Hisztamin intolerancia

Hisztamin intolerancia

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A hisztamin számos sejtre van hatással, hozzájárul a gyulladásos-allergiás tünetek kialakulásához, emiatt gyakran összekeverik egyéb ételallergiával, hiszen hasonló panaszokat okozhat. Kezelése szigorú, következetes hisztaminmentes diétával történik.

A hisztamin a szervezetben természetesen van jelen, az immunrendszer működésében vesz részt, a gyulladás kialakításban van szerepe, de nemcsak szervezetünk termeli: egyes élelmiszereknek különösen magas a hisztamintartalma, míg másoknak jelentéktelen. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban erjesztett, hosszabb ideig érlelt egy étel, annál magasabb a hisztamintartalma. Ilyen élelmiszerek például a sajtok, borok, füstölt húsok, halak és konzervek.

A hisztamin-intolerancia tünetei

A hisztaminkoncentráció normálértéke a vérben 0,3-1,0 ng/ml. az egyéni tolerancia eltérő lehet, azonban minél magasabb koncentrációban fordul elő az emberi szervezetben, annál több és súlyosabb tünetet okozhat. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, érdemes lehet hisztamin-intoleranciára gyanakodnia:

 • nehézlégzés, köhögés, hörgőgörcs
 • hasi fájdalom, görcsök, émelygés, hányinger, hasmenés, puffadás 
 • fájdalmas menstruáció
 • fokozott gyomorsav termelődés
 • vérnyomásesés
 • arcpirulás
 • fejfájás

Hogyan kezelhető? 

A hisztamin-intolerancia kezelése a szigorú, következetes hisztaminmentes diéta, amely kiegészülhet antihisztamin gyógyszerekkel, amelyek segítenek gátolni a hisztamin felszabadulását a szervezetben. Nagyon fontos, hogy a fenti tünetek esetén ne kezdjünk orvosi vizsgálat nélkül diétába, mivel a tünetek más ételintoleranciára is ráillenek, a megfelelő diagnózishoz orvosi vizsgálat szükséges.

Amennyiben megállapították a hisztamin-intoleranciát, az alábbi tanácsok betartása segíthet a megfelelő hisztamin mennyiség szinten tartásáért.

 • Fogyasszunk friss élelmiszereket. A megvásárolt élelmiszereket minél hamarabb fogyasszuk el, lehetőleg próbáljuk kerülni az előre csomagolt termékeket.
 • Ne fogyasszunk magas hisztamintartalmú ételeket (pl. halak, érlelt sajtok, borok, tartósított élelmiszerek, füstölt húsok, erjesztett termékek),
 • Kerüljük a borokat.
 • Vezessünk diétás naplót.

Útmutató

 • Hisztamin-intolerancia bármely életkorban kialakulhat.
 • Nemcsak szervezetünk termeli: egyes élelmiszereknek különösen magas a hisztamintartalma.
 • A hisztaminkoncentráció normálértéke a vérben 0,3-1,0 ng/ml.
 • A hisztamin-intolerancia kezelése a szigorú, következetes hisztaminmentes diéta.
 • A tünetek más ételintoleranciára is ráillenek, ezért a megfelelő diagnózishoz gasztroenteorológiai vizsgálat szükséges.
Hisztamin intolerancia - Részletesen a témáról
Diétás tanácsok hisztamin-intolerancia esetén

Diétás tanácsok hisztamin-intolerancia esetén

A hisztamin intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek, italok, illetve a szervezetünkben a hisztamin „felszabadító”, vagyis lebontást gátló, illetve képződést fokozó élelmiszerek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes, amelynek kezelése elsősorban szigorú diétával történik.
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?

Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?

Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza panaszainkat, mielőtt bármilyen diétába kezdenénk.
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?

Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?

Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire kell figyelnünk gyermekeink esetében?
Hasfogók - Melyiket válasszuk?

Hasfogók - Melyiket válasszuk?

A hasmenés a széklet állagának hígulását, a székletürítés gyakoriságának növekedését jelenti. Hogyan döntsük el, hogy melyik hasfogót válasszuk a probléma fennállása esetén?
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Melyek a hisztamin intolerancia tünetei?
Mit írtak mások a hisztamin intolerancia témában?
Hasznos lehet
A hisztamin intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek, italok, illetve a szervezetünkben a hisztamin „felszabadító”, vagyis lebontást gátló, illetve képződést fokozó ...