Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.08.28.
Szerző: doktorGO
Napjainkban gyakorta használjuk a diéta szót a különböző étrendi irányzatokra, ám a diétás konyhatechnika alapvetően a normál konyhatechnikai műveletek közötti választást jelenti, amely lehetőséget ad arra, hogy biztosítsuk vele a betegség miatti tápanyagszükségletet, a beteg állapota és az emésztőrendszer kímélete szerint. Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?
Erről olvashatsz a cikkben

A diétákat az alábbiak szerint osztályozhatjuk:

  • Energia és tápanyag-összetétel szerint (pl. fehérjében gazdag, zsírszegény, energiaszegény)
  • Elkészítési eljárások szerint (pl. normál, rostszegény, pépes, folyékony)
  • Különleges diéták (pl. purinszegény, giadinszegény, koleszterinszegény)
  • Diagnosztikus étrendek (pl. glükózterhelés előtti étrend, kolonoszkópia előkészítő étrend)

Mikor milyet?

Bizonyos állapotok esetén a gyógyszeres kezelés mellett, elengedhetetlen a megfelelő diéta. Összeszedtünk néhány étrendi ajánlást a gyakran előforduló betegségek étrendi támogatására:

Fehérjében gazdag étrend:

  • fokozott fehérjevesztéses állapotok (pl. elhúzódó vérzések, égés, fokozott ürítés, nefrózis szindróma),
  • elégtelen fehérjeellátás (pl. anorexia, táplálkozási anémia),
  • műtétek,
  • fokozott fizikai igénybevétel (pl. sportolók),
  • lázas állapot,
  • terhesség, szoptatás esetén.

Fehérjeszegény étrend:

  • májkóma,
  • akut vagy krónikus veseelégtelenség,
  • táplálkozási allergia.

Energiaszegény étrend:

  • elhízás

Módosított szénhidrátbevitel:

  • cukorbetegség
  • IGT (csökkent glükóztolerancia)

Zsírszegény étrend:

  • gyomorhurut (gastritis)
  • bélgyulladás
  • fekélyes vastagbélgyulladás,
  • epehólyag, epeút betegségek,
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • hyperlipidémia.

Nátriumszegény étrend:

  • magas vérnyomás,
  • szívbetegség,
  • ödémás állapotok.

Koleszterinszegény étrend:

  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • cukorbetegség,
  • magas koleszterinszint.

Giadinmentes étrend:

  • Búza, árpa, rozs, zab érzékenysége esetén.

Purinszegény étrend:

  • Köszvény (purin anyagcserezavar) esetén.

Kérjünk segítséget!

Fontos, hogy diagnózis felállítása előtt ne diétázzunk, továbbá különböző ételallergiák, ételintoleranciák, emésztőrendszeri zavarok, betegségek esetén minden esetben kérjünk segítséget kezelőorvosunktól, dietetikustól.

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.08.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a étrend témában?
Hasznos lehet
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenci ...
Egészséges helyzetben a vékony-és vastagbél határán található egy billentyű, ami biztosítja, hogy a bélszakaszok baktériumflórája ne keveredjen. Ha a vastagbélben élő baktériumflór ...
Sztóma esetén az étrenddel lehetőség van befolyásolni, mikor ürüljön a salakanyag, és milyen legyen az állaga, hiszen bizonyos ételek hígítják, míg mások sűrítik a székletet. Napon ...