Téli betegségek

Téli betegségek

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A téli hónapokban számos betegség gyakrabban fordul elő, mint az év többi időszakában. Lássuk, mik a leggyakoribb téli betegségek és hogyan védekezhetünk ellenük.

Miért betegszünk meg gyakrabban télen?

Köszönhető egyrészt a hideg, nyirkos időjárásnak, melyben a kórokozók könnyebben szaporodnak és terjednek szét. Másrészt, szervezetünk is sokszor „kimerül” az év végére, kevesebb a napsütéses órák száma, gyakoribb a D-vitamin hiány, illetve kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk.

Légúti fertőzések

A különböző eredetű légúti megbetegedések nagyon gyakoriak – különösen a hideg hónapokban.

 • Vírusfertőzések: a legtöbb „téli” légúti fertőzést vírusok váltják ki (pl. influenza, rhinovírus, RSV - respiratory syncytial vírus). Tüneteik hasonlóak: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, köhögés, hőemelkedés/láz, fejfájás, rossz közérzet, izom-ízületi fájdalom. Speciális kezelést általában nem igényelnek, tüneti terápia elegendő.
 • Bakteriális fertőzések: gyakrabban okoznak mandulagyulladást, hörghurutot, sőt súlyos esetben akár tüdőgyulladást is. Kezelésükhöz leggyakrabban antibiotikum terápia is szükséges.
 • Napjainkban, a koronavírus hódításának idején a légúti fertőzéseket különösen komolyan kell venni és minden esetben fontos a Covid-19 kizárása.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

 • Tartsuk be az általános higiéniás szabályokat: mossunk rendszeresen kezet, köhögjünk/tüsszentsünk zsebkendőbe.
 • Légúti tünetek esetén mindenképpen maradjunk otthon, nehogy másokat is megfertőzzünk.
 • Szellőztessük rendszeresen a közös zárt tereket.
 • Öltözzünk melegen, rétegesen.
 • Készítsük fel szervezetünket a téli időszakra: táplálkozzunk egészségesen, jó idő esetén legyünk sokat a szabadban és sportoljunk rendszeresen.
 • Kerüljük a káros szokásokat: dohányzást, túlzott alkoholfogyasztást.
 • Éljünk az elérhető védőoltások beadatásának lehetőségével.

Magas vérnyomás

Vérnyomásproblémák is gyakrabban jelentkezhetnek a téli hónapokban – ismert és kezelt-, valamint újonnan kialakult magas vérnyomás betegség esetén is. Hidegben ugyanis az erek beszűkülnek, hogy a szervezet csökkentse a hővesztést, ez pedig a vérnyomás emelkedésével járhat.

Hogyan védekezhetünk ellene?

 • Mérjük rendszeresen vérnyomásunkat, amennyiben többször magasabb értéket mérünk, egyeztessük háziorvosunkkal a további teendőket.
 • Öltözzünk fel melegen, időjárásnak megfelelően.

Raynaud-jelenség

A végtagok fájdalmas, több fázisban történő átmeneti elszíneződését nevezzük Raynaud-jelenségnek, mely megjelenhet önálló betegségként, illetve szisztémás betegség részeként is. A jelenség a véráramlás átmeneti zavara miatt alakul ki, melyet leggyakrabban a hideg vált ki.

Hogyan védekezhetünk ellene?

 • Melegítsük, fokozottan védjük a végtagokat a hidegtől.

Bőrszárazság

A téli időszakban bőrünk is érzékenyebb, szárazabb, érdesebb tapintatú lehet, gyakrabban berepedezhet.

Hogyan védekezhetünk ellene?

 • Viseljünk kesztyűt a hidegben.
 • Fogyasszunk folyadékot bőségesen és használjunk megfelelő hidratáló krémeket.
Téli betegségek - Részletesen a témáról
Hogyan fertőtlenítsük a mobiltelefonunkat?

Hogyan fertőtlenítsük a mobiltelefonunkat?

Szükséges-e tisztítani a mobiljainkat? Ha igen, milyen szereket használjunk? Mire figyeljünk a tisztításkor? Összeszedtünk hét tippet, ami megkönnyíti a mobiltelefonok tisztán tartását.
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Mit írtak mások a téli betegségek témában?
Hasznos lehet
A túl nagy és/vagy túl intenzív stresszhelyzeteket, traumatikus élményeket feldolgozni nem egyszerű, testünk és lelkünk egyaránt sérülhet benne. Mit tehetünk azért, hogy könnyebben vis ...
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
A járvány hatására az online létmód vált a legfőbb szociális platformmá: online tanítás, videóhívások és a neten összehozott baráti találkozók lettek a gyerekek, fiatalok életéne ...
Az otthon tartózkodás egyik leggyakoribb veszélyforrása a szén-monoxid, ami észrevétlenül okozhat mérgezést vagy súlyosabb esetben akár halált. Hogyan előzhető meg a mérgezés kialakul ...