Milyen ételeket fogyasszunk?
Az alábbi ételeket érdemes fogyasztani gyomorfájdalom esetén:
- Banán
- Rizs
- Almapüré, almaszósz
- Piritós
Mit ehetünk hasfájás esetén?
Amennyiben a fent felsoroltak nem okoznak számunkra további panaszokat, bővíthetjük a „menünket” sütőben sült burgonyával ás/vagy sovány, bőr nélküli csirkemellel. Ha jobban érezzük magunkat, azaz 24-48 óra elteltével sem megy a hasunk és hányást sem tapasztalunk, megpróbálkozhatunk a párolt zöldség és kisebb mennyiségű gyümölcs fogyasztással is.
Mit NE együnk?
Hasfájás, gyomorpanasz esetén érdemes kerülni az alábbi ételeket:
- Tejtermékek (sajt, tej, jégkrém)
- Olajban sült, zsíros ételek
- Szénsavas üdítőitalok
- Fűszeres ételek
- Nyers gyümölcsök és zöldségek
Mikor forduljunk orvoshoz?
Időnként bárkivel előfordulhat, hogy gyomorrontása van, de ha túl gyakran fáj a hasunk, székrekedésünk és/vagy hasmenésünk van, mindezek mellett fogyást, véres székletet, étvágytalanságot vagy ismeretlen eredetű hasi görcsöket tapasztalunk, mielőbb forduljunk orvoshoz további kivizsgálás és a megfelelő kezelés érdekében.
Írta: S.J, újságíró, Forrás: What to Eat (or Not) When Your Stomach Hurts (WebMD)