Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?

Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?

Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.27.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek, izmok és anyagcsere egészséges működésében. Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?

Az emberi szervezet nem tudja természetes úton előállítani a magnéziumot, ezért annak pótlásáról minden esetben nekünk kell gondoskodnunk. Fontos tudni, hogy a hosszú ideig fennálló magnéziumhiány megnövelheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát.

Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?

A magnéziumhiány legjellemzőbb tünetei:

  • éjszakai lábikragörcs,
  • fáradékonyság,
  • gyengeség,
  • gyengeség,
  • izomgörcs,
  • szívritmuszavar,
  • koncentrációcsökkenés,
  • ingerlékenység.

A legjellemzőbb tünet: az izomgörcs

A magnézium felelős az izmok összehúzódásáért és elernyedésért, amennyiben nem áll a szervezet rendelkezésére elegendő mennyiség, ez a folyamat már nem működik megfelelően és testünk görccsel és izomfeszülésekkel reagál.

A legjellemzőbb görcsök a lábikragörcs, a nyak és váll környéki izomgörcsök, de súlyosabb magnéziumhiány esetében akár a szívizom működésére is hatással lehet, ami szívritmuszavart is okozhat, de szemrángást, zsibbadást is tapasztalhatunk, ha magnéziumhiányunk van.

Gondoskodjunk a magnézium pótlásáról!

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, érdemes gondoskodnunk a magnézium pótlásáról. Amennyben a panaszunk a változatos és kiegyensúkyozott étrend és a megfelelő vitamin és ásványianyagbevitel esetén továbbra is fennáll, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Melyek a leggyakoribb idegrendszeri tünetek?
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...