Mikor forduljunk pszichológushoz, és mikor pszichiáterhez?

Mikor forduljunk pszichológushoz, és mikor pszichiáterhez?

Mikor forduljunk pszichológushoz, és mikor pszichiáterhez?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.05.05.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Előfordul, hogy elveszünk a szakterületek között. és nem tudjuk, mikor forduljunk az egyik, és mikor a másik szakemberhez. Amennyiben mentális betegséggel küzdünk, fontos lehet például megkülönböztetnünk, hogy mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között? Az alábbi cikkben összeszedjük a legfontosabb különbségeket.

Amennyiben mentális betegséggel küzdünk, előfordulhat, hogy nem tudjuk eldönteni, mikor kell pszichológushoz, és mikor kell pszichiáterhez fordulnunk. Az alábbi cikkben összeszedjük a legfontosabb különbségeket.

Mit csinál a pszichiáter?

A pszichiáter orvosi egyetemet végez, és az alapképzés után kell specializálódnia, és szakvizsgát tennie pszichiátriából. Pszichiáter végzettséggel diagnosztizálhat, és a lelki betegségek kezelésére akár gyógyszert is felírhat.

Milyen problémákkal forduljunk pszichiáterhez?

A pszichiáterek kifejezetten a mentális zavarok diagnosztizálására és kezelésére szakosodtak, azaz érzelmi, viselkedési és kognitív problémákkal is felkereshetjük őket. Segítségükkel könnyebben kezelhetőek a függőségek, a hangulatingadozások, krízisek (pl. válás, halál) vagy az olyan mentális betegségek, mint a skizofrénia vagy a bipoláris zavar.

Mivel foglalkozik a pszichológus?

A pszichológusok nem részesül olyan alapos élettani és anatómiai képzésben, mint a pszichiáterek, ezért ők nem írhatnak fel gyógyszert a páciensüknek. Orvossal, pszichiáterrel együttműködhetnek a kezeléseknél, azonban ők elsősorban az érzelmek, érzékelés és kapcsolatok szempontjából fókuszálnak a betegekre. A diagnózisalkotáshoz külön klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta végzettség szükséges.

Milyen problémákkal fordulhatunk pszichológushoz?

Számos oka lehet annak, hogy valakinek pszichológusra van szüksége.  A pszichológus segít az érzelmi problémák feltárásában, és azok leküzdésében. Segítségükkel megtanulhatunk olyan megküzdési stratégiákat, amelyekkel nagymértékben javíthatunk az életminőségünkön. Ha úgy érezzük, hogy elárasztanak az érzelmeink vagy hullámvölgybe kerültünk, ideje felkeresnünk egy pszichológust.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között? (KamaszPanasz)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.05.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.