Miért fontos, hogy elegendő Jódot fogyasszunk?
Miért fontos, hogy elegendő Jódot fogyasszunk?
Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításokat szeretnénk ellenőrizni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenleg igazolt hatásokkal kapcsolatban.
A Jód hivatalosan is igazolt hatásai
A felnőtt emberi szervezet körülbelül 15-20 mg jódot tartalmaz, amelynek 70-80 százaléka a pajzsmirigyben található. A Jód jelenléte nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:
- az anyagcsere szabályozásához,
- az idegrendszer normál működéséhez,
- részt vesz az egészséges bőr fenntartásában,
- hozzájárul a pajzsmirigy egészséges működéséhez.
Miben található Jód?
A növények jódtartalmát a talaj jódtartalma befolyásolja, míg az állati eredetű élelmiszerek jódtartalma a takarmány, illetve az ivóvíz jódszintjétől függ. Jódban különösen gazdagok:
- a tengeri halak,
- jódozott sók,
- jód tartalmú ásványvizek,
- és a kagyló.
Néhány növényi eredetű élelmiszer azonban a jód hasznosulását gátolja, ilyenek:
- a kel,
- a kelbimbó,
- a retek.
AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.
Biztonságos-e a jód fogyasztása?
A jód a legtöbb ember számára biztonságos, ha napi 1100 mcg-nál kevesebb adagot vesz be belőle, azonban fontos tudni, hogy hosszú távon, nagy mennyiségben fogyasztva mellékhatásokra számíthatunk. Az alábbi esetekben, minden esetben kérjük ki kezelőorvosunk véleményét jódot tartalmazó készítmények fogyasztása előtt:
- Terhesség és szoptatás,
- gyermekkor,
- dermatitisz,
- pajzsmirigybetegség,
- bizonyos gyógyszerek szedése esetén (pl. pajzsmirigytúlműködés).
Írta: S.J, újságíró, Forrás: European Commission permitted health claims, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat, Iodine - Uses, Side Effects, and More (WebMD)