Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?

Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?

Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.27.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek, izmok és anyagcsere egészséges működésében. Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?

Az emberi szervezet nem tudja természetes úton előállítani a magnéziumot, ezért annak pótlásáról minden esetben nekünk kell gondoskodnunk. Fontos tudni, hogy a hosszú ideig fennálló magnéziumhiány megnövelheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát.

Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?

A magnéziumhiány legjellemzőbb tünetei:

  • éjszakai lábikragörcs,
  • fáradékonyság,
  • gyengeség,
  • gyengeség,
  • izomgörcs,
  • szívritmuszavar,
  • koncentrációcsökkenés,
  • ingerlékenység.

A legjellemzőbb tünet: az izomgörcs

A magnézium felelős az izmok összehúzódásáért és elernyedésért, amennyiben nem áll a szervezet rendelkezésére elegendő mennyiség, ez a folyamat már nem működik megfelelően és testünk görccsel és izomfeszülésekkel reagál.

A legjellemzőbb görcsök a lábikragörcs, a nyak és váll környéki izomgörcsök, de súlyosabb magnéziumhiány esetében akár a szívizom működésére is hatással lehet, ami szívritmuszavart is okozhat, de szemrángást, zsibbadást is tapasztalhatunk, ha magnéziumhiányunk van.

Gondoskodjunk a magnézium pótlásáról!

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, érdemes gondoskodnunk a magnézium pótlásáról. Amennyben a panaszunk a változatos és kiegyensúkyozott étrend és a megfelelő vitamin és ásványianyagbevitel esetén továbbra is fennáll, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.