Miért fontos a megfelelő energiabevitel időskorban?

Miért fontos a megfelelő energiabevitel időskorban?

Miért fontos a megfelelő energiabevitel időskorban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.06.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Az időskorúak energiaszükséglete általában kevesebb, mint a fiatal vagy középkorú felnőtteké. Ez egyrészt a kor előrehaladtával bekövetkező zsírmentes testtömeg csökkenésének tudható be, másrészt pedig oka lehet a fizikai aktivitás csökkenése is.

Az ideális testsúly fenntartásához időskorban is energiaegyensúlyra kell törekedni, mert mind az alultápláltság, mind az elhízás egészségügyi kockázatokat hordoz.

A szükségesnél kevesebb energiabevitel lehetséges következményei

  • alultápláltság,
  • hiányállapotok (pl. vitaminhiány),
  • immunrendszer gyengülése,
  • fertőzések kockázatának növekedése,
  • lassabb sebgyógyulás,
  • elhúzódó felépülés,
  • izomerő csökkenése,
  • hosszabb kórházi kezelések
  • általános rossz közérzet stb.

A szükségesnél több energiabevitel lehetséges következményei

  • túlsúly,
  • elhízás,
  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • 2-es típusú diabétesz,
  • ízületi kopás,
  • krónikus hátfájdalom,
  • daganatos betegségek (pl. mell-, végbél-, vese-, méhnyálkahártyarák),
  • epehólyagot és epevezetéket érintő kórképek,
  • asztma

Mire figyeljünk?

Az elégtelen energiabevitel egyik oka az időskorban jellemző rágási, nyelési nehézség is lehet. A szájüreg egészsége befolyásolja az idősek táplálkozását, közérzetét és életminőségét, ezért nagy jelentőséggel bír e korosztály fogászati szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétele. Rágási, nyelési nehezítettség, alultápláltság esetén a szakorvosi konzultáción túl, az étrendösszeállításhoz javasolt dietetikus felkeresése.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2023.02.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.