Arterego cikkei

Az Arterego egészséges életmóddal kapcsolatos közleményei, sajtóanyagai, szakértők által készített összeállításai.

Ördögi kör: túlsúly és alvászavar
2023.02.05. 21:45
Vannak dolgok, melyekre nem is gondolunk, vagy legalábbis hajlamosak vagyunk szőnyeg alá seperni a problémát. Ami nem szerencsés, hiszen az egészségünkről van szó, ráadásul minden mindennel összefügg. Gondolnánk például, hogy a túlsúly és az alvászavar is szoros kölcsönhatásban van egymással?
Miért lehetek érzékenyebb a hidegre?
2023.01.31. 18:50
Bár az idei tél nem tartozik a leghidegebbek közé, azért fázni lehet a 10 fok körüli időben is. Van egy betegcsoport, amely tagjai különösen megszenvedik a hideget, mivel lényegesen érzékenyebbek a hidegre, mint egészséges társaik.
Mikor válik veszélyessé a horkolás?
2023.01.29. 18:50
Egy nemrég készült, nem reprezentatív felmérés szerint közel 50 000 ember lehet ma életveszélyben Magyarországon, akiket érint a leggyakoribb alvászavar, az alvási apnoé.
Mi vár a szívelégtelenségben szenvedő betegre?
2023.01.27. 20:55
A legfontosabb, hogy szívpanaszok esetén a beteg haladéktalanul forduljon orvoshoz, hogy az orvos szükség esetén tovább küldhesse a beteget szakvizsgálatra – így mielőbb megkezdődhet a kezelés. Milyen vizsgálatok várnak a betegre? Milyenek az életkilátások?
Miért nehéz diagnosztizálni a Lyme-kórt?
2023.01.25. 21:50
A Lyme-kór világszerte a leggyakoribb állatról emberre terjedő fertőzés, ami egyben az egyik legnehezebben diagnosztizálható betegség – tudd meg, miért!
Miért fontos a látásvizsgálat?
2023.01.24. 07:25
Nem is gondolnád, mennyi mindent árul el rólad, hogy milyen állapotban vannak a szemeid: ahogy a lelked, úgy az egészséged is visszatükröződik bennük. Éppen ezért fontos, hogy ne csak akkor járj el szemvizsgálatra, ha szemüveges vagy, vagy amikor már nagyon zavaró a látásprobléma, hanem váljon ez időszakos rutinná!
Milyen vitaminokat válasszunk, ha diétázzunk?
2023.01.23. 22:00
Egy jó diéta kiegyensúlyozott, hiszen jobban odafigyelünk a megfelelő fehérjebevitelre, fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget, így vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is jutunk. Ugyanakkor természetesen szükségünk lehet étrendkiegészítőre, de ezt kellő körültekintéssel érdemes kiválasztani.
Ne vezessünk kezeletlen alvászavarral!
2023.01.19. 22:30
A kialvatlanság számos forrásból eredhet. Nem kell ehhez hosszantartó buli, éjszakába nyúló munka, elég, ha alvás közben többször felriad az illető, sosem lesz kipihent igazán. Aki pedig alvási apnoéval küzd, annak ez a helyzet ugyancsak ismerős lehet. Miért fontos az alvási apnoe felismerése?
Lehet-e teljes a növényi étrend?
2023.01.17. 07:40
Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a növényi alapú táplálkozás, és ezzel egyidőben egymás után jelennek meg különböző, a hús helyettesítésére alkalmas élelmiszerek is, hiszen az élelmiszergyártók is felismerték az újonnan jelentkező igényeket. De vajon lehet-e teljes a növényi étrend? Zalai Noémi dietetikus válaszol a kérdésünkre.
Hogyan teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges körülményeket?
2023.01.13. 21:35
Dr. Dombovári Magdolna, a SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológusa szerint a tartós alvásmegvonás, vagy éppen az alvászavarok, mint például a leggyakrabban előforduló alvási apnoe megzavarja a szervezetünk védekező képességét. Mit tehetünk azért, hogy többet tudjunk aludni?