Alkoholos demencia

Alkoholos demencia

Alkoholos demencia

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.01.04.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A krónikus alkoholfogyasztás memória- és viselkedésbeli változásokat okozhat, amelyeket gyakran alkoholos demenciának neveznek. Az alkoholos demenciának számos tényezője és típusa van, beleértve a májelégtelenséget és az alkohollal összefüggő alultápláltságot.

Ha Önnél vagy szeretténél kezdenek megjelenni az alkoholos demencia jelei, fontos, hogy a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához. Az alkoholos demencia fokozatosan súlyosbodik. Az orvosi kezelés és az alkoholfüggőség kezelése segíthet megelőzni az állapot rosszabbodását.

Miért vezet az alkohol demenciához?

Az alkohol több szempontból is demenciához vezethet. Az alkoholfogyasztás a szervezet minden szervét érinti. A tanulmányok szerint még a mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a demencia valószínűségét. De hogyan?

Az agyra ható toxinok: Az alkoholfogyasztás gyulladással járhat, ami károsíthatja az agy neuronjait, ami demenciához vezethet.

Wernicke-Korsakoff szindróma: Az ilyen típusú demenciát az alkohol által kiváltott tiaminhiány okozza, amely agykárosodáshoz vezet.

Májelégtelenség: A krónikus alkoholfogyasztás májkárosodást okozhat. A májelégtelenség olyan toxinok felhalmozódásához vezet, amelyek károsíthatják az agyat.

Alultápláltság: Az alkohol károsítja a gyomrot, a beleket, a hasnyálmirigyet és a májat, rontja a szervezet azon képességét, hogy tápanyagokhoz jusson az elfogyasztott élelmiszerekből. Ezen kívül az alkohol teltség érzetét is kelheti, ami megnehezíti a megfelelő étkezést. Az ebből eredő tápanyaghiány károsíthatja az agyat és hozzájárulhat a demencia kialakulásához.

Fejsérülés: Az alkoholfogyasztás baleseteket, eséseket és sérüléseket okozhat. Az ismételt fejsérülés demenciát okozhat vagy ronthat a már meglévő állapoton.

A demencia súlyosbodása: Kimutatták, hogy az alkoholfogyasztás rontja az Alzheimer-kór, a Lewy-kór és a demencia más gyakori típusainak neurológiai elváltozásait.

Pellagra: Ez a rendellenesség több szervet is érint, beleértve a bőrt és az idegrendszert. Az állapot a niacinhiányhoz kapcsolódik, amely az alkohollal összefüggésben alakulhat ki.

Az alkoholos demencia tüneteinek szakaszai

Az alkoholos demencia bármely életkorban előfordulhat, és a kezdeti tünetek megjelenése után várhatóan gyorsan (néhány éven belül) romlik. Néhány embernél viselkedési tünetek vagy memória- és döntéshozatali problémák léphetnek fel, mielőtt az alkoholos demencia hatásait tapasztalnák, de a tünetek mintázata nem feltétlenül követ egy meghatározott sorrendet.

Az alkoholos demencia hatásai a következők lehetnek:

  • Elmosódott beszéd
  • Károsodott koordináció
  • Nehéz járás
  • Széles alapú járás, a lábak egymástól távol vannak
  • Problémák a memóriával
  • Döntéshozatali nehézség
  • A személyiség megváltozik
  • Szorongás vagy depresszió

Az alkoholos demencia diagnózisa

A demencia diagnózisa átfogó fizikai és pszichológiai értékelést igényel. Ez magában foglalja a kognitív tesztelést, amely felméri a gondolkodást és a problémamegoldó képességeket.

A fizikális vizsgálaton és a kórelőzményen kívül orvosa diagnosztikai vizsgálatot is rendelhet, amely neurológiai teszteket is tartalmazhat.

A kezelés visszafordítja az alkoholos demenciát?

Az alkoholos demencia terápiája magában foglalhatja a tápanyaghiányok kompenzálására szolgáló táplálék-kiegészítést, valamint a gondolkodási képességek és a motoros készségek javítását segítő gyakorlatokat. Ezen kívül orvosa felírhat a demencia kezelésére javallott gyógyszereket is.  Általában a kezelés nem képes helyrehozni az agy azon területeit, amelyeket idegsejt-károsodás vagy sérülés ért.

Az alkoholos demencia és az alkoholfüggőség kezelésére szolgáló programok

Az alkoholos demencia általában károsítja az önellátást. Mozgási nehézségek is felléphetnek a csökkent koordináció és a járás miatt. A memória és a döntéshozatal szintén súlyosan érintett, ami azt jelenti, hogy az ilyen betegségben szenvedőknek szüksége van megbízható családtagok vagy barátok segítségére az otthon, a pénzügyek, a közlekedés és egyebek intézésében.

Ha Ön vagy egy szerette alkoholos demenciával küzd, a teljes alkoholmegvonás veszélyes lehet. Különféle programok segíthetnek abbahagyni az ivást. Szándékait meg kell beszélnie orvosával, aki együttműködhet Önnel a gyógyulás felé vezető következő lépések megtervezésében.

Hasznos lehet, ha olyan segítővel működik együtt, aki jártas az alkoholos demencia kezelésében, aki útmutatást ad, és tanácsokkal, támogatással és erőforrásokkal látja el Önt.

Az alkoholos demenciával küzdő embereknek – és szeretteiknek – szintén előnyös lehet egy tanácsadóval vagy terapeutával való együttműködés, aki segíthet kezelni az ezzel az állapottal kapcsolatos érzelmeket, szorongást és hangulatváltozásokat.

Értékes lehet az is, ha csatlakozik egy olyan támogató csoporthoz, akik alkoholos demenciában szenvednek, hogy találkozhasson másokkal, akik ugyanazokkal az élethelyzetekkel küzdenek, mint Ön vagy szerette. Néha, ha tudjuk, hogy mire számíthatunk, és mások hogyan kezelték a kihívásokat, az a segítségünkre lehet.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.01.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.