Mikor forduljunk infektológushoz?

Mikor forduljunk infektológushoz?

Mikor forduljunk infektológushoz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó szakterület, de vajon tudjuk-e, hogy milyen esetekben forduljunk infektológushoz? Mi történik egy vizsgálaton? A legfontosabb információk az infektológia szakrendelésről.

Mikor forduljunk infektológushoz?

Amennyiben hosszabb ideje fennálló, ismeretlen eredetű, lázas állapot áll fenn, és az általános vizsgálatok nem hoznak eredményt, érdemes infektológushoz fordulni a panaszainkkal. Ezen felül az alábbi esetekben is szükséges lehet az infektológiai szakrendelés:

  • Májfertőzések,
  • sárgaság,
  • kullancs csípés utána megjelenő tünetek,
  • nyirokcsomó duzzanat,
  • sárgaság,
  • tartósan fennálló emésztőrendszeri problémák,
  • ismeretlen eredetű kiütések megjelenése,
  • hosszan tartó, lázas állapot,
  • állatról átterjedő betegségek gyanúja esetén.

Hogyan zajlik az infektológiai vizsgálat?

A beteg részletes kikérdezését és a kórelőzmények rögzítését követően laboratóriumi és szerológiai vizsgálatokra és fizikális vizsgálatra számíthatunk. A fertőzések általában bakteriológiai tenyésztéssel igazolhatóak.

Mire számíthatunk a kezelés során?

A betegségek kezelése a kiváltó ok függvényében történik. A bakteriális, vírusos, illetve egyéb kórokozók általi fertőzések többségénél ez általában gyógyszeres terápiával történik, ilyenkor a kórokozók elpusztítása a cél.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Miért van több mozgásszervi panasza egy idős embernek?
Ha az öregedés fájdalommentes, miért van több panasza egy idős embernek?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.