Hisztamin intolerancia
A hisztamin a szervezetben természetesen van jelen, az immunrendszer működésében vesz részt, a gyulladás kialakításban van szerepe, de nemcsak szervezetünk termeli: egyes élelmiszereknek különösen magas a hisztamintartalma, míg másoknak jelentéktelen. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban erjesztett, hosszabb ideig érlelt egy étel, annál magasabb a hisztamintartalma. Ilyen élelmiszerek például a sajtok, borok, füstölt húsok, halak és konzervek.
A hisztamin-intolerancia tünetei
A hisztaminkoncentráció normálértéke a vérben 0,3-1,0 ng/ml. az egyéni tolerancia eltérő lehet, azonban minél magasabb koncentrációban fordul elő az emberi szervezetben, annál több és súlyosabb tünetet okozhat. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, érdemes lehet hisztamin-intoleranciára gyanakodnia:
- nehézlégzés, köhögés, hörgőgörcs
- hasi fájdalom, görcsök, émelygés, hányinger, hasmenés, puffadás
- fájdalmas menstruáció
- fokozott gyomorsav termelődés
- vérnyomásesés
- arcpirulás
- fejfájás
Hogyan kezelhető?
A hisztamin-intolerancia kezelése a szigorú, következetes hisztaminmentes diéta, amely kiegészülhet antihisztamin gyógyszerekkel, amelyek segítenek gátolni a hisztamin felszabadulását a szervezetben. Nagyon fontos, hogy a fenti tünetek esetén ne kezdjünk orvosi vizsgálat nélkül diétába, mivel a tünetek más ételintoleranciára is ráillenek, a megfelelő diagnózishoz orvosi vizsgálat szükséges.
Amennyiben megállapították a hisztamin-intoleranciát, az alábbi tanácsok betartása segíthet a megfelelő hisztamin mennyiség szinten tartásáért.
- Fogyasszunk friss élelmiszereket. A megvásárolt élelmiszereket minél hamarabb fogyasszuk el, lehetőleg próbáljuk kerülni az előre csomagolt termékeket.
- Ne fogyasszunk magas hisztamintartalmú ételeket (pl. halak, érlelt sajtok, borok, tartósított élelmiszerek, füstölt húsok, erjesztett termékek),
- Kerüljük a borokat.
- Vezessünk diétás naplót.
Útmutató
- Hisztamin-intolerancia bármely életkorban kialakulhat.
- Nemcsak szervezetünk termeli: egyes élelmiszereknek különösen magas a hisztamintartalma.
- A hisztaminkoncentráció normálértéke a vérben 0,3-1,0 ng/ml.
- A hisztamin-intolerancia kezelése a szigorú, következetes hisztaminmentes diéta.
- A tünetek más ételintoleranciára is ráillenek, ezért a megfelelő diagnózishoz gasztroenteorológiai vizsgálat szükséges.