Izomgörcs

Izomgörcs

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az izomgörcs kialakulásának hátterében számtalan dolog állhat, azonban van néhány olyan tényező, amelyet könnyen befolyásolhatunk. Melyek ezek?

Izomgörcs fennállása esetén az izomszövet hirtelen összehúzódik, és elernyedésre nem, vagy csak bizonyos idő elteltével képes. Ezt a jelenséget legtöbbször az ionáramok egyensúlyának felborulása, illetve az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavara okozza, de az izom túlterhelésének következtében is létrejöhet. Mi okozhat még görcsöket?

Dehidratáció

Mennyiségben és minőségben is fontos, hogy megfelelően pótoljuk a folyadékot, ha ez nem történik meg, akkor gyakran izomgörccsel találhatjuk szemben magunkat. Ha a görcsök mellett szédülést, fejfájást és székrekedést is tapasztalunk, érdemes megvizsgálni mennyi folyadékot fogyasztunk.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek (pl. sztatinok, vízhajtók) használata izomgörcsöket okozhat. Amennyiben a probléma tartósan fennáll, érdemes konzultálnunk orvosunkkal a szedett gyógyszereinkről.

Menstruáció

A menstruáció során - a hormonoknak köszönhetően - előfordulhat, hogy erős görcsöket tapasztalhatunk. Ilyenkor vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek a kellemetlen panaszok enyhítésében.

Mozgás

A mozgásszegény életmód és a túlzott aktivitás is okozhat izomgörcsöket, ezért fontos, hogy edzettségi szintünknek megfelelően válasszuk ki a terhelést. A fizikai aktivitás előtti bemelegítés és az edzés utáni nyújtás egyaránt csökkentheti a görcsök előfordulását.

Fokozott meleg

Az izzadás folyadék- és elektrolit vesztéssel jár, és ezek pótlása nélkül nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk izomgörcsöket, ezért különösen figyeljünk ilyenkor a megfelelő folyadékbevitelre.

Hogyan előzzük meg az izomgörcsöket?

  • Táplálkozzunk egészségesen és változatosan!
  • Fogyasszunk megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot!
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást!
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Fogyasszunk naponta zöldségeket és gyümölcsöket!
  • Mozogjunk és nyújtsunk rendszeresen!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az izomgörcs hátterében általában nem áll komoly probléma, azonban ha túl gyakran és/vagy túl intenzíven fordul elő (és nem tudjuk, hogy mi okozza őket – pl. túlzott meleg, nagyobb terhelés), akkor minden esetben keressük fel orvosunkat, mert bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigybetegség, májcirrózis) előjele is lehet.  

Forrás: https://www.webmd.com/pain-management/ss/slideshow-reasons-cramping

Izomgörcs - Részletesen a témáról
Milyen szokások befolyásolhatják az immunrendszer működését?

Milyen szokások befolyásolhatják az immunrendszer működését?

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa a fertőzések ellen. Normál működése esetén kevésbé lehetünk fogékonyak különböző megbetegedésekre, azonban vannak bizonyos életmódbeli szokások, amelyekkel gátolhatjuk annak egészséges működését. Melyek ezek?
Miért fontos a Magnézium?

Miért fontos a Magnézium?

A Magnéziummal kapcsolatban számos dolgot olvashatunk, de vajon melyik forrás a legmegbízhatóbb? Melyek a bizonyított hatásai és mi az, ami nem minden esetben érvényesül? Összeszedtük a Magnézium hivatalosan is igazolt hatásait.
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a izomgörcs témában?
Hasznos lehet
A tartós fájdalom csillapítása és kezelése minden esetben komplex. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvos ...
Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Ha azonban nem múlnak a g ...
Egyes szakértők becslése szerint naponta akár 100, vagy akár ennél is több hajszálunk hullhat ki. Ez nem ad okot az aggodalomra, és nem is jelenti azt, hogy meg fogunk kopaszodni. Mitől hull ...
A covid-fertőzésen átesett betegek kifejezetten nagy arányban panaszkodnak álmatlanságra. Nem kell azonban rögtön altatóhoz nyúlnunk, ha hasonló problémákkal küzdünk, hiszen léteznek o ...