Izomgörcs

Izomgörcs

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az izomgörcs kialakulásának hátterében számtalan dolog állhat, azonban van néhány olyan tényező, amelyet könnyen befolyásolhatunk. Melyek ezek?

Izomgörcs fennállása esetén az izomszövet hirtelen összehúzódik, és elernyedésre nem, vagy csak bizonyos idő elteltével képes. Ezt a jelenséget legtöbbször az ionáramok egyensúlyának felborulása, illetve az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavara okozza, de az izom túlterhelésének következtében is létrejöhet. Mi okozhat még görcsöket?

Dehidratáció

Mennyiségben és minőségben is fontos, hogy megfelelően pótoljuk a folyadékot, ha ez nem történik meg, akkor gyakran izomgörccsel találhatjuk szemben magunkat. Ha a görcsök mellett szédülést, fejfájást és székrekedést is tapasztalunk, érdemes megvizsgálni mennyi folyadékot fogyasztunk.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek (pl. sztatinok, vízhajtók) használata izomgörcsöket okozhat. Amennyiben a probléma tartósan fennáll, érdemes konzultálnunk orvosunkkal a szedett gyógyszereinkről.

Menstruáció

A menstruáció során - a hormonoknak köszönhetően - előfordulhat, hogy erős görcsöket tapasztalhatunk. Ilyenkor vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek a kellemetlen panaszok enyhítésében.

Mozgás

A mozgásszegény életmód és a túlzott aktivitás is okozhat izomgörcsöket, ezért fontos, hogy edzettségi szintünknek megfelelően válasszuk OnlineCasino HU 24 ki a terhelést. A fizikai aktivitás előtti bemelegítés és az edzés utáni nyújtás egyaránt csökkentheti a görcsök előfordulását.

Fokozott meleg

Az izzadás folyadék- és elektrolit vesztéssel jár, és ezek pótlása nélkül nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk izomgörcsöket, ezért különösen figyeljünk ilyenkor a megfelelő folyadékbevitelre.

Hogyan előzzük meg az izomgörcsöket?

  • Táplálkozzunk egészségesen és változatosan!
  • Fogyasszunk megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot!
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást!
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Fogyasszunk naponta zöldségeket és gyümölcsöket!
  • Mozogjunk és nyújtsunk rendszeresen!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az izomgörcs hátterében általában nem áll komoly probléma, azonban ha túl gyakran és/vagy túl intenzíven fordul elő (és nem tudjuk, hogy mi okozza őket – pl. túlzott meleg, nagyobb terhelés), akkor minden esetben keressük fel orvosunkat, mert bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigybetegség, májcirrózis) előjele is lehet.  

Forrás: Why Am I Cramping?

Útmutató

  • Az izomgörcs hátterében általában nem áll komoly probléma, azonban ha túl gyakran és/vagy túl intenzíven fordul elő, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen bizonyos betegségek előjele is lehet.
  • Dehidratáció, menstruáció, fizikai aktivitás, fokozott meleg vagy bizonyos gyógyszerek okoznak leggyakrabban izomgörcsöt.
Izomgörcs - Részletesen a témáról
A szokások is befolyásolhatják az immunrendszer működését
Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa a fertőzések ellen. Normál működése esetén kevésbé lehetünk fogékonyak különböző megbetegedésekre, azonban vannak bizonyos életmódbeli szokások, amelyekkel gátolhatjuk annak egészséges működését. Melyek ezek?
Miért fontos a Magnézium?
A Magnéziummal kapcsolatban számos dolgot olvashatunk, de vajon melyik forrás a legmegbízhatóbb? Melyek a bizonyított hatásai és mi az, ami nem minden esetben érvényesül? Összeszedtük a Magnézium hivatalosan is igazolt hatásait.
Ajánlott gyógyszer
Hasznos lehet
Mit igyon a gyermek hőségben?
A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás a nagyobb gyerekeknél csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki....
Orrdugulás - Mikor lehet szükség műtétre?
Idejében felismerve még jól kezelhető, de elhúzódó panaszok esetén akár műtétre is szükség lehet. A krónikus orrdugulás kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr...
Milyen hashajtót válasszunk?
Székrekedésről akkor beszélünk, ha a betegnek ritkábban van széklete (heti 3-nál kevesebb „spontán” széklet), a széklet állaga keményebb és/vagy erőlködni kell a kiürítéshez. Milyen hashajtót...
5 + 1 tipp, hogy nyáron is jól aludjunk
A nyári időszak, a kánikulai napok ugyanis egyáltalán nem kedveznek a pihentető alvásnak, kivéve persze, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. Melyek ezek?