Mi befolyásolja a vitaminok felszívódását?

Mi befolyásolja a vitaminok felszívódását?

Mi befolyásolja a vitaminok felszívódását?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.05.26.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Azonban a bevitel módját, egymás felszívódását akadályozó vagy segítő tényezőket fontos figyelembe venni alkalmazásukkor.

Felszívódási zavarok

A vitaminok felszívódása a vékonybélben indul és folyamatosan történik az alsóbb bélszakaszokban. Minden olyan betegség, mely ezt a területet érinti (bélgyulladás, Crohn-betegség, az életkor miatti felszívódási zavarok időseknél) okozhat felszívódási zavart, vitaminhiányt. 

Felszívódási zavart okozhat az alkohol betegség, egyes gyógyszerek, mint a savtermelést csökkentők. A fogamzásgátlók csökkentik a vérszintjét: folsav, B2, B6, B12, E-vitamin, C-vitamin, cink szelén és magnézium. szintjét. Ebben az esetben érdemes lehet a táplálkozásunkon változtatni, vagy multivitamint szedni. Vitaminhiányhoz (B12) és vashiányhoz vezethet a teljesen vegán étrend.

Felszívódás - Mit jelent?

A C-vitamin felszívódása már a szájgaratban elkezdődik, a gyomorban, a vékonybél teljes hosszában folytatódik. A vékonybél felső szakaszában szívódik fel az  A-, B2-, B3- és B6-vitamin. A vékonybél teljes hosszában szívódik fel a B1-, D- és E-vitamin, a folsav és a biotin, és az ásványi anyagok/nyomelemek közül a vas, a magnézium, a kálium, a szelén, a cink. A kalcium a vékonybél és a vastagbél teljes hosszában felszívódik.

Étrend-kiegészítők, gyógyszerek közötti kölcsönhatások

Az étrend-kiegészítőket érdemes étkezés közben bevenni, lehetőleg csak vízzel a többi gyógyszertől külön, hiszen tartalmazhatnak olyan összetevőket, mint vas, kalcium, magnézium, amelyek komplexképzők, és meggátolhatják gyógyszerhatóanyagok felszívódását. 

A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K vitaminok) felszívódását segíti, ha étkezésünk tartalmaz olajat is - itt a szervezet lipidháztartására nem káros napraforgó, kukorica, oliva olajban gondolkodjunk. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, és a K-vitamin felszívódását.

A vízben oldódó vitaminok legnagyobb csoportja a B-vitaminok, felszívódásukat a magnézium segíti. A B6-vitamin segíti a magnézium felszívódást. A benfotiamin zsíroldékony B1-vitamin, képes elraktározódni a szervezetben, a felesleg nem ürül ki azonnal, mint vízoldékony B1-vitamin estében. A bélben történő felszívódását követően a benfotiamin a szervezetben átalakul az aktív hatóanyaggá. B6-vitaminnal együtt idegrendszeri betegségekben, neuropátiás fájdalomban alkalmazzák. 

A C-vitamin felszívódását az acetilszalicilsav csökkenti, a fogamzásgátlók pedig a plazmaszintjét csökkentik. A C-vitamin nagy dózisokban csökkenti a szájon át szedett vérhigítók hatását, segíti a vas felszívódását.

Hogy határozzák meg a multivitaminok összetételét?

Az ajánlott napi vitaminbeviteli mennyiségeket az Európai Élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) határozza meg. Ezeket az értékeket fel kell tüntetni a készítményen RDA, vagy újabban az NRV rövidítés alatt. 

Meghatározáskor egy-egy vitamin, vagy nyomelem mennyiségét úgy határozzák meg, hogy a  napi, szervezetbe bevitt mennyiségük fedezze az egészséges emberi szervezetben zajló biokémiai folyamatokhoz feltétlenül szükséges mennyiségeket. Az NRV értékek összehasonlításával a vásárló is láthatja a különbséget a különböző multivitamiok összetétele között. 

Az alkalmazható mennyiség felső határát is meghatározzák. Ez főleg a zsírban oldódó vitaminoknál fontos, mert felhalmozódhatnak. Az UL érték az a maximális vitaminmennyiség, mely napi rendszerességgel bevéve tolerálható, az egészségre nem fejt ki ártalmas hatást. A helyzet kicsit felemás, hiszen D-vitaminból gyakoribb a vitaminhiány, mint a túladagolás.
 

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.05.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.