Mikor forduljunk infektológushoz?

Mikor forduljunk infektológushoz?

Mikor forduljunk infektológushoz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó szakterület, de vajon tudjuk-e, hogy milyen esetekben forduljunk infektológushoz? Mi történik egy vizsgálaton? A legfontosabb információk az infektológia szakrendelésről.

Mikor forduljunk infektológushoz?

Amennyiben hosszabb ideje fennálló, ismeretlen eredetű, lázas állapot áll fenn, és az általános vizsgálatok nem hoznak eredményt, érdemes infektológushoz fordulni a panaszainkkal. Ezen felül az alábbi esetekben is szükséges lehet az infektológiai szakrendelés:

  • Májfertőzések,
  • sárgaság,
  • kullancs csípés utána megjelenő tünetek,
  • nyirokcsomó duzzanat,
  • sárgaság,
  • tartósan fennálló emésztőrendszeri problémák,
  • ismeretlen eredetű kiütések megjelenése,
  • hosszan tartó, lázas állapot,
  • állatról átterjedő betegségek gyanúja esetén.

Hogyan zajlik az infektológiai vizsgálat?

A beteg részletes kikérdezését és a kórelőzmények rögzítését követően laboratóriumi és szerológiai vizsgálatokra és fizikális vizsgálatra számíthatunk. A fertőzések általában bakteriológiai tenyésztéssel igazolhatóak.

Mire számíthatunk a kezelés során?

A betegségek kezelése a kiváltó ok függvényében történik. A bakteriális, vírusos, illetve egyéb kórokozók általi fertőzések többségénél ez általában gyógyszeres terápiával történik, ilyenkor a kórokozók elpusztítása a cél.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Tudtad, hogy szívünknek saját agya van?
Szívünk testünk hormonháztartásában is fontos szerepet játszik. Több mint 40 000 idegsejtből áll, melyek egy saját idegrendszert alkotnak.
Hogyan hat az érzelmi állapotunk a szívünk egészségére?
Érzelmeink és gondolataink hatással vannak szívünkre, és rajta keresztül megváltoztatják vérnyomásunkat és szívritmusunkat, de vajon mi ennek a magyarázata?
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...