Mikor és hogyan nyújtsunk?

Mikor és hogyan nyújtsunk?

Mikor és hogyan nyújtsunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.29.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ha nem nyújtunk edzés előtt, akkor könnyebben lesérülünk. Ha nem megfelelően nyújtunk, akkor nem érjük el a kívánt hatást. Ismerősek ezek a mondatok? Valóban így vannak? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket a nyújtással kapcsolatban.

Szükséges-e egyáltalán a nyújtás?

Az Amerikai Sportorvos Társaság egyértelműen jó ötletnek tartja a rendszeres nyújtást. Ez segít csökkenteni az életkor előrehaladásával megjelenő mozgásszervi problémák kialakulásának esélyét, hiszen rugalmasabbak maradnak a szöveteink, ezáltal könnyebben tudunk mozogni.

Szükséges-e hosszan kitartani a nyújtásokat?

Nem feltétlenül. Ha egy izmot a teljes mozgástartományában megnyújtod 15-30 másodpercig (ezt statikus nyújtásnak nevezzük), az legalább olyan hatékony, mintha ettől hosszabb ideig megtartanád. A tanulmányok egyébként azt mutatják, hogy a dinamikus nyújtások (pl. cicahát-kutyahát) legalább annyira hatékonyak, mint a statikus nyújtások.

Szükséges-e nyújtani edzés előtt?

Nem feltétlenül, ugyanis nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy az edzés előtti nyújtás valóban segítené megelőzni a sérülések kialakulását. Sőt. Bizonyos tanulmányok szerint az edzés előtti statikus nyújtás például ronthat a teljesítményen (pl. a sprint sebességén). Érdemes inkább dinamikus nyújtásokkal bemelegíteni (pl. láblendítések).

Szükséges-e nyújtani edzés után?

A statikus nyújtásokat legjobb, ha edzés végére időzítjük. Fizikai aktivitás után mindenki rugalmasabb, így a nyújtással remekül lezárhatjuk az edzésünket.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: The Truth About Stretching (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.