Honnan ismerhetjük fel a nárcisztikus embereket?

Honnan ismerhetjük fel a nárcisztikus embereket?

Honnan ismerhetjük fel a nárcisztikus embereket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Egyszer-egyszer bárkinél előfordulhat, hogy nárcisztikus vonásokat mutat, azonban a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberek nemcsak alkalmanként, hanem rendszeresen figyelmen kívül hagyják a többi embert, és azok érzéseit. Hogyan ismerhetjük fel a patológiás nárcizmust?

A patológiás nárcizmusnak különböző típusai léteznek, amelynek bár lehetnek közös vonásai, mégis eltérő gyermekkori mintákból alakulnak ki, és az érintettek eltérő módon viselkedhetnek a kapcsolataikban is.

Honnan ismerhetjük fel a nárcisztikus embereket?

A legtöbb nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő ember nem fordul szakemberhez, ami megnehezíti a betegség tanulmányozását, illetve kezelését, azonban az alábbi jelek a nárcizmus jelenlétére utalhatnak:

Felsőbbrendűségi érzés

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdők gyakran meg vannak győződve arról, hogy különleges bánásmódot érdemelnek és/vagy jobbak másoknál. Sok esetben úgy gondolják, hogy rájuk nem vonatkoznak a szabályok.

Manipulatív viselkedés

A másik gyakori jel a manipulatív viselkedés (pl. eleinte mások kedvében járnak, lenyűgözik őket, majd végül a saját igényeiket tartják szem előtt, nem törődve a másik érzéseivel). Az sem ritka, hogy olyan távolságba tartják az embereket, ahol még fenn tudják tartani az irányítást felettük, de jellemző rájuk az is, hogy kihasználják a többi embert.

Szükségük van a csodálatra

A nárcisztikusok egyik leggyakoribb jele az, hogy folyamatos dicséretet és/vagy csodálatot várnak másoktól mindamellett, hogy szeretnek dicsekedni és gyakran eltúlozzák a teljesítményüket.

 Empátia hiánya

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdő egyének nem hajlandóak vagy nem képesek az empátiára, számukra teljesen idegen az az érzés, hogy együttérezzenek a másik szükségleteivel, érzéseivel.

Arrogancia

A nárcisztikus emberek eleve felsőbbrendűnek érzik magukat a többi embernél, ezért durvává, sértődékennyé válhatnak akkor, ha nem kapják meg azt a bánásmódot, amelyet szerintük megérdemelnek. Így gyakran előfordul, hogy durván, arrogánsan viselkednek azzal, akiket alsóbbrendűnek tartanak.

Hogyan kezelhető a nárcizmus?

Amennyiben felismered magadon, vagy a közeli hozzátartozódnál a nárcizmus jeleit, érdemes szakember segítségét kérned a probléma kezelésében. Így a kapcsolataid, önértékelésed, ezzel az életminőséged is jelentős mértékben javítható.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Narcissism: Symptoms and Signs (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen jelek utalhatnak autizmusra?
Az autizmus egy olyan fejlődési zavar, amely befolyásolja az érintettek kommunikációját, viselkedését és másokkal való interakcióját. A tünetei nagyon változatosak, hiszen számos tényező...
Mit tehetünk, ha félünk az intimitástól?
Számos dolog állhat annak hátterében, ha valaki fél az intimitástól, de vajon mit tehetünk, ha érintettek vagyunk? Íme, néhány tipp, amivel javíthatunk kapcsolataink minőségén.
Hogyan hatnak a kapcsolatok az egészségünkre?
A Semmelweis Egyetem tudománynépszerűsítő online előadássorozatában dr. Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója a legfrissebb szociológiai kutatások eredményeit bemutatva beszélt a bizalmas...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...