Honnan ismerhetjük fel a nárcisztikus embereket?

Honnan ismerhetjük fel a nárcisztikus embereket?

Honnan ismerhetjük fel a nárcisztikus embereket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Egyszer-egyszer bárkinél előfordulhat, hogy nárcisztikus vonásokat mutat, azonban a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberek nemcsak alkalmanként, hanem rendszeresen figyelmen kívül hagyják a többi embert, és azok érzéseit. Hogyan ismerhetjük fel a patológiás nárcizmust?

A patológiás nárcizmusnak különböző típusai léteznek, amelynek bár lehetnek közös vonásai, mégis eltérő gyermekkori mintákból alakulnak ki, és az érintettek eltérő módon viselkedhetnek a kapcsolataikban is.

Honnan ismerhetjük fel a nárcisztikus embereket?

A legtöbb nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő ember nem fordul szakemberhez, ami megnehezíti a betegség tanulmányozását, illetve kezelését, azonban az alábbi jelek a nárcizmus jelenlétére utalhatnak:

Felsőbbrendűségi érzés

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdők gyakran meg vannak győződve arról, hogy különleges bánásmódot érdemelnek és/vagy jobbak másoknál. Sok esetben úgy gondolják, hogy rájuk nem vonatkoznak a szabályok.

Manipulatív viselkedés

A másik gyakori jel a manipulatív viselkedés (pl. eleinte mások kedvében járnak, lenyűgözik őket, majd végül a saját igényeiket tartják szem előtt, nem törődve a másik érzéseivel). Az sem ritka, hogy olyan távolságba tartják az embereket, ahol még fenn tudják tartani az irányítást felettük, de jellemző rájuk az is, hogy kihasználják a többi embert.

Szükségük van a csodálatra

A nárcisztikusok egyik leggyakoribb jele az, hogy folyamatos dicséretet és/vagy csodálatot várnak másoktól mindamellett, hogy szeretnek dicsekedni és gyakran eltúlozzák a teljesítményüket.

 Empátia hiánya

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdő egyének nem hajlandóak vagy nem képesek az empátiára, számukra teljesen idegen az az érzés, hogy együttérezzenek a másik szükségleteivel, érzéseivel.

Arrogancia

A nárcisztikus emberek eleve felsőbbrendűnek érzik magukat a többi embernél, ezért durvává, sértődékennyé válhatnak akkor, ha nem kapják meg azt a bánásmódot, amelyet szerintük megérdemelnek. Így gyakran előfordul, hogy durván, arrogánsan viselkednek azzal, akiket alsóbbrendűnek tartanak.

Hogyan kezelhető a nárcizmus?

Amennyiben felismered magadon, vagy a közeli hozzátartozódnál a nárcizmus jeleit, érdemes szakember segítségét kérned a probléma kezelésében. Így a kapcsolataid, önértékelésed, ezzel az életminőséged is jelentős mértékben javítható.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Narcissism: Symptoms and Signs (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.