Izomgörcs

Izomgörcs

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az izomgörcs kialakulásának hátterében számtalan dolog állhat, azonban van néhány olyan tényező, amelyet könnyen befolyásolhatunk. Melyek ezek?

Izomgörcs fennállása esetén az izomszövet hirtelen összehúzódik, és elernyedésre nem, vagy csak bizonyos idő elteltével képes. Ezt a jelenséget legtöbbször az ionáramok egyensúlyának felborulása, illetve az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavara okozza, de az izom túlterhelésének következtében is létrejöhet. Mi okozhat még izomgörcsöt?

Kiszáradás (dehidratáció)

A szervezet optimális működéséhez rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása. Ha a szervezet folyadéktartalma sokkal nagyobb mértékben csökken, mint ahogy a folyadék pótlása történik, akkor beszélhetünk kiszáradásról. A kiszáradás a folyadékháztartás felborulása, amely az esetek többségében a sóháztartás felborulásával is együtt jár. A kiszáradás egyik kellemetlen tünete lehet az izomgörcs is. Ezt többek között kísérheti szédülés, fejfájás, székrekedés, heves szívdobogásérzés is.
Soha ne várjuk meg a kiszáradás jeleit, figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű (napi minimum 2 liter) folyadékfogyasztásra!

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek (pl. sztatinok, vízhajtók) használata is okozhat izomgörcsöket. Amennyiben a probléma tartósan fennáll, érdemes konzultálnunk orvosunkkal a szedett gyógyszereinkről.

Menstruáció

A menstruáció során - a hormonoknak köszönhetően - előfordulhat, hogy erős görcsöket tapasztalunk. Ilyenkor vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, görcsoldók segíthetnek a kellemetlen panaszok enyhítésében.

Mozgás

A mozgásszegény életmód és a túlzott aktivitás is okozhat izomgörcsöket, ezért fontos, hogy edzettségi szintünknek megfelelően válasszuk ki a terhelést. A fizikai aktivitás előtti bemelegítés és az edzés utáni nyújtás egyaránt csökkentheti az izomgörcsök előfordulását.

Fokozott meleg, lázas állapot

Az emelkedett hőmérséklet következtében jelentkező izzadás folyadék-, illetve sóvesztéssel jár. Ezek pótlása nélkül nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk izomgörcsöket. Nagy melegben különösen figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre.

Hogyan előzzük meg az izomgörcsök kialakulását?

  • Táplálkozzunk egészségesen és változatosan!
  • Fogyasszunk megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot!
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást!
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Fogyasszunk naponta zöldségeket és gyümölcsöket!
  • Mozogjunk és nyújtsunk rendszeresen!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az izomgörcs hátterében általában nem áll komolyabb probléma. Azonban, ha túl gyakran és/vagy túl intenzíven jelentkezik, érdemes felkeresni háziorvosunkat, mert bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigybetegség, májcirrózis) előjele is lehet.  

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Why Am I Cramping? (WebMD), Lektorálta: Dr.Tóth Sára Rebeka

Útmutató

  • Az izomgörcs hátterében általában nem áll komoly probléma, azonban ha túl gyakran és/vagy túl intenzíven fordul elő, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen bizonyos betegségek előjele is lehet.
  • Dehidratáció, menstruáció, fizikai aktivitás, fokozott meleg vagy bizonyos gyógyszerek okoznak leggyakrabban izomgörcsöt.
Izomgörcs - Részletesen a témáról
Mikor forduljunk angiológushoz, és mikor érsebészhez?
Az érsebészet és angiológia szakterület is a verőerek és gyűjtőerek megbetegedéseit vizsgálja és kezeli. De vajon milyen esetekben forduljunk angiológushoz, és mikor érsebészhez?
Miért lehet életmentő az angiográfiai vizsgálat?
Mi okozza az érszűkületet? Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk, és miért lehet életmentő az angiográfiai vizsgálat? A Semmelweis Egyetemtől választ kaptunk ezekre a kérdésekre.
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek, izmok és anyagcsere egészséges működésében. Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?
Miért fontos a Magnézium?
A Magnéziummal kapcsolatban számos dolgot olvashatunk, de vajon melyik forrás a legmegbízhatóbb? Melyek a bizonyított hatásai és mi az, ami nem minden esetben érvényesül? Összeszedtük a Magnézium hivatalosan is igazolt hatásait.
A szokások is befolyásolhatják az immunrendszer működését
Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa a fertőzések ellen. Normál működése esetén kevésbé lehetünk fogékonyak különböző megbetegedésekre, azonban vannak bizonyos életmódbeli szokások, amelyekkel gátolhatjuk annak egészséges működését. Melyek ezek?
Mikor és hogyan nyújtsunk?
Ha nem nyújtunk edzés előtt, akkor könnyebben lesérülünk. Ha nem megfelelően nyújtunk, akkor nem érjük el a kívánt hatást. Ismerősek ezek a mondatok? Valóban így vannak? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket a nyújtással kapcsolatban.
Ajánlott gyógyszer
Hasznos lehet
Milyen veszélyei lehetnek a fogyókúrának?
A strandszezonban közeledtével gyakori, hogy mindenki hirtelen szeretne a hosszú idő alatt felszedett túlsúlyától megszabadulni. Milyen egészségügyi kockázatai lehetnek a drasztikus diétának?
Hogyan kerülhetjük el a tavaszi fáradtságot?
A tavaszi fáradtság nevű tünetegyüttes valójában nem egy orvosi értelemben vett kórkép, mégis sokakat érint az évszakváltáskor jelentkező álmosság, levertség, fáradékonyság, nyomottabb hangulat...
Mi állhat a gyomorgörcs hátterében?
A gyomorgörcs mindenki számára ismert fogalom. Az is átélte már, akinek soha nem kellett komoly betegséggel szembenéznie, egyszerűen csak túl sok stressz érte. Mi okozhatja a gyomorgörcsöt?
Mikor forduljunk orvoshoz hasmenés esetén?
A hasmenést otthoni ápolással jól lehet kezelni, ám vannak olyan súlyos esetek, amikor a betegnek orvosi kezelésre van szüksége. Mikor érdemes orvoshoz fordulnunk?