Izomgörcs

Izomgörcs

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az izomgörcs kialakulásának hátterében számtalan dolog állhat, azonban van néhány olyan tényező, amelyet könnyen befolyásolhatunk. Melyek ezek?

Izomgörcs fennállása esetén az izomszövet hirtelen összehúzódik, és elernyedésre nem, vagy csak bizonyos idő elteltével képes. Ezt a jelenséget legtöbbször az ionáramok egyensúlyának felborulása, illetve az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavara okozza, de az izom túlterhelésének következtében is létrejöhet. Mi okozhat még görcsöket?

Dehidratáció

Mennyiségben és minőségben is fontos, hogy megfelelően pótoljuk a folyadékot, ha ez nem történik meg, akkor gyakran izomgörccsel találhatjuk szemben magunkat. Ha a görcsök mellett szédülést, fejfájást és székrekedést is tapasztalunk, érdemes megvizsgálni mennyi folyadékot fogyasztunk.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek (pl. sztatinok, vízhajtók) használata izomgörcsöket okozhat. Amennyiben a probléma tartósan fennáll, érdemes konzultálnunk orvosunkkal a szedett gyógyszereinkről.

Menstruáció

A menstruáció során - a hormonoknak köszönhetően - előfordulhat, hogy erős görcsöket tapasztalhatunk. Ilyenkor vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek a kellemetlen panaszok enyhítésében.

Mozgás

A mozgásszegény életmód és a túlzott aktivitás is okozhat izomgörcsöket, ezért fontos, hogy edzettségi szintünknek megfelelően válasszuk ki a terhelést. A fizikai aktivitás előtti bemelegítés és az edzés utáni nyújtás egyaránt csökkentheti a görcsök előfordulását.

Fokozott meleg

Az izzadás folyadék- és elektrolit vesztéssel jár, és ezek pótlása nélkül nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk izomgörcsöket, ezért különösen figyeljünk ilyenkor a megfelelő folyadékbevitelre.

Hogyan előzzük meg az izomgörcsöket?

  • Táplálkozzunk egészségesen és változatosan!
  • Fogyasszunk megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot!
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást!
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Fogyasszunk naponta zöldségeket és gyümölcsöket!
  • Mozogjunk és nyújtsunk rendszeresen!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az izomgörcs hátterében általában nem áll komoly probléma, azonban ha túl gyakran és/vagy túl intenzíven fordul elő (és nem tudjuk, hogy mi okozza őket – pl. túlzott meleg, nagyobb terhelés), akkor minden esetben keressük fel orvosunkat, mert bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigybetegség, májcirrózis) előjele is lehet.  

Forrás: https://www.webmd.com/pain-management/ss/slideshow-reasons-cramping

doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a izomgörcs témában?
Hasznos lehet
A mellkasi fájdalom forrása sokszor egyértelmű, de nem mindig tudható, hogy pontosan mi az oka a panasznak. Mikor kell orvoshoz fordulni problémánkkal?
Amikor az edzések, a mozgás során túllépünk a határainkon, természetes, hogy érzünk egy kis kényelmetlenséget, fájdalmat a pihenési periódusban. Ha viszont futás után derékfájdalom ...
Mi okozhat puffadást? Melyek azok az ételek, amelyek enyhülést hozhatnak? Mit együnk és mit ne ilyenkor? Összeszedtünk néhány olyan ételt, amely elfogyasztásával előidézhetjük és enyh ...
Ha fájdalmat érzel a hátad felső és alsó részénél, tudd, hogy nem vagy vele egyedül. A hátfájás az egyik leggyakoribb kellemetlenség a kismamaságban.