Mikor forduljunk infektológushoz?

Mikor forduljunk infektológushoz?

Mikor forduljunk infektológushoz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó szakterület, de vajon tudjuk-e, hogy milyen esetekben forduljunk infektológushoz? Mi történik egy vizsgálaton? A legfontosabb információk az infektológia szakrendelésről.

Mikor forduljunk infektológushoz?

Amennyiben hosszabb ideje fennálló, ismeretlen eredetű, lázas állapot áll fenn, és az általános vizsgálatok nem hoznak eredményt, érdemes infektológushoz fordulni a panaszainkkal. Ezen felül az alábbi esetekben is szükséges lehet az infektológiai szakrendelés:

  • Májfertőzések,
  • sárgaság,
  • kullancs csípés utána megjelenő tünetek,
  • nyirokcsomó duzzanat,
  • sárgaság,
  • tartósan fennálló emésztőrendszeri problémák,
  • ismeretlen eredetű kiütések megjelenése,
  • hosszan tartó, lázas állapot,
  • állatról átterjedő betegségek gyanúja esetén.

Hogyan zajlik az infektológiai vizsgálat?

A beteg részletes kikérdezését és a kórelőzmények rögzítését követően laboratóriumi és szerológiai vizsgálatokra és fizikális vizsgálatra számíthatunk. A fertőzések általában bakteriológiai tenyésztéssel igazolhatóak.

Mire számíthatunk a kezelés során?

A betegségek kezelése a kiváltó ok függvényében történik. A bakteriális, vírusos, illetve egyéb kórokozók általi fertőzések többségénél ez általában gyógyszeres terápiával történik, ilyenkor a kórokozók elpusztítása a cél.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan állítsuk meg az orrvérzést?
Az orrvérzés kellemetlen lehet, de a legtöbb esetben könnyű megállítani, és csak ritkán jelez nagyobb problémát. Hogyan lehet azonnal elállítani biztonságosan?
Miért kell figyelni a kékfény szűrésére?
A kékfény egy speciális fényfajta rövid hullámhosszúsággal, melyet természetes forrásán kívül a számítógép képernyője, a mobileszközök, a síkképernyős televízió és egyéb képernyővel rendelkező eszköz...
Miért fontos a napszemüveg viselése?
A napszemüvegek mindenféle formában és méretben kaphatók. Némelyikük inkább a divat, mint a funkció miatt készült. A megfelelő darab azonban évekig védheti a szemet, míg egy rossz minőségű lencse...
A meddőség jelei nőknél
Nőknél a menstruációs ciklus és az ovuláció változásai a meddőséggel összefüggő betegség tünetei is lehetnek. Amennyiben a meddőség jeleit tapasztalja, érdemes lehet kivizsgáltatni magát, hogy...