Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.06.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Napjainkban gyakorta használjuk a diéta szót a különböző étrendi irányzatokra, ám a diétás konyhatechnika alapvetően a normál konyhatechnikai műveletek közötti választást jelenti, amely lehetőséget ad arra, hogy biztosítsuk vele a betegség miatti tápanyagszükségletet, a beteg állapota és az emésztőrendszer kímélete szerint. Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

A diétákat az alábbiak szerint osztályozhatjuk:

  • Energia és tápanyag-összetétel szerint (pl. fehérjében gazdag, zsírszegény, energiaszegény)
  • Elkészítési eljárások szerint (pl. normál, rostszegény, pépes, folyékony)
  • Különleges diéták (pl. purinszegény, giadinszegény, koleszterinszegény)
  • Diagnosztikus étrendek (pl. glükózterhelés előtti étrend, kolonoszkópia előkészítő étrend)

Mikor milyet?

Bizonyos állapotok esetén a gyógyszeres kezelés mellett, elengedhetetlen a megfelelő diéta. Összeszedtünk néhány étrendi ajánlást a gyakran előforduló betegségek étrendi támogatására:

Fehérjében gazdag étrend:

  • fokozott fehérjevesztéses állapotok (pl. elhúzódó vérzések, égés, fokozott ürítés, nefrózis szindróma),
  • elégtelen fehérjeellátás (pl. anorexia, táplálkozási anémia),
  • műtétek,
  • fokozott fizikai igénybevétel (pl. sportolók),
  • lázas állapot,
  • terhesség, szoptatás esetén.

Fehérjeszegény étrend:

  • májkóma,
  • akut vagy krónikus veseelégtelenség,
  • táplálkozási allergia.

Energiaszegény étrend:

  • elhízás

Módosított szénhidrátbevitel:

  • cukorbetegség
  • IGT (csökkent glükóztolerancia)

Zsírszegény étrend:

  • gyomorhurut (gastritis)
  • bélgyulladás
  • fekélyes vastagbélgyulladás,
  • epehólyag, epeút betegségek,
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • hyperlipidémia.

Nátriumszegény étrend:

  • magas vérnyomás,
  • szívbetegség,
  • ödémás állapotok.

Koleszterinszegény étrend:

  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • cukorbetegség,
  • magas koleszterinszint.

Giadinmentes étrend:

  • Búza, árpa, rozs, zab érzékenysége esetén.

Purinszegény étrend:

  • Köszvény (purin anyagcserezavar) esetén.

Kérjünk segítséget!

Fontos, hogy diagnózis felállítása előtt ne diétázzunk, továbbá különböző ételallergiák, ételintoleranciák, emésztőrendszeri zavarok, betegségek esetén minden esetben kérjünk segítséget kezelőorvosunktól, dietetikustól.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?
A rostoknak kiemelt szerepük van az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, és az immunrendszerünk megfelelő működésében is. Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikus szakértője összefoglalta a...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.